Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mogulov krah

Kralja pirata Kima Dotcoma Novi Zeland ipak izručuje Americi

Kim Dotcom
Foto: Reuters/PIXSELL
06.07.2018.
u 10:12

Osnivača Megauploada već godinama traži pravosuđe SAD-a zbog velike financijske štete koju je ovaj internetski servis načinio producentima

Novozelandski žalbeni sud presudio je u četvrtak da Kim Dotcom, internetski poduzetnik i osnivač Megauploada, internetske stranice za razmjenu sadržaja, može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio s optužbama za reketarenje i kršenje autorskih prava.

Sud je u pismenoj odluci odbacio Dotcomovu žalbu i potvrdio odluku nižeg suda iz 2017. koji je odobrio izručenje.

Američke vlasti kažu da su Dotcom i još trojica suoptuženih Megauploadovih rukovoditelja oštetili filmske studije i glazbene izdavačke kuće za više od 500 milijuna dolara i pribavili korist od više od 175 milijuna dolara ohrabrujući korisnike koji plaćaju da skidaju i dijele materijale zaštićene autorskim pravima.

Dotcomov odvjetnik najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu, najvišem pravosudnom tijelu u zemlji.

Inače, Kim Dotcom, koji se zvao Kim Schmitz, a ime je promijenio “u počast” dot-comu, internetskoj domeni com, svojedobno je smatran “neprijateljem broj 1” industrije zabave jer se na njegovom servisu bez naplate mogao “skidati” cijeli niz sadržaja. Od najnovijih filmova, glazbe do računalnih programa, čime je filmskim studijima i računalnim tvrtkama pričinjena šteta koja se mjeri milijunima dolara.

Još kao tinejdžer zbog svojih je “računalnih makinacija” osuđen na dvogodišnju kaznu jer je u to vrijeme prodavao osobne podatke ljudi koje je hakerskim napadima izvlačio iz njihovih telefona i računala. Nakon gašenja Megauploada, nije prestao s “radom”, već je osnovao cloud servis Mega, no iz ovog se posla vrlo brzo povukao.

U vrijeme dok je Megaupload nesmetano radio, Kim Dotcom bio je poznat po ekstravagantnom i raskošnom životu. Jednom je prilikom za milijun dolara unajmio osamdeset metara dugačku jahtu koju je usidrio uz obalu Monte Carla u vrijeme dok se tamo održavala utrka Formule 1 i priređivao zabave na kojima je jedan od gostiju bio i princ Rainier od Monaka. Nakon gašenja Megauploada doživio je potpuni financijski krah, a smatran je jedno vrijeme najtraženijim bjeguncem pred američkim pravosuđem na svijetu. Zbog toga godinama nije napuštao Novi Zeland, no ovo mu utočište sada više nije sigurno kao nekad.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Kim Dotcom
1/11

Komentara 1

Avatar mofo
mofo
11:10 06.07.2018.

Nikada bio u SAD, a ovi ga tamo izručuju.. koji je to zakon? A o tome kako je doživio financijski krah dovoljno govori u kakvim vilama i dalje živi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije