Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNICEF Hrvatska

Konferencija „SKRB2023" okupila stručnjake, rukovoditelje i mlade kako bi razgovarali o rješenjima

Unicef konferencija
Foto: Marina Knežević Barišić/UNICEF
1/4
23.03.2023.
u 16:58

Djeca i mladi s problemima u ponašanju puno su više od problema koje imaju – oni posjeduju snagu, talente i potencijale koji zaslužuju priliku da budu otkriveni i ostvareni

Više od 1400 djece u Hrvatskoj danas odrasta u institucionalnoj skrbi, a međunjima je više od 200 djece s problemima u ponašanju. Toj djeci često su uskraćena adekvatna obiteljska skrb i pravo na odgovarajuće obrazovanje što im otežava zapošljavanje, pristup zdravstvenoj zaštiti, podršku mentalnom zdravlju te psihosocijalnu podršku. Stoga je potrebno, ali i moguće, reformirati sustav skrbi o djeci u sustav koji razumije i brine – glavna je poruka međunarodne znanstveno-stručne konferencije „SKRB2023 – Razvoj usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji“. Konferencija se održava u okviru suradnje Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva pravosuđa i uprave te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - suradnika Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provedbi programa ISKORAK, pokrenutog 2021. godine i usmjerenog unapređenju procjene i intervencija za djecu i mlade s problemima u ponašanju u sustavu socijalne skrbi i pravosuđa, uz organizacijsku podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje.

Konferencija okuplja više od 350 stručnjaka, donositelje odluka te istaknute nacionalne i inozemne stručnjake.  U svrhu jačanja participacije djece i mladih koji borave u odgojnim ustanovama u procesima donošenja odluka i poboljšanja sustava skrbi, ova konferencija po prvi put uključuje sadržaje i radionice za djecu i mlade – korisnike i korisnice odgojnih ustanova/zavoda. -Vrlo sam ponosna što smo zajedničkom provedbom programa „ISKORAK“ povezali sustave socijalne skrbi i pravosuđa pridonoseći poboljšanju usluga i intervencija za više od 9400 djece s problemima u ponašanju. No potrebna nam je i podrška obrazovnog i zdravstvenog sustava, regionalnih i lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva - a danas smo svi ovdje! Nadam se stoga da je konferencija SKRB2023 tek početak koji će otvoriti vrata našem zajedničkom putovanju prema reformi sustava skrbi o svoj djeci -  naglasila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Tijekom provođenja Programa ISKORAK provedena je Analiza stanja i potreba odgojnih ustanova iz perspektive korisnika, stručnih i drugih radnika te vanjskih dionika, što je rezultiralo i Smjernicama za sveobuhvatnu skrb o djeci i mladima s problemima u ponašanju u odgojnim ustanovama, objasnila je Ivana Borić, voditeljica programa ISKORAK s Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Uz provedenu edukaciju više od 300 stručnjaka, kreiran je i novi instrument za procjenu djece i mladih s problemima u ponašanju te je osnovan Savjetodavni odbor Programa ISKORAK koji okuplja stručnjake iz različitih ministarstava, institucija te strukovnih udruga, kao i mlade iz odgojnih ustanova i organiziranog stanovanja u području socijalne skrbi i pravosuđa.

- Kroz ovaj projekt detaljno smo analizirali stanje i potrebe ustanova, razvili novi instrument za procjenu problema u ponašanju djece i educirali stručnjake. Sigurni smo da ćemo time unaprijediti zaštitu djece i mladih s problemima u ponašanju i razviti široki spektar tretmanskih intervencija i programa koji će odgovoriti na specifične potrebe i rizike u odrastanju ove skupine mladih. Ovo je jedan od mnogih projekata koje uspješno provodimo s UNICEF-om i nastavak je uspješne suradnje u pomoći ranjivim skupinama našega društva-  naglasila je državna tajnica u Ministarstvu rada, Marija Pletikosa.

Unicef konferencija
1/4

- Nažalost posljednjih dana svjedočimo slučajevima vršnjačkog nasilja koje nam ukazuju da kao društvo moramo više raditi na prevenciji i ranom prepoznavanju problema. Za suzbijanje tog problema ključan je interdisciplinarni pristup. U tome je vrijednost projekta ISKORAK jer okuplja sve dionike koji rade s mladima s problemima u ponašanju. Ministarstvo pravosuđa i uprave i UNICEF 2021. godine potpisali su Memorandum o razumijevanju upravo kako bi napravili dodatne iskorake u radu s mladima koji su smješteni u zatvorski sustav. Ovaj projekt i Memorandum dodana su vrijednost tretmanskim programima u Odgojnim zavodima u Turopolju i Požegi i uvjereni smo da će novi instrument procjene problema u ponašanju mladih ostvariti kvalitetne rezultate - izjavio je p.o. ravnatelj Uprave za zatvorski sustava i probaciju Zvonimir Penić.

VIDEO: Grmoja o aferi Kongo: 'Imam osjećaj da nisu članovi Možemo upleteni u ovu aferu, već HDZ-a'


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije