Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Kopenhagen: Hrvatska u klubu klimatskih ubojica

"Fosilom dana" 450 nevladinih organizacija prokazalo najneodgovornije zemlje na Konferenciji - Hrvatsku i Kanadu. Sporno je hrvatsko traženje posebnog izračuna emisije CO2 iz 1990. Ministarstvo zaštite okoliša smatra da je “antinagradu” potaknula Zelena akcija.
10. prosinca 2009. u 17:47 65 komentara 15 prikaza
Fosil dana
Foto: CAN

U žestokoj konkurenciji 192 države Hrvatska je zasjela na prvo mjesto negativne liste 450 svjetskih nevladinih organizacija. Climate Action Network (CAN) dnevno dodjeljuje tri “Fosila dana”, (anti)nagrade zemljama koje se najgore ponašaju na Konferenciji o klimi. Hrvatska prvo mjesto dijeli s Kanadom zbog zahtjeva da se 1990. promijeni kao polazište za izračun emisija CO2.

>>Kolumna: Hrvatska dobila ekološku pljusku

Krug nečasnih zbog CO2
U utorak su se austrijski mediji zgražali nad svojom vladom zbog Austrije u “klubu klimatskih ubojica” jer promašuje Kyoto. 

– Želi li Kanada izbrisati prošlost zato što se ispuštanje CO2 iz nafte dobivene iz naftnih pijesaka udvostručilo od 1990.? – pita se CAN.

Toni Vidan iz Zelene akcije nije iznenađen jer je ona upozoravala da “Hrvatska srlja u blamažu”.
– Tu nagradu obično dobivaju zemlje poput S. Arabije, Kuvajta i SAD-a, krug od desetak zemalja koje godinama opstruiraju klimatske pregovore. Ako naša Vlada hitno ne promijeni stajalište, našoj zemlji prijeti bitno narušavanje ugleda u Kopenhagenu – kazao je.

Ministarstvo zaštite okoliša za “antinagradu” optužuje Zelenu akciju te poručuje da je ispuštanje CO2 za 1990. u Hrvatskoj bilo veće nego što tvrdi Zelena akcija, koja se poziva na dokument UN-ova Odbora za klimu. “Ovo je privremeni cilj RH do pristupanja EU, kada će on biti 20 posto CO2 manje”, piše u priopćenju ministarstva.

Marijana Petir (HSS), predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša, kaže da je riječ o “javnoj percepciji koja ne odgovara pozicijama i zahtjevima Hrvatske”. 

Rusija sljedeća najgora
– Naša zemlja proizvodi 7,2 t CO2 po stanovniku, a prosjek u EU je 11 t – kaže M. Petir i zauzima se za obnovljive izvore energije “kojima se ispuštanje CO2 može smanjiti trećinu i otvoriti 60.000 radnih mjesta izravno, a 13.000 neizravno”. 

Treći je “laureat” Rusija zbog ocjene da su izjave predsjednika Medvedeva o 20-25  posto smanjenja emisija “važna politička izjava”, ali ne stvarna obveza. Minijaturnoj pacifičkoj državi Tuvaluu dodijeljena je, pak, prva nagrada “Svjetlost dana”, zbog prijedloga da se raspravlja zakonski ishod kopenhaškog skupa.

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
 • Somelier:

  \"Hrvatska u klubu klimatskih ubojica\" Pa to je potpuno normalno. Tko nam je kriv što postajemo industrijska velesila.

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Još budalaštia od dokonih mlatimudana. Ti klaunovi nemaju pametnijeg posla nego da lupetaju i fantaziraju. Kraj industrijskih velesila Kine (apsolutno najveći zagađivač na svijetu), Amerike (najveći zagačivać per capita na svijetu), Brazila, Indije (zemlje bez eko propisa) itd oni jednu ... prikaži još!nu bijednu malu Hrvatsku, zemlju bez industrije smatraju najgorom na svijetu?? Razvijene zemlje intenzivno zagađuju svijet od početka Industrijske revolucije - već 200 godina ni najmanje ne paze na zagađivanje, a sada bi siromašni trebali biti pažljiviji i brižniji od njih. Idioti.

 • Avatar Gump, Forrest
  Gump, Forrest:

  kakodane2 želiš reći, hipokriti?