Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće u južnoj turskoj

Kostur s mozaika starog 2400 godina poručuje: Budi veseo, uživaj u životu

mozaik
Foto: Twitter
24.04.2016.
u 09:30

Sličan takav mozaik postoji u Italiji, no ovaj turski je znantno razumljiviji te je stoga i zanimljiviji

Tijekom arheoloških istraživanja u južnoj turskoj provinciji Hataj otkriven je 2400 godina star mozaik i pokazuje kostura u ležećem položaju koji u jednoj ruci drži malu zdjelu. Kraj kostura nalazi se i vrč pun vina te kruh, a poruka napisana na antičkom grčkom kaže "budi veseo, uživaj u životu".

Mozaik je otkriven još 2012. kada su lokalne vlasti provodile radove na izgradnji žičare u gradu Antiohiji, a arheolozi su potvrdili da je mozaik dio starog grčko-rimskog grada Antiohije.

 

Arheloginja Demet Kara iz Arheloškog muzeja u Hataju pozvala se na izvore i navodi da je riječ o "kosturskom mozaiku". Zaključila je da se mozaik nalazio u blagavaonici kuće obitelji koja je pripadala visokoj klasi, piše turski Daily Sabah.

Sličan takav mozaik postoji u Italiji, no ovaj turski je znantno razumljiviji zbog čega je i zanimljiviji.

Grad Antiohiju u 4. stoljeću prije Krista uspostavio je Seleuk I. Nikator, jedan od generala Aleksandra Velikog. Grad je poznat i po tome što su se sljedbenici Isusa Krista prvi puta na tome mjestu izjasnili kršćanima.  

>> Mi kršćani stoljećima smo u Alepu, a sad smo sve ostavili

Komentara 5

BA
bakulušić
20:34 23.04.2016.

Kostur s mozaika kaže: "Ja sam bio gdje si ti, ti ćeš biti gdje sam ja! Pamet u glavu i moli Boga!"

SC
sc0rpion
10:32 24.04.2016.

da li smo mi preuzeli pleter od njih ili oni od nas , naš datira iz 8. stolječa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije