Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema kraja

Komisija za kontrolu javne nabave smatra da ministarstvo ne zna tumačiti zakon koji je donijelo

Foto: GettyImages
1/6
02.07.2019.
u 21:53

Komisija je drugi put poništila odluku Splita i njihov odabir skloništa za napuštene životinje iz Splitsko-dalmatinske županije, a stala je na stranu žalitelja kojem je sumnjivo što je tumačenje s potpisom zamjenika ministra poljoprivrede doneseno u samo nekoliko dana

Splitskoj priči o odabiru skloništa koje bi trebalo tijekom dvije godine sakupljati i zbrinjavati napuštene životinje s gradskih ulica još uvijek se ne nazire kraj, Komisija za kontrolu javne nabave već drugi put poništila je odluku Grada.

Sve je počelo još prošle godine, a u siječnju je nakon provedenog postupka javne nabave za navedeni posao Grad odabrao sklonište Animalis centrum. Ta odluka poništena je u žalbenom postupku, u kojem se As-eko žalio jer je odbijen kao sklonište iz druge županije. Svoju žalbu temeljio je na tumačenju Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, prema kojem sklonište s kojim Grad sklapa ugovor ne mora biti iz iste županije.

Split je ponovio postupak i ponovno odabrao Animalis centrum. I to nakon što je iz Uprave za veterinarstvo dobio novo tumačenje koje potpisuje Damir Tuđan, pomoćnik ministra poljoprivrede, u kojem je zaključeno da jedinica lokalne samouprave ne može sklopiti ugovor o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja sa skloništem koje se ne nalazi u istoj županiji. Upravo tako propisuje i Zakon o zaštiti životinja (čl. 62. st. 4). U istom tumačenju navodi se i kako treba zanemariti mišljenja Uprave koja sadrže suprotna tumačenja, jer ona se ne smatraju jedinstvenim mišljenjem navedene Uprave.

Uslijedila je nova žalba As-eka, nakon koje je Komisija ponovno poništila odluku Splita. Uvažila je žalbu u kojoj sklonište iz Šibensko-kninske županije navodi kako Uprava za veterinarstvo nema jedinstven stav, te posebno kako je drugo mišljenje, ovo s potpisom pomoćnika ministra poljoprivrede, dano u ekspresnom roku od pet dana. Pa zaključuje da je zapravo to mišljenje zatražio odabrani ponuditelj, Animalis centrum, a da naručitelj, Grad, s njim komunicira izvan zakonski dopuštenih kanala komunikacije. Želi li As-eko time reći da su se Split i Animalis centru urotili protiv njega, da rade nešto 'ispod žita'? U obrazloženju svoje žalbe šibensko sklonište dalje navodi i da mišljenje na koje se poziva Split nije obvezujući propis. Iako mišljenje proizlazi iz Zakona koji je itekako obvezujući. Iako se As-eko i sam poziva na mišljenje iste Uprave, ali ono prvo, koje ide njemu u prilog. I koje bi trebalo biti obvezujuće, za razliku od ovog drugog koje im ne paše. Ističe As-eko kako u dokumentaciji o nabavi Grad  nije propisao da ponuditelj mora imati sklonište u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Zašto bi to i trebao propisati, pa Zakon je po tom pitanju jasan.

No, Komisija za kontrolu javne nabave žalbu je prihvatila. Kako pišu u obrazloženju, ocijenili su da je Split nepravilno primijenio odredbu čl. 64 st. 2 Zakona o zaštiti životinja i da pogrešno smatra da jedinice lokalne samouprave mogu sklopiti ugovor samo sa skloništem iz iste županije. Time Komisija želi reći i da Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede pogrešno tumači Zakon o zaštiti životinja, iako je riječ o zakonu koji je isto ministarstvo donijelo.

I dok se cijela priča vraća na početak, Grad Split već drugi put mora platiti troškove žalbe As-eku. Istom onom koje nastavlja obavljati poslove zbrinjavanja napuštenih životinja u Splitu, dok javna nabavu kreće ispočetka. As-eko te poslove obavlja i u drugim jedinicama lokalne samouprave izvan Šibensko-kninske županije, pohvalili su se time i u žalbi. Unatoč Zakonu o zaštiti životinja, tumačenju Uprave za veterinarstvo i potpisu pomoćnika ministra poljoprivrede. A upravo je Ministarstvo poljoprivrede donijelo zakon i nadležno je za njegovo provođenje. Što čeka?

 

Ključne riječi

Komentara 2

AV
avim
07:43 03.07.2019.

,,Ljubitelji životinja ,,i nekakvi centri nanjušili su jako veliku lovu i lijep i unosan posao sa životinjama koje ,,Ljubitelji životinja ,,bacaju po gradovima i cestama,zato i je toliko svađa i prepucavanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije