Naslovnica Vijesti Svijet

Kralja pirata Kima Dotcoma Novi Zeland ipak izručuje Americi

Osnivača Megauploada već godinama traži pravosuđe SAD-a zbog velike financijske štete koju je ovaj internetski servis načinio producentima
06. srpnja 2018. u 10:12 1 komentara 353 prikaza
Kim Dotcom
Foto: Reuters/PIXSELL

Novozelandski žalbeni sud presudio je u četvrtak da Kim Dotcom, internetski poduzetnik i osnivač Megauploada, internetske stranice za razmjenu sadržaja, može biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se suočio s optužbama za reketarenje i kršenje autorskih prava.

Zdravko Mamić Nisu ispunjeni uvjeti Sud BiH objasnio zašto neće izručiti Zdravka Mamića

Sud je u pismenoj odluci odbacio Dotcomovu žalbu i potvrdio odluku nižeg suda iz 2017. koji je odobrio izručenje.

Američke vlasti kažu da su Dotcom i još trojica suoptuženih Megauploadovih rukovoditelja oštetili filmske studije i glazbene izdavačke kuće za više od 500 milijuna dolara i pribavili korist od više od 175 milijuna dolara ohrabrujući korisnike koji plaćaju da skidaju i dijele materijale zaštićene autorskim pravima.

Dotcomov odvjetnik najavio je da će se žaliti Vrhovnom sudu, najvišem pravosudnom tijelu u zemlji.

Ivica Todorić strože mjere Todorić ostaje na slobodi, ali se svaki dan mora javiti policiji! Blokirano mu 64 milijuna eura

Inače, Kim Dotcom, koji se zvao Kim Schmitz, a ime je promijenio “u počast” dot-comu, internetskoj domeni com, svojedobno je smatran “neprijateljem broj 1” industrije zabave jer se na njegovom servisu bez naplate mogao “skidati” cijeli niz sadržaja. Od najnovijih filmova, glazbe do računalnih programa, čime je filmskim studijima i računalnim tvrtkama pričinjena šteta koja se mjeri milijunima dolara.

Još kao tinejdžer zbog svojih je “računalnih makinacija” osuđen na dvogodišnju kaznu jer je u to vrijeme prodavao osobne podatke ljudi koje je hakerskim napadima izvlačio iz njihovih telefona i računala. Nakon gašenja Megauploada, nije prestao s “radom”, već je osnovao cloud servis Mega, no iz ovog se posla vrlo brzo povukao.

Izručenje Prnjata AKCIJA NANA Uhićen u Ljubljani: Pogledajte izručenje 'hrvatskog Escobara'

U vrijeme dok je Megaupload nesmetano radio, Kim Dotcom bio je poznat po ekstravagantnom i raskošnom životu. Jednom je prilikom za milijun dolara unajmio osamdeset metara dugačku jahtu koju je usidrio uz obalu Monte Carla u vrijeme dok se tamo održavala utrka Formule 1 i priređivao zabave na kojima je jedan od gostiju bio i princ Rainier od Monaka. Nakon gašenja Megauploada doživio je potpuni financijski krah, a smatran je jedno vrijeme najtraženijim bjeguncem pred američkim pravosuđem na svijetu. Zbog toga godinama nije napuštao Novi Zeland, no ovo mu utočište sada više nije sigurno kao nekad.

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu - čak 4 iz jedne države:

Kim Dotcom
1 / 11
ECA International objavio je godišnji izvještaj o troškovima života koji otkriva najskuplje gradove na svijetu. Donosimo prvih deset.
Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar mofo
    mofo:

    Nikada bio u SAD, a ovi ga tamo izručuju.. koji je to zakon? A o tome kako je doživio financijski krah dovoljno govori u kakvim vilama i dalje živi...