Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Korado Korlević: Asteroid može dobiti ime po političaru tek 100 godina nakon smrti

15.04.2009.
u 14:03

Međunarodna astronomska unija ovih je dana prihvatila prijedlog braće Aleksandra i Stefana Cikote da se jednom asteroidu nadjene ime Zagreb. Blizanci Cikota asteroid su otkrili sa Zvjezdarnice La Sagra, pa su željeli svoj grad počastiti imenom u svemiru. U tome su mladi znanstvenici uspjeli, a u svemiru je osim Zagreba i jedna Pula, Učka, Raša, Višnjan, Poreč...

Neka imena, osim Pule, predložili su višnjanski astronomi koji bilježe približno 1500 otkrivenih nebeskih tijela. Kako se daju imena asteroidima, pitali smo voditelja Zvjezdarnice u Višnjanu Korada Korlevića.

- Otkrivač asteroida mora prijedlog uputiti Međunarodnoj astronomskoj uniji, ali ime ne smije biti ime živog političara ili masovnog ubojice. Ime političara može se nadjenuti tek 100 godina nakon njegove smrti, a može čak i masovnog ubojice poput Atile, 600 godina nakon njegove smrti kada osoba postane legenda. Međunarodna astronomska unija izmijenila je Pravilnik i kriterije o imenima asteroida prije više od 50 godina, nakon što je jedan beogradski astronom otkrivenom asteroidu predložio ime Tito. Tako doista asteroid i nosi ime Tita i to za njegova života.

- Znanstvenci su međutim brzo shvatili da će se imena živućih političara često predlagati, pa su izmijenili Pravilnik po kojem mora proći 100 godina od smrti političara. Prije izmjene Pravilnika, ipak su asteroidima nadjenuta imena poput Lenjina, Marksa i Engelsa. Komisija u Međunarodnoj astronomskoj uniji ima zahtjevan zadatak jer valja provjeriti i ima li ime na nekom drugom jeziku uvrijedljivo značanje. Od prijedloga do imenovanja uglavnom prođe tri godine.

- Međutim, mnogi su astronomi bili nezadovoljni radom Komisije jer se činilo da se favoriziraju prijedlozi iz Amerike. Zbog toga je bilo i bizarnih slučajeva da astronom predloži ime svoje mačke asteroidu, kao inat Komisiji - objašnjava Korado Korlević.

Iako je bilo zahtjeva, čak i prema Zvjezdarnici Višnjan, ime asteroida se ne može kupiti. Nekoliko zahtjeva upućenih višnjanskoj zvjezdarnici bilo je da se kupi ime asteroidu za rođendan djetetu ili kao znak ljubavi prema djevojci.

- Jedan od pokušaja prodaje imena asteroida potječe od pulskog astronoma Johana Pallise koji je oktrio 100-tinjak asteroida. On je prije stotinjak godina dao na dražbu pravo imenovanja asteroida kako bi prikupio novac za znanstvenu ekspediciju. Tada je jedan bankar htio kupiti ime kćeri za rođendan, ali je u znanstvenim krugovima nastao skandal pa je to spriječeno - kaže Korlević.


I prof. Korlević ima svoj asteroid

Korado Korlević i sam ima “svoj“ asteroid jer su tako predložili znanstvenici iz Italije. Asteroida s imenima iz Hrvatske na nebu ima poprilično, a najviše ih je s nazivima iz Istre, jer je Zvjezdarnica Višnjan bila najaktivnija. Otkrila je približno 1500 nebeskih tijela. Tako na nebu postoji još jedna Pula koja je ondje više od stotinu godina, ali i i Višnjan i Poreč. No zbog Višnjana i Poreča istarski astronomi imali su problema s lokalnim političarima pa je odlučeno nazive davati po rijekama i planinama. U svemiru postoje i asteroidi Učka, Raša, Mirna ali i Lošinj i Brač. - U svemiru je i asteroid nazvan po jednom ubojici za kojeg se tek kasnije, nakon što je asteroid dobio ime, ustvrdilo da je bio nacist. Međutim, procedura preimenovanja je duga i komplicirana, gotovo kao i procedura oko promjena naziva ulica - zaključuje profesor Korlević.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije