Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cenzura na htv-u

'Kome da se žalimo na uzurpatore koji su smijenili 40 urednika'

\'19.01.2010. Zagreb, Hrvatska - Sjednica Programskog Vijeca HRT-a. Hloverka Novak Srzic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL\'
Petar Glebov/Pixsell
11.10.2012.
u 20:29

Šoša je rekao urednici emisije Branki Kamenski, da je neprofesionalna i da neće Kuljiševu izjavu jer on ruši novo vodstvo HTV-a

Novo, “v.d.” vodstvo HTV-a poduzelo je ono što nikada, u 18 godina koliko postoji ugledna kulturnjačka emisija “Pola ure kulture”, nije učinilo niti jedna od “vlasti” na Prisavlju. V.d. glavnog urednika, Dean Šoša cenzurirao je i izbacio iz emisije urednice Branke Kamenski prilog koji je pripremila Hloverka Novak Srzić, bivša šefica HTV-a, a nakon postavljanja novog vodstva televizije, sada novinarka koju je nakon smjene angažirala B. Kamenski. Problem je, kažu urednica i autorica priloga, što su u prilogu o zbivanjima u Hrvatskom audio-vizualnom centru (HAVC), kojeg je ravnatelj Hrvoje Hribar, sudjelovao izjavom i Denis Kuljiš. D. Šoša je, kaže urednica Kamenski opravdao svoju cenzuru time što je Kuljiš, navodno protivnik novog vodstva HTV-a, da radi u korist Saše Runjića koji se javio na natječaj za glavnog urednika televizije, pa želi smijeniti v.d-vodstvo televizije. - U šoku sam, jer nikada, baš nikada moja emisija nije bila predmet cenzure, kaže urednica Kamenski.

”Neprofesionalna si”

Objašnjava kako je povod za temu o HAVC-u bila kolektivna ostavka UO-a, a javno se govori da su se tamo događale muljaže s novcima. Izjavu je dao Goran Grgić, glumac i član UO-a, kao i Denis Kuljiš, koji je o tome kritički pisao. - Željeli smo, naravno dobiti i izjavu H. Hribara, no on je to odbio. U prilog smo prikazali i snimku njegovog odbijanja, kaže B. Kamenski. Cijeli je slučaj počeo kada je u srijedu navečer D. Šoša poslao mail urednici kulture Vlatki Kolarović da mu pošalje Hloverkin “off”, tekst priloga, objašnjava B. Kamenski. Tekst mu je potom poslala ona, nakon čega ju je Šoša pozvao. I objasnio kako “Kuljiš želi instalirati Runjića i sebe”. Dodao je da prilog ne može ići i stoga što je B. Kamenski neprofesionalna, jer nema druge strane, H. Hribara. - Niti jedan mi urednik nikada nije rekao da sam neprofesionalna, a to što Šoša nije uočio da u prilogu imamo izjavu Hribara, pokazuje da prilog nije pogledao, pa me zanima na temelju čega ga je zabranio i ocijenio neprofesionalnim, kaže. Rekla mu je da nije vidjela okružnicu na HTV-u u kojoj bi pisalo da je uzimanje izjava od D. Kuljiša zabranjeno.

Prilog je benigan

- Šoša je uzurpirao javni medij za svoje privatne interese, ma ovdje se ne radi o programskom problemu, nego o politici i borbi za čelna mjesta, kaže autorica H. Novak. - Taj je prilog benigan, a foršpan koji ga najavljuje vrti se već danima...ovo je nasilje nad javnosti, a ne javni servis, kaže. - Problem je, budući nema više programskog vijeća, a Šoša i drugi su smijenili već 40 urednika, kome da se obratimo i požalimo na ovu uzurpaciju, pita se Novak Srzić. “Glavni urednik HTV-a je odlučio da se emisija emitira bez tog priloga. To je potpuno legitimna urednička odluka. Ocijenio je da prilog nije u skladu s pravilima struke i novinarskom etikom, što je za javni servis neprihvatljivo. Dean Šoša zatražio je od Hloverke Novak Srzić da prilog o HAVC-u koji zbog neprofesionalnosti u pripremi nije emitiran unutar emisije Pola ure kulture do sljedećeg tjedna nadopuni izjavama druge, suprotstavljene strane, kako bismo ga emitirali i tako prekinuli neutemeljene priče o cenzuri koje su djelatnici programa za kulturu u četvrtak iznosili u javnosti'' objašnjenje je HRT-ovog Odjela za odnose s javnošću.

>>Hlo novinarka Pola ure kulture: 'Mogu i do vremenske prognoze'

Komentara 55

OB
-obrisani-
20:46 11.10.2012.

Postovani! 'Kome da se žalimo na uzurpatore koji su smijenili 40 urednika' * KOME?? Pa naravno EK u Zagrebu i grupi Monitoring za Hrvatsku u Bruxellesu. Lijep pozdrav!

KA
Kakma
20:51 11.10.2012.

Ne blebeci Hlo,upravo za tvoga vladanja su bile najvece cistke.Zato zavezi gubicu HDZ-ova slugo.

S6
starkey 662002
10:34 12.10.2012.

...a prava se javila!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije