Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VLADA UPUTILA U SABOR PRIJEDLOG IZMJENA USTAVA

Kosor: Tko je jamio, stat ćemo mu na vrat!

vlada, kosor, fuchs
Foto: Patrik Macek
1/2
01.10.2009.
u 13:41

Da ne ostane na onome tko je jamio - jamio je, nego oni koji su jamili - treba im stati na vrat, predlažemo izmjenu Ustava u koji će se unijeti da kaznena djela počinjena u vrijeme privatizacije ne zastarijevaju.

Da ne ostane na onome tko je jamio - jamio, nego oni koji su jamili - treba im stati na vrat, predlažemo izmjenu Ustava u koji će se unijeti da kaznena djela počinjena u vrijeme privatizacije ne zastarjevaju.

Mi u HDZ-u inzistiramo da se uvede ta odredba u Ustav, što je ustvari borba protiv zaborava - iznijela je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade s koje je upućen u Sabor prijedlog promjena Ustava u nekoliko segmenata.


 
- Mnogi su već odgovarali za ta kaznena djela i dosad, ali šaljemo poruku o nultom stupnju tolerancije u borbi protiv korupcije i kriminala - iznijela je premijerka naglašavajući kako je  2000. i 2001. godine također mijenjan Ustav, ali instrument o zastarijevanju  privatizacijskog kriminala nije uveden. 

Koalicijski partneri podržavaju nezastarijevanje, ali uz rezervu

Koalicijski partneri iz redova HSLS-a i SDSS-a podržali su prijedlog uvođenja instrumenta nezastarijevanja kaznenih djela u privatizacijskom procesu, ali i iznijeli određene rezerve.  

- Ja se mogu sjetiti vremena kada je Vlada mijenjala Ustav tri puta, ali ove su 
 promjene u duhu puta za EU. Podupiremo snažnu volju za sankciju kazenih djela u procesu privatizacije, ali nismo sigurni da je nužno ugraditi taj instrument u Ustav ili to isto možemo dobiti pomoću zakona, koji mogu biti dovoljno dobri, pa da se ta snažna volja osjeti i kroz pravosuđe - komentirala je haeselesovka Đurđa Adlešič, potpredsjednica Vlade. 
 
I SDSS-ov potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac iznio je rezerve na ovaj prijedlog izmjene Ustava propitujući pojam retroaktivnog djelovanja u zakonodavstvu. 
 
Nedovoljno je jasan odgovor na pitanje je li retroaktivno djelovanje otklonjiva ili neotklonjiva prepreka, a to je prepreka koja je ugrađena u temelje našega pravnog poretka, iznio je. Jer ako ona nije uklonjiva, mi tada ulazimo u jedan alibi projekta za  koji znamo da će propasti, a ne bismo u njemu trebali sudjelovati, upozorio je Uzelac. 

Uvodi se odredba o izručivanju hrvatskih građana 

Vlada je na drugu stranu Markova trga uputila cijeli niz prijedloga ustavnih promjena radi pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, te zbog aktualnog članstva u NATO-u. Predloženo je Saboru uvođenje općeg i besplatnog obveznog školovanja, kao i uvrštenje Bošnjaka i Slovenaca u autohtone nacionalne manjine u Hrvatskoj.  

Prijedlogom ustavnih promjena Hrvatska narodna banka više neće morati odgovarati za svoj rad Saboru, nego će joj se jamčiti samostalnost. Jednako će vrijediti prihvate li se u Saboru prijedlozi ustavnih promjena i za Središnji ured za reviziju, a slijedom pravnih stečevina EU s kojima se usklađujemo.

Predlaže se uvođenje u Ustav i instrumenta za izručenje hrvatskih građana u svrhu procesa ili izvršenja zatvorske kazne zemljama članicama EU. Izručenje će biti, prihvate li se prijedlozi iz Banskih dvora, moguće i na temelju međunarodnih ugovora, iznijela je premijerka.

Predlaže se i mijenjanje dijela Ustava koji se odnosi na provedbu i rezultate referenduma radi udruživanja i razdruživanja naše zemlje s drugim zemljama ili integracijama.

Za pozitivan ishod referenuma do sada se zahtijevala stroga većina svih birača u Hrvatskoj,  podsjetila je Kosor ističući da je to bilo teško dosegnuti zbog dijaspore, te visokog postotka njihove apstinencije.

No izmjenama se predlaže uzimanje rezultata glasovanja donje većine od ukupnog broja birača koji su glasovali, najavila je premijerka.

Komentara 62

JO
JozoBago
13:58 01.10.2009.

\"Kosor: Tko je jamio, stat ćemo mu na vrat! \" Bojim se da tu ni hobotnica nema dosta krakova za sve te vratove! Jaco, a da krenes iz epicentra? Adresa: Trg žrtava fašizma 4 10000 Zagreb

Avatar Daisy
Daisy
14:25 01.10.2009.

Odlučna žena nema prigovora. Samo me zanima kako će biti \"uz nju\" Polančec, Barba Luka, ŠEKS i ostali ministri.. Ili će i dalje mudro šutjeti

HV
hdz=Veleizdaja
14:46 01.10.2009.

Petraču zbog bespravnog telefoniranja uskraćena zatvorska kantina ! e tako i ovima-novima ako im i ne zaplijenimo svu lovu,ono što je ostalo ne smiju moći trošiti po kantinama , za svog boravka na dugogodišnjoj robiji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije