Naslovnica Vijesti Svijet

Kontroverzni Trump i dalje je favorit

Republikanci nakon sedam godina u oporbi rado slušaju radikalnu i skandaloznu Trumpovu retoriku
10. kolovoza 2015. u 00:15 15 komentara 903 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Dakako da šanse republikanskog kandidata hrvatskih korijena Johna Kasicha da izbori nominaciju za predsjednika SAD-a nisu velike. Prvo zbog pukih brojki, jer je čak deset republikanskih kandidata u igri i, grubo matematički gledano, njegove su šanse – deset posto. No drugo, trenutačno puno važnije od krute matematike, jest činjenica da milijarder Donald Trump zasad ima uvjerljivu prednost. To su pokazale i ankete nakon prvog sučeljavanja prema kojima je 38% gledatelja reklo da je Trump protukandidate doslovce pomeo.

Prema toj istoj anketi John Kasich je tek na 6. mjestu sa 4,9% onih koji su ga smatrali pobjednikom debate. No takav odnos snaga u prvoj etapi kampanje nije neočekivan. Trump govori ono što republikanci, nakon sedam godina Obamine vladavine, žele čuti. Pogotovo je snažno odjeknula njegova izjava da “ne može biti politički korektan dok kršćanima odrubljuju glave”. Birači desne opcije nakon dugo godina u oporbi naprosto su željni radikalne retorike i to nije pojava samo u Americi.

I na našim prostorima retorika desnice se pojačava nakon što u oporbi provedu neko vrijeme. Moguće je da će se Trump ispuhati jer je već i zaprijetio da na izbore izlazi sam ne dobije li nominaciju, no sadašnja njegova prednost doista je velika. Osim toga, Trump nema problema s financijama i na tome neće gubiti energiju, a neće morati ni mijenjati stavove zbog donatora.     

Uprska li prednost, a Trump bi to mogao jer zna izvaliti svašta, iz drugog ešalona vreba ga dosta protivnika, među njima i naš Kasich. A on nije bez šansi jer ima dosta aduta. Jedan od njih primijetio je i njemački Der Spiegel koji je upravo kandidata hrvatskih korijena proglasio iznenađenjem i pobjednikom debate. Kasich je lukavo zauzeo poziciju umjerenog republikanca koji se ne protivi Obaminoj zdravstvenoj reformi niti ide oštro na homoseksualce. Još mu je jedan snažan adut taj što je guverner države Ohio, a zna se da je Ohio ključ pobjede na predsjedničkim izborima...     

Moguć je i ovakav scenarij: Trump gubi podršku, Kasich se nakon početnih nekoliko poraza povlači i na scenu stupaju Ted Cruz, Marco Rubio, možda i Rand Paul. Ako zasad izrazito desni Trump i najumjereniji Kasich ispadnu iz igre, moguć je čak i trijumf Jeba Busha. I to bi onda mogla biti divovska borba dviju političkih dinastija: Bushovi protiv Clintonovih.     

>> 'Dok kršćanima odrubljuju glave, ne mogu biti politički korektan'

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Slika i prilika stanja nacije u SAD-u. I to su ti naši veleumni gospodari života i smrti.

 • Nepokolebljiv:

  G. Robert prezimenjuje! Mr. Trump ni u jednom trenutku nije kazao da ce ici kao nezavisan ako ga Republikanci ne nominiraju!

 • Cupcake:

  Trump je jedini politicar koji govori iskreno. Svi drugi nam prodaju politicku korektnost I ljudi su siti toga. Šteta samo sto Trump nema takta I to ce ga skupo kostati. Jedno je biti iskren a drugo je bahatost.