Naslovnica Vijesti Svijet

Komšić kazneno prijavio Dodika zbog pozivanja na vojnu pobunu

Iz Komšićeva je ureda potvrđeno kako  je on kaznenu prijavu protiv Dodika podnio Tužiteljstvu BiH, a povod za to je bio prošlotjedni poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH srpskim pripadnicima oružanih snaga BiH
15. svibnja 2019. u 11:56 12 komentara 1234 prikaza
Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazneno je prijavio svog srpskog kolegu u državnom vrhu i akualnog predsjedatelja Milorada Dodika zbog njegovih poziva na kršenje zakona i rušenje ustavnog poretka BiH, prenijeli su u srijedu mediji u BiH.

Komšić, Dodik i Džaferović SRPSKI INTERESI Američki admiral poziva BiH u NATO, Dodik se usprotivio

Iz Komšićeva je ureda potvrđeno kako  je on kaznenu prijavu protiv Dodika podnio Tužiteljstvu BiH, a povod za to je bio prošlotjedni poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH srpskim pripadnicima oružanih snaga BiH da ubuduće u svečanim prigodama, odnosno tijekom obilježavanja obljetnica ratih zbivanja, odjenu odore i nose znakovlja nekadašnje vojske bosanskih Srba (VRS).

"Nabavit ćemo odore vojske Republike Srpske, ove svečane, ali imaju i ove ratne. Više od polovice onog stroja bit će obučeno u odore vojske RS, a jedan dio bit će odjeven u odore Treće pješačke pukovnije da se vidi kontinuitet i ja ne mislim da bi mogao biti problem", kazao je Dodik prošle nedjelje na cermoniji u Banjoj Luci na kojoj je obilježavan 12. svibnja kao dan uspostave Vojske RS.

Dodao je pri tom kako VRS "živi u srcima Srba" te kako je bila greška njeno ukidanje 2006., kada su rasformirane entitetske vojske i uvedene jedinstvene oružane snage BiH. Nakon što su entitetske vlasti izgubile kontrolu nad vojskom, Dodik je postao upornim zagovornikom demilitarizacije BiH odnosno ukidanja oružanih snaga, a potom je počeo promicati zamisao o "vojnoj neutralnosti" BiH, čime zapravo nastoji spriječiti približavanje zemlje članstvu u NATO-u.

Recep Tayyip Erdogan Duo ‘Erdodik’ Dodik Erdoğanovoj vojsci: Merhaba, asker!

Ta, možda najznačajnija reforma koja je u BiH provedena nakon rata označila je uspostavu profesionalne vojske za koju je predviđeno da ima do deset tisuća pripadnika, uz do pet tisuća pripadnika aktivne pričuve te uvođenje NATO standarda i procedura u njeno djelovanje.

Oružane snage BiH ustrojene su kroz tri pukovnije za koje je u zakonu o obrani navedeno da "baštine tradicije" VRS, Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Pripadnici tih pukovnija na odorama i danas nose znakovlje koje podsjeća na te oružane postrojbe, no obvezni su imati identične odore te na njima nositi znakovlje odnosno grb BiH.

Predsjedništvo BiH vrhovni je civilni zapovjednik oružanih snaga, no Dodik je prošlog tjedna izjavio kako je zapravo u Banjoj Luci vrhovno zapovjedništvo Treće pješačke pukovnije koju uglavnom čine Srbi.

Milorad Dodik Ne žele granicu na Drini Dodik: Srbi neće podržati pristupanje Bosne i Hercegovine NATO-u

"Ovo je situacija koja ima elemente poticanja na pobunu u oružanim snagama BiH i to zbog pozivanja da se ne poštuju važeće zakonske norme, a koje se tiču OSBiH, uključujući i službenu odoru pripadnika OSBiH", bio je Komšićev komentar Dodikovih izjava.

Uz hrvatskog člana Predsjedništva Dodikov istup osudili su brojni drugi političari u BiH, a njegova provokacija naišla je i na oštre reakcije svih važnijih predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Visoki predstavnik Valentin Inzko upozorio je kako je Dodikova izjava "neodgovorna, provokativna i neprihvatljiva".

OHR-a je podsjetio kako je odgovornost Predsjedništva BiH podržati cjelovitu provedbu Zakona o obrani BiH koji jasno utvrđuje obveze, ovlasti i postupanje pripadnika oružanih snaga.

Komšić, Dodik i Džaferović 'Nastao bi kaos' Komšić i Dodik prepiru se oko promjene granica u regiji

Zapovjedništvo mirovne operacije "Althea" Europske unije u BiH (EUFOR) također je reagiralo osudom Dodikove izjave.

"EUFOR je ponosan na svoju suradnju s oružanim snagama BiH i odbacuje bilo kakve izjave koje bi mogle podijeliti oružane snage ili naštetiti uspjehu kojega su oružane snage BiH postigle predstavljajući sve građane BiH", priopćilo je zapovjedništvo EUFOR-a.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
 • Avatar southman
  southman:

  Komšić je kl.un samo takav !

 • Tihi:

  Šaljivčina neka Komšić kazneno prijavio Dodika zbog pozivanja na vojnu pobunu; mi Hrvati znamo koliko je to jalova ijadna prijava . Koliko je godina prošlo od rata i koliko dugo se sudi Dr. Sanaderu prvo za državni udar svi znamoo ... prikaži još! čitali smo o toj jakoj istini naprvio je državni udar u Zagrebu neznam kolko mrvih ranjenih general i pozatvaranih ( Kod Erdogana je bilo prko 200 mrvih i preko 1200 ranjenih . I zamislite poztvarao mnoge koji su ga željeli ubiti . No Dr. Sanader na primjer i ratni profitet i to znamo več koliko 10 godina i čekamo da se skupe dokazi od prije 30 godina i da vidimo hoče li kriminalci svjedoci se prdomisliti . Znači nije vrijdno spomena i neče mnogi ako ne požive 20 -30 godina doživjeti presudu tu a u BIHU bi trebalo trajati barem 3 puta duže . Kako to da Mamića ne traže dosta je da mu je lova oduzeta -oteta on nama i ne treba ? ne znam pa pitam ? Za ovo svi znamo državni udar mito i ratni profiter... Za to da nije htio arbitražu ucijenu jedino teritorij za teritorij ; i neznamo da je on nas uveo u NATO, UNO , i EU ali zaboravi jer iskrni kriminalci zanju da je zna se tipičan Hrvat ...... Krivac mito primac lopina i sve ostalo. Mjito kod drugog kriminalca ali kao nagrad mu stoji i dobro je dok ne prokocka ili tajno pkloni je podjeli bacivši vreču love s nebodera prije smrti .... Ipak se nada da če dati vlasniku tih 40 miljuna kuna + kamate !

 • zimerman:

  Podmukli Komšić je nanio više štete Hrvatima nego Dodik