Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oproštaj

Komemoracija Agotiću: Hrvatska izgubila jednog od najboljih...

Komemoracija Imre Agotića (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/7
20.03.2012.
u 15:14

Od generala se prvi oprostio načelnik GS OSRH general-pukovnik Drago Lovrić rekavši da je Agotić, još od srpnja 1991., kada je prešao na stranu Hrvatske, bio uzor mlađim časnicima.

Da je prerano umro jedan od za osamostaljivanje Hrvatske najvažnijih časnika hrvatskih Oružanih snaga, bilo je jasno iz svakog istupa predstavnika državnog i vojnog vrha na komemoraciji povodom iznenadne smrti generala zbora Imre Agotića.

U prepunom Domu HV-a "Zvonimir" u Zagrebu od generala se prvi oprostio načelnik GS OSRH general-pukovnik Drago Lovrić rekavši da je Agotić, još od srpnja 1991., kada je prešao na stranu Hrvatske, bio uzor mlađim časnicima.

– Pamtim ga kao osobu velike važnosti i mudrosti, koja se uspješno nosila s agresorskom stranom u pregovorima, JNA – kazao je Lovrić i podsjetio na odlučujuću Agotićevu ulogu u formiranju HRZ-a.

– Okupio je oko sebe hrabre ljude, pilote i tehničare, nakon čega agresori nisu više mogli bezbrižno letjeti nad RH, svjesni da ih u svakom trenutku mogu dočekati PZO i hrvatski piloti – rekao je Lovrić i podsjetio da se Agotićeva doktrina dokazala posebno u završnim oslobodilačkim operacijama u proljeće i ljeto 1995. Duboku sućut iskazao je supruzi, dvjema kćerima, unukama i ostatku obitelji Agotić i ministar obrane Ante Kotromanović, koji je govorio uime Vlade Zorana Milanovića.

– Izgubili smo dobrog čovjeka i pametnog časnika, koji je još kao glavni pregovarač iskazao odlučnost, odvažnost, pamet i borbu za nacionalne interese – rekao je Kotromanović. Kazao je da je Agotić pripadao grupi umirovljenih generala "koji su se grčevito borili za očuvanje sposobnosti HRZ-a".
– Mi ćemo zadržati te sposobnosti – poručio je kratko ministar obrane.

Zadnji se od Agotića oprostio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik dr. Ivo Josipović koji je rekao da je "Hrvatska izgubila jednog od svojih najboljih sinova, a nedostajat će nam njegove trezvene riječi profesionalca". Josipović je rekao da nije fraza kada se za Agotića kaže da je dao nemjerljiv doprinos za spas domovine i njezinu budućnost.

– Njegov je doprinos bio velik i u miru, kao i u ratu, ljudski će nedostajati obitelji, prijateljima, suradnicima, onima u rodnoj Slavoniji, a nedostajat će nam i njegovo racionalno razmišljanje... Počivao u miru – završio je Josipović. Dostojanstvena komemoracija završena je upisom u knjigu žalosti, uz pjevanje vojne (HRM) klape Sv. Juraj.

Komentara 34

OB
-obrisani-
18:38 20.03.2012.

Najbolji uvijek prerano odlaze ! R.I.P !

Avatar Becarina
Becarina
21:25 21.03.2012.

Slava mu!

Avatar mliniški
mliniški
15:48 20.03.2012.

Laka mu zeljica Hrvatska. Na komemoraciju vjerovtano nije bio pozvan \"Tko je jamio, jamio je \"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije