Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nastao bi kaos'

Komšić i Dodik prepiru se oko promjene granica u regiji

Komšić, Dodik i Džaferović
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
29.04.2019.
u 20:13

Neće biti nikakvih razgovora ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, niti će bilo tko svoje gubitke kompenzirati na Bosni i Hercegovini, izjavio je Komšić.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Milorad Dodik u ponedjeljak su ponovo neizravno polemizirali o mogućoj promjeni granica u regiji pri čemu je Komšić inzistirao na tome kako nitko na račun BiH "neće moći kompenzirati svoje gubitke" dok mu je Dodik predbacio da poput  brojnih drugih političara iz BiH promovira politiku dvostrukih standarda jer ignorira interese Srbije.

"Neće biti nikakvih razgovora ni promišljanja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, niti će bilo tko svoje gubitke kompenzirati na Bosni i Hercegovini", izjavio je Komšić za agenciju Fena komentrajući učestala nagađanja kako će na berlinskom summitu zapadnog Balkana i EU-a biti otvorena mogućnost promjene sadašnjih međudržavnih granica s ciljem rješevanja odnosa između Srbije i Kosova.

Komšić, Dodik i Džaferović
1/1

Komšić je kazao kako nikakav dogovor između Beograda i Prištine ne može imati posljedice po BiH ali i upozorio kako je politika etničkih razgraničenja i etničkog čišćenja putem razmjene teritorija, odnosno zagovaranje te vrste politike, izvor destabilizacije cijelog zapadnog Balkana te povratak na "retrogradne politike i ideologije životnog prostora nacija".

"U takvim okolnostima nastaje kaos ne samo na Balkanu nego u cijeloj Europi", rekao je Komšić.

Dodik je Komšiću odmah odgovorio tvrdnjom kako su "europske političke elite" zajedno s političarima iz Federacije BiH ti koji dovode u pitanje mir i stabilnost jer, navodno, "koketiraju s narušavanjem integriteta Srbije". 

Pohvalio se time što bosanski Srbi uporno priječe da BiH prizna neovisnost Kosova te je istaknuo kako bi to priznanje odavno uslijedilo da se pita političare iz Sarajeva.

"Javna je tajna da bi oni, koliko sutra, priznali nezavisnost Kosova da im na tom putu ne stoji veto iz RS", kazao je Dodik agenciji Srna uz poziv hrvatskim i bošnjačkim političarima u BiH da javno potvrde kako Kosovo nije neovisna država nego "južna srpska pokrajina".

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
21:16 29.04.2019.

Nijem lako Dodiku treba nosiit tu glaverdinu

Avatar nekakav
nekakav
07:29 30.04.2019.

ako je srbiji vojnim putem, američkim napadom, uzeto kosovo, onda nemamo što pričati o fami oko nepromjenjivosti granica. jugine granice su se promijenile? jesu. sssr? je. čehoslovačka? da. istočna i zapadna njemačka? da. istočni timor? sudan? u čemu je problem? dal su granice nešto što se ne mijenja kroz povijest' jel vama jasno da je od zadnjeg velikog rata prošlo 80 godina? na temelju kojeg 'prava' smo mi postali neovisna država? prava na... samostalnost, slobodu, samoopredijeljenje...? pa to isto pravo valjda imaju i drugi! imali su i 'naši' srbi iz tzv. 'krajine', al smo vojnim putem i trgovinom sa srbijom spriječili. a da su imali sasvim legitimno pravo, jesu. i bosanski srbi imaju to pravo, to im ne može nitko oduzeti. i kad navijate za neovisnost katalonije, sjetite se ponekad da naš prvi susjed ima isto takvog člana obitelji koji želi sam biti, tj. sa 'svojima'. problem srba je taj što nisu guze dali amerima. ko mi. kad budu to prihvatili, a po svemu sudeći radi se o godini-dvije, i srbija sa rs neće biti tako veliki bauk. bošnjaci imaju veliki problem zbog vehabija, i oni to neće moći riješiti, pa će srbi imati prekrasan dodatan razlog da se maknu iz ove zagušujuće zajednice sa muslimanima. zar nije ljepše da svatko živi zasebno? sloboda kretanja nije ono što vi mislite. ne može nizozemac u njemačku samo tako, ni obratno.

KO
komar64
09:26 30.04.2019.

Komšić i nezna gdje su granice a i ako zna ne smije ni do jedne doći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije