Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Premijer Andrej Plenković: Računamo na pomoć za demografiju u novom proračunu EU

Plenković želi Zagrebački summit o pitanju daljnjeg proširenja unije.
08. svibnja 2019. u 10:12 4 komentara 308 prikaza
Jean-Claude Juncker i Andrej Plenković
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković otkrio je jučer u Bruxellesu, u govoru o budućnosti Europske unije koji je održao na konferenciji think-tanka Centar za europsku politiku, da će se zalagati za to da sljedeći sedmogodišnji proračun EU stvori poseban fond za pomoć državama članicama u demografskoj politici.

Andrej Plenković daje izjavu Premijer u Bruxellesu Plenković o novim detaljima afere SMS: Želim da se ta cijela priča zaista rasvijetli do kraja

- To je zaista "make it or break it" pitanje za sve naše nacije - rekao je premijer Plenković koristeći engleski izraz za opis situacije u kojoj se "prolazi ili pada".

Višegodišnji financijski okvir (VFO), kako se naziva sedmogodišnji proračun Unije, upravo se pregovara, a Plenković očekuje da će biti dogovoren baš u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine. Na pitanje na konferenciji jučer u Bruxellesu o tome što bi bio uspjeh za predsjedanje Hrvatske, Plenković je naveo dvije stvari. Jedna je dovršetak pregovora o VFO-u, a druga organizacija Zagrebačkog summita posvećenog pitanju daljnjeg proširenja EU. No, na konferenciji jednog od najuglednijih bruxelleskih think-tankova hrvatski premijer je jasno rekao da ne očekuje da kandidatkinje za članstvo iz jugoistočnog hrvatskog susjedstva uđu tako brzo u EU.

- Potrajat će neko vrijeme dok ne ispune sve uvjete. No, stav moje zemlje i moje Vlade je jasan: politika otvorenih vrata EU treba ostati. Jer, ako previše oklijevamo, ako smo distancirani, druge svjetske sile neće oklijevati - rekao je Plenković. Od organizacije Zagrebačkog summita, koji je planiran za točno godinu dana, ne očekuje čudesa.

Andrej Plenković daje izjavu Bruxelles Plenković razgovarao s Tuskom uoči summita u Sibiuu

- Ne da stvorimo čuda i lažne nade, nego da napravimo realističnu procjenu o tome što te zemlje mogu očekivati u sljedećem desetljeću. Ja znam što mogu očekivati, samo trebamo to napraviti na pametan način tako da svi budu sretni. Ako napravimo te dvije stvari za vrijeme našeg predsjedanja, to neće biti nimalo loše za prvo predsjedanje naše zemlje Vijećem EU - rekao je Plenković. 

Preksinoć, uoči jučerašnjeg nastupa na konferenciji Centra za europsku politiku, premijer Plenković se susreo s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, a jučer i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, s kojim je razgovarao o tome kako napreduje evaluacija koju Komisija provodi ocjenjujući ispunjava li Hrvatska sve tehničke uvjete za ulazak u schengensku zonu bez granica. Uoči tog sastanka s Junckerom, Plenković je novinarima u Bruxellesu rekao da je Hrvatska dosad uspješno prošla evaluaciju EK u šest područja, a da su ostala još dva. 

Plenković, Merkel, Macron SASTANAK U BERLINU EU želi pomiriti Srbiju i Kosovo

Od Junckera, koji je odlazeći predsjednik Komisije, ali sjedi na dužnosti do studenog ove godine, očito očekuje da se i ta dva ubrzaju i da se sve dovrši još u ovom, Junckerovom mandatu na čelu Komisije, nakon čega slijedi teži dio: dobivanje političke potpore svih država članica u Vijeću EU za ulazak Hrvatske u schengensku zonu.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • franjo:

  Premijer najbolji od devedesetih . Čovjek svjetskog kova. Počeli su nam i bivši prijatelji ponovno dolaziti.

 • juma:

  Pomoc za demografiju dobit ces u naturi u vidu nekoliko tisuca migranata. Uostalom ne grade se bez razloga novi prihvatni centri.

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Cini mi se da Plenkovic hoce mandat u EU. Zato i razgovori s Tuskom i ostalima. Vjerojatno se i on zeli iseliti jer u HR ne vidi perspektive.