Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRPSKI INTERESI

Američki admiral poziva BiH u NATO, Dodik se usprotivio

Komšić, Dodik i Džaferović
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
06.05.2019.
u 23:20

Članovi BiH predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić podržali su pristupanje BiH NATO paktu

Zapovjednik Zajedničkog zapovjedništva NATO-a, admiral James Foggo pozvao je u ponedjeljak Bosnu i Hercegovinu na približavanje Sjevernoatlantskom savezu, no na sastanku u Sarajevu izaslanik Milorada Dodika opet se usprotivio ostvarenju tog cilja.

"Svima je u interesu sigurnost ove zemlje i ovih granica. Ne razumijem zašto netko ne želi biti član takve organizacije", rekao je admiral Foggo nakon sastanka s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš (HDZ BiH) koja podupire NATO-ove integracije.

Pri tome je visoki američki časnik istaknuo da je svjestan da srpska strana u BiH ne podržava prihvaćanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) koji je ključan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO savezom.

"Vidio sam da je Republika Srpska promijenila mišljenje proteklih godina. U prethodnim godinama bili su za MAP, bili su i za NATO. Sada je na stolu pitanje Godišnjeg državnog programa koji treba reći kako žele izgledati Oružane snage", dodao je.

Za vrijeme odvojenog susreta s članovima BiH Predsjedništva, Dragan Vuković, koji je predstavljao predsjedavajućeg te institucije i srpskog člana državnog vrha Milorada Dodika, istaknuo je da 'on nije za aktiviranje MAP-a, a samim time ni za članstvo u NATO-u'.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH Dodik jedino podupire suradnju u okviru Individualnog programa partnerstva (IPP). Pri tome je Vuković istaknuo da je put prema punopravnom članstvu u EU prioritet i da je odvojen od NATO-ova puta BiH.

Dvojica članova BiH Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić istodobno su podržali  približavanje BiH NATO-u označivši da opstruiranje tog puta 'ne vodi stabilnosti i sigurnosti BiH'.

Bez potpore srpske strane u BiH nije moguće donijeti odluku o približavanju NATO savezu.

Milorad Dodik kod pape Franje

Komentara 18

Avatar nekakav
nekakav
07:06 07.05.2019.

na referendumu ionak neće se dobiti većina za ulazak u nato. srbi će biti protiv, dio hrvata i muslimana također, i tu staje priča. al srbi treniraju muslimane ovim, da bi negdje drugdje dobili ustupak. i dobivaju ga! a naši hrvati tamo se ne znaju kud okrenuti, milanović ih je prvi napustio, mesić optuživao, josipović ignorirao, orešković nije za njih ni znao. kolinda ih iskorištava za svoj folklor, a plenkiju trenutno ne nose nikakve bodove, pa se igra toplo hladno...

ZI
zimerman
02:55 07.05.2019.

Kad se BIH podijeli na tri dijela, onda svako od njih može da ide u NATO ... (ako želi) .Dakle zaključujemo da je Dodik u pravu, ujedno zaključujemo da mi Hrvati nemamo svog predstavnika u BIH. Nas Komšić predstavlja istoto kao što bi neki Palestinac predstavljao Židove.

KO
Kojiali
09:01 07.05.2019.

Ma vi izgleda nemate veze zato pišete gluposti, ali to je tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije