Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žene koje žele roditi kod kuće ne mogu dobiti pomoć primalja

Majke koje se odluče roditi u privatnosti doma angažiraju primalje iz inozemstva
10. veljače 2021. u 20:16 26 komentara 12001 prikaza
Foto: PIXSELL

Porođaj u kući u Hrvatskoj nije adekvatno zakonski reguliran. Prema pozitivnim zakonskim propisima i Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, porođaji se organizirano obavljaju u zdravstvenim ustanovama. No svjedoci smo da određeni broj žena želi porođaj u kući i spremne su ga ostvariti pod svaku cijenu, pa čak i ako nemaju stručnu pomoć – ističe predsjednica Hrvatske komore primalja Barbara Finderle nakon tragičnog događaja u Ivancu, gdje je tijekom porođaja preminula beba.

Djelatnici Hitne medicinske pomoći ispred Opće bolnice Karlovac TRAGEDIJA U Ivancu kraj Varaždina tijekom poroda kod kuće preminula beba

Majci pomagala doula

Policija je u ponedjeljak oko 8.20 sati zaprimila dojavu liječnice ekipe Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije o tome da su intervenirali na ivanečkom području kod žene koja je rodila muško dijete.

– Kako dijete nije davalo znakove života, reanimirano je tijekom prijevoza u Opću bolnicu Varaždin, gdje je reanimacija nastavljena, no nažalost, nakon dulje reanimacije proglašena je smrt. U bolnicu je prebačena i žena koja je liječnički zbrinuta i zadržana na liječenju – kažu u Policijskoj upravi varaždinskoj.

Kako se neslužbeno doznaje, majci to nije bio prvi porođaj, ali je prvi put rađala kod kuće. Prvo je dijete rodila u bolnici. U ovom slučaju pomagala joj je navodno doula (dula), žena koja pomaže trudnicama i majkama nakon porođaja. Anita Budak, predsjednica Hrvatske udruge doula, za Večernji list prije nekoliko mjeseci u članku o doulama objasnila je da doule nisu medicinski educirane i ne bave se medicinskim dijelom porođaja. To je posao primalja. No u Hrvatskoj prema važećim zakonima primalje ne smiju asistirati pri porođaju izvan zdravstvenih ustanova.

– Žene se porađaju kod kuće uz pomoć ili primalja iz inozemstva ili, što je nedopustivo i opasno, uz pomoć osoba koje nemaju medicinsku naobrazbu, koje su u neuređenom i nereguliranom sustavu prisvojile previše ovlasti i počele se miješati u struku i asistirati kod kućnih porođaja. Nažalost, u tako neuređenom sustavu, bilo je pitanje vremena kada će neki takav porođaj završiti tragično – ističe B. Finderle. Hrvatska komora primalja podržava, napominje, osnivanje privatnih praksa primalja, pa i obavljanje porođaja u kući, no isključivo i jedino uz prisutnost stručnog zdravstvenog djelatnika prvostupnice primaljstva, u slučajevima niskorizične trudnoće i u kontroliranim uvjetima.

Zagreb: Intervencija djelatnika Hitne pomoći na glavnom gradskom trgu TRAGEDIJA U IVANCU Novi detalji o bebi preminuloj prilikom poroda kod kuće

U Europskoj uniji porođaji kod kuće su dopušteni pa je, upozorava, nužno i u Hrvatskoj zakonski regulirati to područje.

Prema Zakonu o primaljstvu, djelatnost prvostupnice primaljstva obuhvaća, između ostalog, i vođenje fiziološke trudnoće i porođaja na svim razinama zdravstvene zaštite te je prvostupnica primaljstva prema tome zdravstveni djelatnik koji je apsolutno adekvatan i kompetentan nadzirati porođaje u kući.

Jasnije propisati zakon

– Oštro osuđujemo nadziranje porođaja u kući od osoba koje nisu zdravstveni djelatnici, no ujedno smo i svjesni činjenice da žene koje su se odlučile roditi u privatnosti svog doma nemaju adekvatnu podršku i pomoć zdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Stoga apeliramo da se promptno regulira porođaj u kući kako bi se ovakvi tragični događaji spriječili. Ne moramo izmišljati toplu vodu, nedavno je u Sloveniji donesen akt o kućnim porođajima, koji bi samo dijelom trebalo prilagoditi hrvatskim uvjetima. Kućni porođaj nije sigurna opcija za svaku ženu, ali za one koje se ipak odluče na takvu vrstu skrbi treba pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu – napominje Finderle. Zatvaranje očiju i pretvaranje da takvi porođaji u Hrvatskoj ne postoje nije, zaključuje, rješenje.

Na internetskim forumima žene razmjenjuju iskustva i mišljenja o porođaju kod kuće.

Izostanak stručne pomoći primalja najčešće je razlog da se žene koje razmišljaju o tome da rode doma ipak odluče za odlazak u bolnicu, gdje su majci i bebi na raspolaganju medicinska oprema i liječnici, jer nikad se ne zna hoće li nešto poći po zlu.

Europski sud za ljudska prava je prije nekoliko godina, nakon tužbe žene koja je htjela roditi dijete kod kuće i tražila da joj se omogući nazočnost primalje, poručio da Hrvatska nije prekršila Konvenciju o ljudskim pravima, ali da mora jasnije propisati zakonske odredbe o pravima žena na porođaju.

Zakon o primaljstvu dopušta osnivanje privatnih praksi primalja, no ostalo nije zakonski regulirano. Država se tada očitovala da profesionalno organiziranje porođaja u kući podrazumijeva educirane primalje i dostupnost hitnog prijevoza u slučaju komplikacija. Majka koja je podigla tužbu ipak je četvrto dijete rodila u svom domu, dovevši primalju iz inozemstva. Uglavnom se angažiraju primalje iz Slovenije, Srbije i BiH.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • doktorica:

  prvostupnica može ali pod nadzorom liječnika.

 • Avatar retita
  retita:

  Užas.Moderno ili nemarno ali bebicu je koštalo života.Treba živjeti s tim.

 • Avatar Warded
  Warded:

  Žalim roditelje... to nositi na duši i pitati se stalno što bi bilo da....