Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teško će se naplatiti

Konobaricama nije isplatio sve plaće pa traže 10 mjeseci zatvora

Ilustracija
Foto: Pixabay
08.09.2020.
u 16:37

Optužnica protiv vlasnika palačinkarnice, koja je u međuvremenu brisana iz registra

Kada smo se upoznali, predstavio mi se kao vlasnik palačinkarnice. Dogovorili smo plaću od 4000 kuna neto, što je 5089 kuna bruto. Počela sam raditi u siječnju 2018., no ugovor o radu nikad nisam vidjela, a kamoli potpisala. Plaće od siječnja do travnja uredno sam dobila, a onda sam ušla u konflikt s poslodavcem te sam dala otkaz 9. svibnja 2018. Dane u svibnju koje sam radila nije mi platio, a radilo se o oko 1350 kuna neto. Više sam ga puta tražila da mi isplati taj zaostatak. Stalno se nečim opravdavao, a na kraju mi se prestao javljati. Ne znam je li mi uplaćivao doprinose, a nisam primila ni platne liste – kazala je jedna od bivših djelatnica Mate R. (37).

Tvrtka imala novca

Njezin iskaz, kao i iskaz još jedne djelatnice, dio je optužnice koju je protiv Mate R. podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu. Tereti ga se za neisplatu plaća, a optužnica je podignuta pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu. Tužiteljstvo traži da se Mato R. proglasi krivim te da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci te da mu se ta kazna zamijeni radom za opće dobro.

Tužiteljstvo ga optužnicom tereti da kao odgovorna osoba dvjema konobaricama koje su radile u njegovoj palačinkarnici nije isplatio plaće koje su dogovorili iako je njegova tvrtka imala dostatna financijska sredstva za isplatu plaća. Jednoj je konobarici, prema navodima optužnice, ostao dužan 1350 kuna neto, a drugoj 13.104 kune bruto. Mato R. se tijekom istrage branio šutnjom, no zato su govorile njegove djelatnice koje je ostavio bez plaće. I druga konobarica kojoj nije isplatio plaće opisala je kako se s njim upoznala i što su dogovorili.

– Kazao mi je da će mi za rad u palačinkarnici na račun isplaćivati 2700 kuna. Osim toga, dogovorili smo se da mi još 1300 kuna plaća na ruke. Počela sam u raditi 23. rujna 2017., no nikada s njim nisam potpisala ugovor o radu. Vjerovala sam mu jer mi je na račun koji imam otvoren u Zagrebačkoj banci redovito isplaćivao plaće. I sve je nekako išlo do srpnja 2018., kada mi nije isplaćena plaća za lipanj. Kada sam ga pitala što je s mojom plaćom, odgovorio mi je: “Budi strpljiva! Sav ćeš novac dobiti.” Trajalo je to neko vrijeme, a onda sam zadnjim danom rujna 2018. prestala raditi kod njega i više nisam dolazila na posao. Obračunske liste s plaćama nikada nisam dobila, a ne znam je li mi uplaćivao doprinose. Od njega tražim 10.800 kuna neisplaćenih plaća, a tražim i da mi vrati 20.000 kuna koje je od mene posudio – kazala je tijekom istrage druga konobarica.

Osim iskaza konobarica, u optužnici su kao dokazi priloženi i njihovi ugovori o radu iz kojih proizlazi da je s jednom imao sklopljen ugovor od 15. siječnja 2018. na plaću od 5087 kuna bruto, a s drugom je imao sklopljen ugovor od 9. listopada 2017. na plaću od 3276 kuna bruto. Iz tih ugovora proizlazi da je prva konobarica za njega radila do 10. svibnja 2018., a druga do 12. rujna 2018. Međutim, iz ugovora proizlazi da jednoj nije isplatio plaću za jedan mjesec, a drugoj za četiri mjeseca. Isto tako proizlazi da im je doprinose zadnji put uplatio u svibnju 2018. Iz podataka Porezne uprave, pak, proizlazi da je tvrtka Mate R. bila u blokadi od 23. do 25. ožujka 2018., zatim 18. svibnja 2018. do 5. kolovoza 2018., a potom od 6. prosinca 2018. do 28. studenog 2019. te da je iz registra Trgovačkog suda brisana 7. veljače 2020.

Drugim riječima, ako sud odluči da je Mato R. kriv, dvije konobarice teško će se naplatiti od svog bivšeg poslodavca jer se u njegovim osobnim podacima navodi i da je trenutačno nezaposlen te da je lošeg imovnog stanja. No tužiteljstvo je u optužnici navelo i da traži da sud odluči o imovinskopravnom zahtjevu dviju konobarica, a obrazložili su i kako po njima iz prikupljenih dokaza nedvojbeno proizlazi da je Mato R. počinio to za što ga se tereti, odnosno da dvjema svojim djelatnicama nije isplatio dogovorene plaće. Tužiteljstvo objašnjava da činjenica što mu je tvrtka bila u blokadi nije isprika za Matu R. jer je bio obavezan djelatnicama dati obračunske liste jer bi one u tom slučaju mogle pokrenuti ovršni postupak. On to, proizlazi iz iskaza konobarica, nije napravio, zbog čega je i zaradio navedenu optužnicu.

Nema statistike

Inače, neisplata plaća izmjenama Kaznenog zakona 2013. postala je kazneno djelo, no teško je reći koliko je poslodavaca zbog toga do sada kazneno prijavljeno ili osuđeno jer se sustavni podaci o tome ne vode. Mjerodavna tužiteljstva s vremena na vrijeme objavljuju da su podigla optužnice protiv poslodavca koji nisu isplatili plaće, no kako ti postupci završavaju, javnost rijetko dozna, a još se rjeđe dozna jesu li radnici kojima nisu isplaćene plaće svoj novac dobili nakon sudskih postupaka. Ako netko zbog neisplate plaća i bude osuđen, uglavnom se radi o uvjetnim ili novčanim kaznama, a prema KZ-u kazna za onog tko jednom ili više radnika ne isplati plaću može biti i do tri godine zatvora.

 

Komentara 4

Avatar fidelio
fidelio
17:07 08.09.2020.

Klasika. Ljudi nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima (da je platna lista, npr., isprava kojom se može ovršiti poslodavčev žiro račun i da mogu pogledati uplate doprinosa na REGOS-u). Shodno tome, ako nisu dobile platnu listu, mogle su odmah otprilike znati kud će to ići. S time da i konobarice nisu svjesne da su pristajanjem na "isplatu na ruke" postale suučesnice u utaji poreza, što je također kazneno djelo.

Avatar jocker-3
jocker-3
17:08 08.09.2020.

Ako se ne varam,zakonski se nemože izbrisati iz registra 3 godine nakon prekida rada....kako je to mogao on?Netko iz politike mu pomaže u svim elementima....

BA
Barbasmora
16:45 08.09.2020.

Realnost na Balkanu..... koji zapravo ne postoji....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije