Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.03.2019. u 17:31

Oni koji i na zapadnom dijelu Europe, a još su uvijek većina u bivšim istočnoeuropskim državama, zazivaju nekakvu etničku zaštitu trebali bi u presudi Karadžiću pročitati posljedice usklika “prvo Srbi”.

Nakon konačne presude ratnom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću možemo samo kazati: konačno! Mehanizam za međunarodne kaznene sudove osudio je Karadžića na doživotni zatvor, nakon što je ga je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio na 40 godina zatvora.

Karadžić je kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. To su najteži ratni zločini počinjeni na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Prvostupanjska presuda bila je preblaga pa je konačna napokon pokazala kako je sud, deset godina nakon početka procesa i jedanaest godina nakon uhićenja pjesnika i psihijatrijskog liječnika koji je genocidom htio “izliječiti” Bosnu, spor, ali je pravda dostignuta.

Video - Naš novinar na izricanju presude: Karadžić nije pokazivao nikakve reakcije

Što će se sada dogoditi u BiH i Srbiji? Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srbi podnijeti konačnu presudu Haškog tribunala nekadašnjem lideru Srba u BiH Karadžiću.

No, trebalo bi biti jasno onima u Srbiji koji žale za Miloševićem i onima koji su u Srbiji i BiH uz Karadžića i ratnog zločinca Ratka Mladića (na prvom stupnju osuđen na doživotni zatvor) kako se u civiliziranom svijetu ne nameće, uz potporu oružja, jedan etnički razlog nad drugim. Ne nameće se ni jedan ideološki razlog nad drugim.

Radovan Karadžić
1/8

Kada u Europi govore kako je zahvaljujući, uz ostalo i prije svega europskim udruživanjima, Europskoj uniji, očuvan mir na Starom kontinentu od Drugog svjetskog rata do danas, ne računa se njegov istočnoeuropski. Jer, na tome dijelu nije bilo sloboda, pa prema tome nije bilo ni mira. Sovjetska invazija na Mađarsku 1956., pa na Čehoslovačku 1968., srpska agresija na Hrvatsku i BiH, i te kakvi su ratovi.

Hoće li i jugoistočni Balkan postati Europa ovisi samo o ljudima i političarima koji na tim prostorima žive. Ostali već više od 70 godina žive u miru. Oni koji i na zapadnom dijelu Europe, a još su uvijek većina u bivšim istočnoeuropskim državama, zazivaju nekakvu etničku zaštitu trebali bi u presudi Karadžiću pročitati posljedice usklika “prvo Srbi”.

Komentara 13

Avatar toxic alien
toxic alien
17:51 20.03.2019.

"Pravda je dostignuta"!!!? Mozda donekle u Karadzicevoj presudi, ali opcenito... ni najvecim neprijateljima ne bih pozelio da im Haaski sud pravdu dijeli... Lakrdija!

JU
junkerovkaputzapovlačenje
18:16 20.03.2019.

da su npr.zapadni saveznici ukjeto 1943 postigli sporazum sa hitlerom prema kojem će se ovaj povući iz zapadne europe i pritisnuli sovjete da ne idu u operacije protiv wermachta i osudili hitlera na doživotni zatvor kakva bi bila percepcija. dada je njemačka danas do kubana a da je hitler osuđen na doživotni zatvor.pa hitler bi to prihvatio bez razmišljanja.

NM
nemirno more
17:51 20.03.2019.

nazalost, oslobodjen optuzbe za genocid u preostalom dijelu bih, a posebno za genocidna dejstva na podrucju opstine prijedor...preko 3.000 civilnih zrtava, od toga 102-ije maloljetne osobe,a najmladja zrtva bila cetveromjesecna beba...neponovilo se...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije