Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Semjon Mogiljevič – ruski kum

Koristi 17 lažnih identiteta, a imao je i hrvatsku putovnicu

29.03.2020.
u 14:26

Osoba čije je lice godinama “krasilo” listu najtraženijih kriminalaca po izboru američkog FBI-a. I čovjek koji je, kao zaslužni građanin, još 1998. dobio hrvatsku putovnicu i hrvatsko državljanstvo

Najgori mafijaš za kojeg nikada niste čuli. Čovjek koji se u svojoj zločinačkoj karijeri koristio sa 17 lažnih identiteta. Osoba čije je lice godinama “krasilo” listu najtraženijih kriminalaca po izboru američkog FBI-a. I čovjek koji je, kao zaslužni građanin, još 1998. dobio hrvatsku putovnicu i hrvatsko državljanstvo, i to nakon intervencije ljudi iz visoke politike i vrha tadašnjeg HDZ-a, odnosno Ureda predsjednika dr. Franje Tuđmana. Sve to je Semjon Mogiljevič, čovjek kojeg u kriminalnim krugovima zovu Umni Don i za kojeg se godinama smatra da je čelni čovjek ruske mafije.

Moćniji čak i od Johna Gottija

– On je vrlo moćan čovjek. Mislim da je moćniji nego što je bio John Gotti jer ima sposobnost da svojim odlukama utječe na cijele nacije – kratko je i sažeto Mogiljeviča svojedobno opisao Mike Dixon, specijalni agent FBI-a.

Naručena ubojstva, krijumčarenje droge i oružja, trgovina nuklearnim materijalom i podmićivanje političara samo su dio kaznenih dijela za koje se sumnja da ih je počinio. Bio je svojedobno pod istragom FBI-a jer se smatralo da prodaje oružje Osami bin Ladenu, a usprkos svemu za što ga se sumnjiči, iza rešetaka je završavao vrlo rijetko. Zadnji je put bio uhićen 2008. u Moskvi zbog sumnje da je utajio 1,5 milijuna dolara poreza, no nakon godinu dana pušten je zbog – proceduralne pogreške. Mogiljevič je rođen 1946. u Lavovu u Ukrajini, a kriminalnu karijeru započeo je 70-ih godina. U to vrijeme bio je sitni lopov i pripadao bandi Lubretskaja koja je u Moskvi organizirala sitne krađe. No ubrzo je bio uhićen i osuđen na sedam godina zatvora.

Nakon izlaska iz zatvora počeo se baviti ozbiljnim prijevarama, pa je tako Židovima koji su iz Rusije emigrirali u Izrael obećao da će prodati njihovu imovinu i poslati im novac. Imovinu bi prodao, no novac nije slao vlasnicima, već ga je ulagao na crnom tržištu. Zahvaljujući takvim makinacijama Mogiljevič je postao milijunaš te se 90-ih preselio u Budimpeštu. Vlasnik je mnogih poduzeća diljem svijeta, ali i više putovnica različitih zemalja. Mijenjajući identitet neometano se bavi(o) svojim kriminalnim aktivnostima, a prebacio se i na plinski biznis. Naime, početkom 2000-ih njegov dugogodišnji odvjetnik Zejev Gordon osnovao je kompaniju Eural Trans Gas kao glavnog posrednika za distribuciju plina između Turkmenistana i Ukrajine.

Nakon toga sklopljen je dogovor između ruskog energetskog diva Gazproma i ukrajinskog Centrogasa te je stvorena tvrtka RosUkrEnergo sa sjedištem u Švicarskoj. Ta je tvrtka posredovala u kupnji srednjoazijskog plina, koji je bio znatno jeftiniji od ruskog, a kompanija RosUkrEnergo, smatrala se nasljednikom kompanije Eural Trans Gas uz koju se vezivao financijski kriminal golemih razmjera. Špekuliralo se da je Mogiljevič iz sjene upravljao tvrtkom koju su 2003. u jednom mađarskom selu osnovali Izraelac i tri nezaposlena Rumunja. Njih su četvorica s 12.000 USD početnog kapitala 2003. zaradila dvije milijarde dolara. Zahvaljujući plinskom biznisu, Mogiljevič je došao na glas kao čovjek koji može utjecati na ekonomije brojnih zemalja. FBI-u je bio zanimljiv zbog niza prijevara, pa su njegove brojne kompanije bile pod istragom.

– Ako je FBI pronašao nepravilnosti u radu neke kompanije, neka to dokaže – kazao je Mogiljevič u razgovoru za BBC 2007., izjavivši se bavi – prodajom žitarica.

Veza s predsjednikom Putinom

FBI je svojedobno za informacije o njemu nudio veliku novčanu nagradu, no dok god je Mogiljevič na teritoriju Rusije, Amerikanci ga se neće dočepati, usprkos brojnim tjeralicama, jer Rusija i SAD nemaju sporazum o međusobnom izručenju kriminalaca. A sve i da imaju, teško da bi im Rusi izručili čovjeka koji je na ovaj ili onaj način povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Kako ga se nije mogao dočepati, SAD je Mogiljeviča 2003. optužio za prijevaru tisuća investitora koji su investirali u kanadsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom magneta. Zašto je Mogiljevič opasan, pojasnio je agent Peter Kowenhoven.

Granice mu ne znače baš ništa. Taj je tip uspio izvući 150 milijuna dolara od investitora u Philadelphiji a da nikad nije kročio u Pennsylvaniju – kazao je Kowenhoven.

Komentara 10

Avatar Noldor
Noldor
14:38 29.03.2020.

Pravi trgovac...

DU
Deleted user
16:20 29.03.2020.

E sad bi bio red da Rusi objave i takve sa druge strane. Pa da nije bilo takvih kojima je i zapad gledao kroz prste, možda ih i stvorio, danas bi se čirilica pisala u Beću, naivci jedni.

PL
@ploto@
11:10 30.03.2020.

Ja sam iskreno zaprepašten.Ovo je prvi puta da čujem da se Židov bavi kriminalom.To je kod njih zabranjeno i ovo mi smrdi na čisti antisemitizam.Isti takvi optužuju i Soroša da je kriminalac,.a on jedan opd najvećih filantropa u povijesti čovječanstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije