Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUGO SE NAJAVLJIVALO

Stiže nam ljetno računanje vremena, zašto pomicanje sata nije ukinuto u EU?

30. listopada počinje zimsko računanje vremena
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
11.03.2023.
u 08:38

Iako je u EU bilo govora o tome da će se ljetno i zimsko računanje vremena ukinuti još 2021., do toga ipak nije došlo zbog nesuglasica među zemljama članicama

Krajem ovog mjeseca digitalni zasloni brojnih kućanskih uređaja prebacit će se na ljetno računanje vremena, a isto će ručno trebati napraviti kazaljkama analognih satova, ako ih još koristite. Ovog proljeća na ljetno računanje vremena prelazimo u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka, kada će se satovi pomaknuti s 2 na 3 sata ujutro.

Iako će taj vikend biti nešto naporniji no ostali, jer će nedjelja imati samo 23 sata, možemo se unaprijed veseliti kraju listopada kada ćemo taj sat 'dobiti natrag' i moći dulje spavati bez gubljenja vremena. No zašto se uopće mijenja ljetno i zimsko vrijeme pojasnio je Fenix magazin.

Jedan od većih razloga za uvođenje ljetnog računanja vremena 1980. godine donijela je naftna kriza 70-ih godina prošloga stoljeća, kada je bilo nužno uštediti električnu energiju. Time se željelo bolje iskoristiti dnevno svijetlo, no niti danas nije jasno je li računica dala rezultate tijekom više od 40 godina koliko se koristi.

Stručnjaci ističu kako su uštede koje donosi promjena računanja vremena 'u najboljem slučaju minimalne'. Kada se prvi puta počelo primjenjivati, zimsko računanje vremena počinjalo je posljednje nedjelje u rujnu, a završavalo posljednje nedjelje u ožujku. Direktivom EU iz 1996. godine, početak zimskog računanja vremena pomaknut je na kraj listopada.

 

Diljem svijeta već nekoliko godina postoje pokreti kojima je cilj ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena, a čini se kako bi uskoro mogli taj cilj i postići. 2018. godine u EU je provedeno istraživanje na 4,6 milijuna ljudi, od kojih je 84 posto bilo za ukidanje promjene vremena. 

Zemlje EU tada su odlučile da će 2021. prestati s ovom praksom, no do toga nije došlo jer se zemlje nisu uspjele dogovoriti hoće li zimsko ili ljetno računanje vremena postati standard. Ako ne postignu dogovor, postoji rizik od neujednačenih vremenskih zona, što bi znatno zakompliciralo internacionalne odnose. Zbog toga će vjerojatno proći još neko vrijeme prije nego se promjena vremena ukine. Ili drugačije rečeno: “Vrijeme definitivno prolazi sporo, kada je u pitanju računanje vremena”, kako je početkom listopada 2021. situaciju opisao Eric Mamer, glasnogovornik predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen.

VIDEO Žena tvrdi da joj je aviokompanija uništila kofer: 'Žalila sam se, a njihov odgovor me iznenadio!'

Komentara 7

DU
Deleted user
14:52 11.03.2023.

Europske zemlje su u svim pitanjima podjednako složne. EU je umjetna tvorevina puna nespojivih različitosti za koju je samo pitanje vremena kad će se raspasti.

Avatar debeni_ijotidi
debeni_ijotidi
12:58 22.03.2023.

A sve se može jednostavno riješiti ne pomicanjem sata, nego pomicanjem radnog vremena. Npr. svi uvedu da se od 1.4. radi od 7-15 sati a od 1.11. da se radi od 8-16 sati. I po tome da se prilagodi rad svih službi i rad u smjenama. Dakle neka uvedu ljetno i zimsko radno vrijeme umjesto ljetnog i zimskog računanja vremena.

SS
sokac sa drave
09:09 21.03.2023.

Demokracija je cudna stvar,europejci su izglasali demokratski da se vrijeme vise ne mjenja.Onda su stvarni demokrati rekli e nemoze mi smo to isto demokratski izglasali da se mora mjenjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije