Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Kosor:

'U Srbiji znaju gdje su naši nestali, ne bi dopustila ulazak u EU dok ne otvore arhive'

Zagreb: Jadranka Kosor
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
17.11.2021.
u 12:30

Kosor zamjera što je Vučićeva stranka puštena u Europsku stranku pučana, a svi znaju da uz njega sjedi Veselin Šljivančanin, osuđeni ratni zločinac

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je danas u političkom intervjuu tjedna televizije Večernjeg lista. 

Priznala je kako ove godine neće u Vukovar u Kolonu sjećanja jer ima problema s koljenom i ne bi mogla toliko hodati, ali se prisjetila gdje je bila 18. studenoga 1991. godine. 

- Imam ozbiljne probleme i tu zadnju godinu mog mandata sam jedva došla, to pamtim kao nešto najteže što sam učinila. Bila sam poslije toga još nekoliko puta, međutim smatram da se sjećati Vukovara treba svaki dan. Ja to svaki dan činim u brojnim kontaktima s Vukovarcima i svojim prijateljima koji su branili Vukovar iz cijele Hrvatske. Bilo bi vrijeme da redizajniramo taj dan sjećanja. Ne samo taj dan, taj tjedan jer su se strašni događaji zbivali i 17, 18, 19., 20... Da to budu dani sjećanja, ali i sadržaja za budućnost - kaže. 

 

Prije 30 godina radila je kao novinarka za Hrvatski radio. 

- Bila sam novinarka na Hrvatskom radiju i sve te dane uoči 18. pamtim. Pamtim zadnje javljanje Siniše Glavaševića. On je u zadnjim javljanjima bio vrlo ogorčen zbog činjenice da ne stiže pomoć. Sjećam se zadnjeg njegovog izvještaja i njegovog vapaja u pomoć. Stajala sam naslonjena na vrata, ta vrpca se vrtjela, ja sam spuznula niz štok, sjela na pod, pokrila glavu i neizdrživo plakala. On je govorio, ako četnici uđu u Vukovar, prvo će njih tražiti. I tako je i bilo - prisjetila se. 

- Svi koji pamtimo Šljivančanina, ratnog zločina koji je osuđen u Haagu, za to što je odgovoran za odvođenje tih ljudi iz bolnice i za masakriranje na Ovčari. On je osuđen, poslije je izašao van, on je jedan od  glavnih suradnika Vučića i u pripremi za izbore, danas kao slobodan čovjek govori sve što govori. On je stranački Vučićev čovjek i onda Vučićevu stranku bez riječi pustiti u Europsku pučku stranku. Da nitko iz Hrvatske tada nije kazao ne, ne može Aleksandar Vučić kojega pamtimo iz tog razdoblja i da mu je prijatelj Veselin Šljivančanin. To danas znači sjećanje na Vukovar. Poražavajuće je da u obitelji europskih pučkih stranaka sjedi Vučićeva stranka i Vučić. To su danas sjećanja na Vukovar. Vučić koji i dan danas uspoređuje Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom i negira genocid jer su se i u Vukovaru dogodili elementi genocida. To bi danas sve skupa trebalo biti sjećanje na Vukovar, da oni koji su pomogli u uništavanju Vukovara, učinjen je ekocid, urbocid, genocid. Kad imate čovjeka koji živ i zdrav sjedi uz Vučića, a odgovoran je za to, i pravite se da to niste vidjeli... - kazala je. 

Vukovar je, smatra, podijeljen grad. 

- Za to su zaslužni mnogi koji se busaju u demokratske procese. To redizajniranje sjećanja na Vukovar je trebalo ići u tom pravcu. Sutra ponovno neće biti predstavnici lokalnih Srba. Bilo bi dobro da je Pupovac išao i sutra, no bio je u kolonama sjećanja, dobro je što će biti i potpredsjednik Vlade Milošević. Na taj dan ne treba pokušati relativizirati žrtvu Vukovara. Radi se o sjećanju na opsadu Vukovara, neviđenu želju da se taj grad uništi, to je sjećanje na ulazak četnika koji pjevaju 'Bit će mesa...', na mnoge odvedene u logore i na pitanje gdje su nestali i da u tome Pupovac u razgovoru s Vučićem može pomoći - rekao je. 

Ona bi uvjetovala otvaranjem arhiva i rješavanjem pitanja nestalih za zatvaranje poglavlja 23. ulaska Srbije u EU. 

- Mnoge masovne grobnice su razmještene, razmještala ih je JNA. U Tordincima su otkopavali, razmještali po ogromnim poljima Tovarnika. Sve je to negdje zapisano, Vučić to ne da otvoriti jer su mnogi živi i to bi potezalo kaznenu odgovornost - kaže.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
14:18 17.11.2021.

Mnoge istine su nažalost nestale s ljudima koji su poginuli na liniji obrane. Mnogi su branili Vukovor golim rukama, jer u to vrijeme oružja nije bilo u dovoljnim količinama. Heroizam i strah pred onim što ih je čekalo u slučaju da Vukovar padne tjerao ih je na nadljuski heroizam. Činjenica je da su mnogi završili u logorima, a mnogi su nestali nakon pada Vukovara. Na političarima je bio zadatak da pronađu način kako riješiti problem nestalih, ali i osuditi te koji su zločin počinili. Lako je gđi. pričati što i kako bi tebalo, ali činjenica je i to da je i ona imala mogućnost pokazati i dokazati svoju sposobnost u slučaju ovog ali i ostalih pitanja koje i do danas ostaju otvorena pitanja.

ZG
Zeljko Grabar
13:46 17.11.2021.

To prica sad a sto je radila kad je imala priliku za to kao premijerka. Mjenjala broseve i rjesavala stambeno pitanje. Za neke takozvane Sanaderove kadrove bilo bi bolje da sute i uzivaju u privilegijama zaradjenim neradom.

BR
BrigitaM
20:45 17.11.2021.

Na kojim izborima je dotična izabrana za premijerku? Ja se ne sjećam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije