Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Korlaet o mogućem dolasku Filipovića na čelo Fonda: On je toliko destruktivan da bi taj odnos teško funkcionirao

Zagreb: Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
03.12.2021.
u 12:27

Emisiju je moguće pratiti na portalu i društvenim mrežama Večernjeg lista.

Zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet gostovao je u emisiji Večernji TV gdje je govorio o obnovi osnovnih i srednjih škola u Zagrebu, proračunu Grada Zagreba kao i o mogućem nasljedniku Damira Vanđelića na čelu Fonda za obnovu. Emisiju je vodila Petra Balija. 

– Jučer sam bio u školi Miroslava Krleže na Kaptolu koja će biti obnovljena i otvorena do kraja godine. To je prva od ovih 13 škola u obnovi i to kompliciranoj, temeljitoj obnovi. To je prva koja je dovršena do kraja godine da đaci mogu sljedećeg polugodišta krenuti u školu. Radovi se odvijaju prema hodogramu i ono što sam vidio je ohrabrujuće. Bila je ravnateljica i roditelji. Bili su presretni da će to napokon doći svojem kraju. Razvažanje djece u druge škole sigurno nije jednostavno, ali nije jednostavno ni za grad. Razvažanje djece tih škola u obnovi košta grad milijun kuna mjesečno – kazao je. 

 

Dodao je kako i gradu je u interesu da se to što prije riješi. 

– Danas sam bio na otvorenju područna škole "Pongračevo", kapaciteta 240 đaka od prvog do četvrtog razreda. Ona ima i svoju kuhinju i blagovaonicu. Ovim objektom znatno će se poboljšati kvaliteta života stanovnika tog dijela grada. 

Govoreći o namjenskim sredstvima Europske unije koje Grad Zagreb mora potrošiti do lipnja iduće godine, dogradonačelnik je ustvrdio da je početni period od 18 mjeseci bio prekratak i da postoje naznake da bi to moglo biti produljeno do kraja iduće godine. 

– Točan je podatak da je 1,2 milijarde alocirano za zgrade obrazovne namjene. Točan je podatak da smo ugovorili 36 milijuna kuna, ali poslana je dokumentacija na natječaj javnog poziva u iznosu od 677 milijuna kuna. Kako se budu odobravali, taj ugovoreni iznos će se povećavati. Do kraja godine mislimo to još povećati, koliko budemo u mogućnosti. 

Istaknuo je kako ugovaranje nije u mogućnosti grada Zagreba.  Na pitanje gdje zapinje, navodi kako zapinje kod resornih ministarstava. 

– To je Ministarstvo kulture i Ministarstvo graditeljstva koje mora procesuirati naše zahtjeve. Potkapacitiranost ljudstvom, veliki broj zahtjeva, sve to stvara veliki pritisak na njih. Mi smo napravili sve što treba – objasnio je. 

03.12.2021., Zagreb - Luka Korlaet, zamjenik gradonacelnika Zagreba.
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Najavio je da će se grad prijaviti na Nacionalni plan obnove i oporavka jer Fond solidarnosti ne financira sve radove, pa im je cilj da sredstva koja su potrošena iz gradskog proračuna budu refinancirana. 

Govoreći o ostavci Damira Vanđelića, kazao je da mu je žao jer je dobar menadžer. U javnosti su se pojavila brojna imena o kojima se piše u kontekstu novog ravnatelja Fonda za obnovu, a među njima je i Davor Filipović 

– Ja ne znam koje su njegove kompetencije da bude na čelu Fonda za obnovu. On je toliko destruktivan u Skupštini da bi taj odnos teško funkcionirao. 

Korlaet je komentirao najavljeno ukidanje mjere roditelj odgajatelj. Kazao je da je u e-savjetovanje stiglo više od 400 primjedbi, ali istaknuo je da neće odustati od te mjere. Kazao je da je u redu prosvjedovanje ispred zgrade institucije Grada Zagreba, ali ispred stana gradonačelnika to je "jedan atak na privatnu sferu". 

Najavio je proširenje pješačkih zona diljem Zagreba. Odlaganje otpada jedno je od najvećih problema u gradu. Korlaet je naveo kako se trenutačno radi na planu programa, kako će to izgledati, te da će to biti objavljeno krajem siječnja. Da bi se nadziralo odvaja li se pravilno otpad, nek od planova uključuju i čipiranje vreća ili čipiranje kanti za smeće ili vaganje. 

Na pitanje koliko još ima mjesta na Jakuševcu, ustvrdio je da ima "još malo".

Objavio je da su odabrani pročelnica Ureda gradonačelnika te glasnogovornik, no ne može objaviti imena. 

Otvorenje žičare

Ministar Oleg Butković najavio je nakon sastanka s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem da bi žičara mogla biti otvorena do Božića. 

– Mislim da je to realno. Taj sastanak trebao se prije dogovoriti – kazao je. Upitan zašto se nije dogodilo ranije, zamjenik je ustvrdio da mu se čini "da je tu bilo nekog političkog taktiziranja". 

Novinarka je upitala zašto bi to Vlada učinila. 

– Možda žele prikazati gradsku vlast kao nekompetentnu. Mi smo ti koji bi je trebali otvoriti, ali uistinu nije do nas – ustvrdio je. 

VIDEO: Gradonačelnik Tomislav Tomašević o kašnjenju odvoza otpada i novoj odluci o naplati odvoza otpada prema količini

Komentara 12

TM
trade_mark
13:06 03.12.2021.

davor dado damir darko filipović će biti glava fonda za obnovu??? ok, ovo je dokaz da hadeze ne mari za državu i ljude koji u njoj žive. njih je briga samo za sebe. u se na se poda se! odvratno!!!!!

KU
Kultura
15:07 03.12.2021.

Kaze covjek iz ultralijeve platforme mozemo gdje nitko nema pola sata radnog staza u realnom sektoru.

LU
LudiAlen
14:41 03.12.2021.

Rijetko antipatičan lik ovak korleat il kak već

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije