Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Komemoracija Agotiću: Hrvatska izgubila jednog od najboljih...

Od generala se prvi oprostio načelnik GS OSRH general-pukovnik Drago Lovrić rekavši da je Agotić, još od srpnja 1991., kada je prešao na stranu Hrvatske, bio uzor mlađim časnicima.
20. ožujka 2012. u 15:14 34 komentara 7 prikaza
Komemoracija Imre Agotića (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Da je prerano umro jedan od za osamostaljivanje Hrvatske najvažnijih časnika hrvatskih Oružanih snaga, bilo je jasno iz svakog istupa predstavnika državnog i vojnog vrha na komemoraciji povodom iznenadne smrti generala zbora Imre Agotića.

U prepunom Domu HV-a "Zvonimir" u Zagrebu od generala se prvi oprostio načelnik GS OSRH general-pukovnik Drago Lovrić rekavši da je Agotić, još od srpnja 1991., kada je prešao na stranu Hrvatske, bio uzor mlađim časnicima.

– Pamtim ga kao osobu velike važnosti i mudrosti, koja se uspješno nosila s agresorskom stranom u pregovorima, JNA – kazao je Lovrić i podsjetio na odlučujuću Agotićevu ulogu u formiranju HRZ-a.

– Okupio je oko sebe hrabre ljude, pilote i tehničare, nakon čega agresori nisu više mogli bezbrižno letjeti nad RH, svjesni da ih u svakom trenutku mogu dočekati PZO i hrvatski piloti – rekao je Lovrić i podsjetio da se Agotićeva doktrina dokazala posebno u završnim oslobodilačkim operacijama u proljeće i ljeto 1995. Duboku sućut iskazao je supruzi, dvjema kćerima, unukama i ostatku obitelji Agotić i ministar obrane Ante Kotromanović, koji je govorio uime Vlade Zorana Milanovića.

– Izgubili smo dobrog čovjeka i pametnog časnika, koji je još kao glavni pregovarač iskazao odlučnost, odvažnost, pamet i borbu za nacionalne interese – rekao je Kotromanović. Kazao je da je Agotić pripadao grupi umirovljenih generala "koji su se grčevito borili za očuvanje sposobnosti HRZ-a".
– Mi ćemo zadržati te sposobnosti – poručio je kratko ministar obrane.

Zadnji se od Agotića oprostio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik dr. Ivo Josipović koji je rekao da je "Hrvatska izgubila jednog od svojih najboljih sinova, a nedostajat će nam njegove trezvene riječi profesionalca". Josipović je rekao da nije fraza kada se za Agotića kaže da je dao nemjerljiv doprinos za spas domovine i njezinu budućnost.

– Njegov je doprinos bio velik i u miru, kao i u ratu, ljudski će nedostajati obitelji, prijateljima, suradnicima, onima u rodnoj Slavoniji, a nedostajat će nam i njegovo racionalno razmišljanje... Počivao u miru – završio je Josipović. Dostojanstvena komemoracija završena je upisom u knjigu žalosti, uz pjevanje vojne (HRM) klape Sv. Juraj.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima