Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Koristite li svoje osnovno pravo: Ulaskom u EU je zagarantirano, a često ga nismo ni svjesni

Key4mobilty
03.11.2021.
u 08:30

Inicijativa EUReKa aktivno podiže svijest o ovom osnovnom pravu, koje je zanemareno uglavnom zbog manjka informacija

Studiranje van granica Hrvatske lako je dostupno. Nebrojeno mnogo puta može se čuti kako je netko otišao na Erasmus program studentske razmjene. Ako se pak ne radi o studiranju, mnogo pojedinaca odlazi van zemlje kako bi se zaposlili, educirali ili ostvarili privremeni boravak. Sve te aktivnosti čine se zanimljivima, no i dalje se mnogi pitaju kako ih ostvariti? Europska unija uvelike je olakšala dostupnost i pristup, ali još uvijek je ostao gorući problem – nepostojanje sažetih uputa na jednome mjestu i neujednačenost administrativnih procedura unutar zemalja EU.

Mnogi pojedinci koji žive u zemljama članicama Europske unije zapravo nikada ne saznaju svoja prava i mogućnosti, te načine kako uopće steći pravo i uvjete za rad, boravak i život u nekoj drugoj zemlji članici. Štoviše, mnogi pojedinci nisu ni svjesni tog prava, pa često ostaju bespotrebno zakinuti.

Mobilnost kao jedna od najvažnijih prednosti

Najvažnija prednost pristupa Europskoj uniji jest kretanje bez granica unutar zemalja članica. Pod slobodom kretanja podrazumijeva se pravo na ulazak, boravak i život unutar svake od zemalja članica, ali i pravo na rad te obrazovanje. Sva prava vrijede za sve članice pod jednakim uvjetima.

No, nije sam odlazak uvijek ključan problem. Ponekad snalaženje, informiranje i povezivanje u novoj okolini može predstavljati izazov, pa uslijed toga mnogi ni ne pokušaju. Ujedno, i pitanje nepostojanih sažetih uputa na jednome mjestu i neujednačenost administrativnih procedura unutar zemalja EU, može biti problem. Kome, kako i gdje se obratiti i u vezi čega te gdje potražiti pomoć? – Odgovori su zato sada svima dostupni i nalaze se na jednom mjestu.

Portal i aplikacija Key4mobilty kreirani su s ciljem da pruže geolokacijsku podršku i budu izvor informacija kao potpora građanima Europske unije prilikom selidbe u jednu od država članica EU-a. To je mjesto na kojem se mogu naći sve informacije koje osoba treba znati kad se privremeno ili stalno želi preseliti u jednu od zemalja EU-a, te koje su procedure i gdje se javiti u određenim situacijama. Iza aplikacije stoje članovi projekta EUReKa.  

Projekt EUReKa ima zadaću skupiti sve relevantne informacije o pravima bilo kojeg građanina onda kada se nađe u nekoj od zemalja članica Europske unije. Više o samom projektu rekla je Tanja Miloš, viša stručna savjetnica u Gradu Zagrebu koji je partner u ovom projektu, predstavlja Key4mobility portal i aplikaciju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije