Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Kostarikanac Diego u Hrvatskoj pomaže napuštenim psima

Ovdje je odlučio volontirati u skloništu za napuštene životinje udruge Prijatelji, a pronašao ih je putem svjetske platforme za volontere “Workaway”, koja je lansirana 2002. godine upravo da bi povezala volontere cijelog svijeta
03. siječnja 2019. u 21:54 2 komentara 1069 prikaza
Diego Murillo
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

U njegovu rodnom kraju sada se bilježe temperature koje prelaze tridesetak Celzijevih stupnjeva, a on se “smrzava” u Hrvatskoj. Na sreću, ovih dana tek na minus dva ili tri... No, ne žali se.

blagdanska kampanja Životinje nisu predmeti da biste ih kupovali i poklanjali kao darove

Želim pomagati gdje mogu

Odlučio je proputovati svijet i spreman je i na mnogo veće izazove od malo jutarnjeg mraza. On je Diego Murillo, po zanimanju je instruktor pilatesa i joge, a stigao je u Hrvatsku iz Kostarike. Trenutačno ispunjava svoj životni san i putuje svijetom, a avantura života navela ga je da na proputovanju zastane u Čakovcu. Ovdje je odlučio volontirati u skloništu za napuštene životinje udruge Prijatelji, a pronašao ih je putem svjetske platforme za volontere “Workaway”, koja je lansirana 2002. godine upravo da bi povezala volontere cijelog svijeta.

Spasite ih Žive iza vrata koja ih ne štite od hladnoće, a prijete im i eutanazijom

Diegova priča i više je nego zanimljiva:

– Rođen sam u San Joséu u Kostariki i imam 43 godine. Putujem po svijetu i upoznajem nova mjesta i ljude. Želim pomagati kako god i gdje god mogu. Za ovaj azil doznao sam na stranici workaway.info kad sam bio u Austriji u posjetu obitelji. Prijavio sam se i eto me u Čakovcu – smije se Diego koji pomaže u uređenju i čišćenju boksova za pse i hrani ih. Žao mu je napuštenih pasa i nastoji pomoći vrijednim volonterima koji se brinu o čak 700 životinja.

Diego Murillo | Autor : Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Osim onima koje nalaze napuštene uz ceste, na livadama i u šumama, pružili su utočište i psima koji su nakon sterilizacije, opsežnog projekta koji se provodi u nekoliko međimurskih naselja, ostali bez doma jer ih vlasnici nisu htjeli natrag. U posljednjih petnaest godina Prijatelji su pomogli 5000 napuštenih pasa. Za to najveće sklonište u Hrvatskoj potkraj listopada održan je i humanitarni koncert u Lisinskom, a udruzi pomažu, uz ostale, i Viktor Drago, Mirko Filipović Cro Cop, koji je upravo kod njih pronašao i udomio nekoliko pasa...

Krik iz Šapice Zatvaramo sklonište za pse jer nemamo hrane

Udruga ovih dana prodaje kalendar za 2019. godinu da bi namakla sredstva za svoj rad, a nastavlja i s projektom kumstva, uplate jednokratne godišnje pomoći skloništu u kojem se psi ne usmrćuju, nego tu žive do udomljenja ili prirodne smrti.

Tko učini psu, i čovjeku će

– Psi osjete ljubav i višestruko je uzvraćaju. Treba pomagati svim živim bićima. Ne razumijem sebične ljude koji hladnokrvno odbacuju pse, a pogotovo ne razumijem one koji ih zlostavljaju. Ako tako nešto učine psima, učinili bi valjda isto i ljudima – kaže Diego koji je smješten u volontersko-edukacijskom centru udruge Prijatelji koju vodi Aleksandra Hampamer.

Napušteni ljubimci Zašto od udomitelja pasa traže 300 eura?

U udruzi kažu da je Diego prvi volonter koji im je došao pomagati preko platforme “Workaway”, pomoću koje volontere traže i druga skloništa za napuštene životinje, hosteli... U Čakovcu, u kojem su ga se dojmili blagdansko uređenje središta grada i pristupačnost ljudi, Diego planira ostati sve do veljače, a potom iznova ide na put i nastavlja putovanje svojeg života.

Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • domxerex:

    Općenito vrijedi tko učini životinji prije ili kasnije će i čovjeku, jer sa životinjama se počinje učiti zlostavljanju. Zlostavljači polako dižu letvicu sve dok jednog dana ne učine nešto nekom čovjeku. Onda se mediji raspišu kako je bio divan i ... prikaži još! krasan i kako je susjedstvo iznenađeno. To vam je kao kada novinar koji jede i pije sa "nasilnikom" sazna da je njegovog dobrotvora zatukao još veći nasilnik. Onda svi odahnu i budu sretni osim novinara kojeg je častio i odvjetnika čija je dobra mušterija bio.

  • umnjak:

    Kaj ovi stranci ne znaju da je ovdje koma?