Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKLJUČAK VARAŽDINSKOG SUDA

'Korisnici kredita u 'švicarcima' koji su izvršili konverziju nemaju pravo na obeštećenje'

Zagreb: Prosvjed i obraćanje medijima Udruge Franak u parku Zrinjevac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.06.2023.
u 09:50

Na tom sudu nalazi se, kako je priopćeno, određeni broj predmeta tužitelja potrošača protiv banaka u kojima su ugovori o kreditu s ugovorenom valutom glavnice u švicarskim francima konvertirani u kredite s valutom u eurima

Na sjednici Građanskog odjela Županijskog suda u Varaždinu jednoglasno je donijet zaključak da potrošač koji je s bankom sklopio dodatak kojim je provedena konverzija u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju nema pravo na restituciju isplatom temeljem nepoštenih (ništetnih) odredaba o načinu promjene ugovorene redovne kamatne stope i ugovorenoj valuti glavnice u švicarskim francima iz osnovnog ugovora o kreditu.

Na tom sudu nalazi se, kako je priopćeno, određeni broj predmeta tužitelja potrošača protiv banaka u kojima su ugovori o kreditu s ugovorenom valutom glavnice u švicarskim francima konvertirani u kredite s valutom u eurima, od kojih su neki zaprimljeni još 2019. i 2020. godine.

- Zbog toga postoji potreba da Građanski odjel zauzme stajalište o pravu potrošača na restituciju isplatom u slučajevima kada su sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju potrošači prihvatili ponude banaka o konverziji kredita izvršenim na način propisan tim Zakonom radi ujednačavanja sudske prakse ovog suda – stoji u priopćenju. Na sjednici je bilo 12 od 13 sudaca Građanskog odjela.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Udruga za zaštitu okoliša Resnik organizirala prosvjed ispred Skupštine grada

Komentara 3

CR
crocro
12:09 16.06.2023.

Svi se pozivaju na pravnu stečevinu EU. Prevarenim građanima sudstvo EU donijelo je pozitivne presude, dakle u korist potrošača. Ali mi živimo u Hrvatskoj, ja ne znam koliko se naše sudstvo obazire na rezultate presuda europskih sudova. Samo se uzdaju samo i jedino u svoju sudsku praksu. Zato građani i imaju percepciju da je naše sudstvo najbolje sudstvo u svemiru. I zato naše sudstvo treba najžurnije potaknuti izmjene presuda koje su donijeli europski sudovi u korist građana, jer je nepojmljivo da sudovi donose presude u korist građana, kako su se samo usudili, a da se nisu konzultirali s hrvatskim sucima. Kojima zbog pravičnosti i pravde treba drastično povećati plaće. Jer ne mogu vječno biti najbolji a plaće najmanje. Zato ih treba podržati što sami traže veća primanja a građani prigovaraju i nemaju sluha što je nepošteno od građana. A posebno građana koji su se sunovratili u provaliju nakon što su im banke na tacni servirale "najpovoljniji" švicarac. Zato treba podržati suce da sruše 50-60.000 tužbi građana a u korist siromašnih banaka. Ja ne znam kako se građani uopće usude nešto tražiti. Ja npr. pošaljem jednoj instituciji prije više mjeseci zamolbu, zahtjev za postupanjem i tražim odgovor, a ono meni nakon nekoliko mjeseci stigne........... ništa. I nikada neće stići traženi odgovor na zamolbu. Ali su mi tim postupkom dali odgovor: "Čkomi, nitko te ništa nije pitao i tko si ti da ja s visine tebi odgovaram u nizini".

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
10:47 16.06.2023.

Korumpirana pravna stoka...ocito treba bankama dati ono stoim je plenki-lutak uzeo.

LI
Linomedo
12:41 16.06.2023.

Napišite imena i prezimena sudaca tako da kada se dokaže da nisu donijeli pravednu presudu, oni snose troškove postupka, a ne Republika Hrvatska, odnosno svi mi koji te iste sudce plaćamo, a oni rade za bankare i korumpirani su do srži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije