Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji TV

Kotromanović: Rusi su sad prešli u novu fazu, žele paralizirati ukrajinsku obranu

Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.03.2022.
u 12:39

Kasetne bombe i kod nas je bacala JNA. To je opasno oružje za civile, a Rusi bez milosti udaraju na sve gradove. No, sigurno je da nijedan Rus neće u Haag jer ih Rusi neće izručiti i surađivati s Haagom kao što smo mi surađivali, kazao je Kotromanović.

Vojni analitičar Večernjeg lista Ante Kotromanović u Večernjakovu studiju gostovao je u emisiji koju je vodila naša novinarka Lana Kovačević. O novom krugu pregovora Rusije i Ukrajine Kotromanović je bio skeptičan.

POGLEDAJTE SNIMKU

 

– Jasno je da Ukrajina nikad neće biti u NATO-u, ali od ovih pregovora ne očekujem ništa i neće se pomaknuti s mrtve točke bez direktnih pregovora Putina i Zelenskog. Ovi pregovori neće ništa odlučiti. Rusi su tražili da se ukrajinska vojska ograniči na 50.000 vojnika, ali Ukrajina neće na to pristati. Putinu samo neutralnost Ukrajine nije dovoljna, on hoće uništiti gospodarstvo, infrastrukturu i vojsku Ukrajine – rekao je.

Kotromanović misli da Turska ne može biti jamac mira.

– Gledali smo to i u Minsku, i onda su Ukrajincima jamčile neke zapadne zemlje pa imamo to što imamo. Od ovoga profitira samo Turska za svoj biznis s ruskim gospodarstvom – rekao je i na upit o trenutačnim borbama i stanju u Mariupolju dodao: – Na terenu se ne može vidjeti da Rusi samo žele povezati istočni i južni dio. Rusi se uporno pokušavaju spojiti sa svojima iz smjera Harkiva, gdje s druge strane vidimo brutalne protunapade ukrajinske vojske. Rusi se žele spojiti i okružiti Kijev. Teške se borbe vode, ulicu po ulicu. Teško će Rusi osvojiti Harkiv. U Mariupolju postoje džepovi otpora, grčevito se bore jer znaju iz Azova da će biti likvidirani. Tu su Čečeni i sve je nemilosrdnije. Rusi udaraju zračnom snagama po cijeloj Ukrajini i pokušavaju i udarima na infrastrukturu ograničiti manevre ukrajinske vojske. Ne može se sa sigurnošću reći da će se Rusi ograničiti samo na Donbas. To je totalni rat, doveli su 200.000 vojnika, uložili su i potrošili milijarde, mislili su da će do svibnja, do dana pobjede pobijediti. Ni to neće uspjeti. Zabrinut sam jer rusko političko vodstvo neće prihvatiti nakon svih svojih žrtava samo manji dio Ukrajine – kazao je Kotromanović te na upit naše novinarke kako komentira najavu da će nakon Turske domaćin pregovora biti Beograd rekao je: 

– Beograd je domaće dvorište za ruske političare. Rusi su naoružavali srpsku vojsku i imaju u Nišu svoj špijunski centar, a u Beogradu se osjećaju kao kod kuće. Srbija je samo deklarativno uvela sankcije, pa naše političko vodstvo treba više komunicirati pitanje je li Srbija spremna za EU jer sjedi na dva stolca. Moraju se opredijeliti hoće li biti vazali srpskog cara Putina ili biti dio zapada – kazao je te komentirao i ponašanje Mađara. – Orban je dobio dobre uvjete od Rusije oko plina. On je oprezan i kalkulira, a to može jer je u EU, a Beograd nije. Orban vodi tihu politiku prema Moskvi jer ima vrlo dobre odnose s Putinom i tako podupire svoje gospodarstvo.

Kotromanović se osvrnuo i na bacanje kasetnih bombi na Ukrajinu.

– Kasetne bombe i kod nas su bacane od JNA. To je opasno oružje za civile, a sada Rusi bez milosti udaraju na sve gradove. No, sigurno je da nijedan Rus neće u Haag jer ih Rusi neće izručiti i surađivati s Haagom, kako smo mi surađivali.

Naposljetku je komentirao i informacije o trovanju Abramoviča. – Ja ne znam koji bi bio interes Rusije otrovati Abramoviča. On je pokušao biti neki most između Istoka i Zapada. Ruske špijunske službe već su takve akcije izvodile u Londonu i to me ne bi iznenadilo, ali može biti i fejk.

Komentara 73

RA
radekbrod
13:21 29.03.2022.

koliko ja znam srbi većinom nisu za eu , da raspišu kojim slučajem referendum sumnjam da bi 30% bilo za eu , odnosno 70% protiv

Avatar kastanjer2
kastanjer2
17:09 29.03.2022.

Kada god Kotromanović komentira Rusi ulaze u neku novu fazu.

BI
billynik
13:37 29.03.2022.

Stvarno vrhunska analiza ovog poznatog "vojnog analitičara" (tih kod nas ima više nego Rusa) što je to analizirano što je novo rečeno osim što se prepričava priča od početka tog rata. Genijalni Kotormanović još ako ga večernji za ovo plaća, svaka čast Ante.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije