Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović: Nadam se da neće biti referenduma o danu RS-a

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
20.09.2016.
u 20:43

Istaknula je da Hrvatska čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH u kojoj su Hrvati, uz Srbe i Bošnjake jedan od tri konstitutivna naroda

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u New Yorku da je referendum o danu Republike Srpske (RS) najavljen za 25. rujna u suprotnosti s Daytonskim sporazumom i nada se da se neće provesti.

"Mogući referendum je u suprotnosti s mirovnim sporazumom iz Daytona, a međunarodna zajednica i odgovarajuća međunarodna tijela uključujući i Vijeće za provedbu mira su ga osudili. Nadam se da do toga neće doći", rekla je Grabar Kitarović novinarima u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

Istaknula je da Hrvatska čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH u kojoj su Hrvati, uz Srbe i Bošnjake jedan od tri konstitutivna naroda.

Upitana je li razgovarala s hrvatskim članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, predsjednica je rekla da je s njim u stalnom kontaktu i da će razgovarati i s predsjedavajućim predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem koji također sudjeluje na Općoj skupštini UN-a. 

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u utorak je ponovo upozorio da se odluke ustavnog suda te zemlje moraju poštovati i da je referendum o danu RS-a protuustavan i nezakonit.

Veleposlanici zapadnih država koje čine Upravni odbor PIC-a istaknuli su da ne postoji osnova za izjašnjavanje o tome hoće li se 9. siječnja nastaviti obilježavati kao dan RS-a, koji je ustavni sud proglasio neustavnim.

>> Dodik ne odustaje od referenduma: 'Na Srbima se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo tko drugi'

Komentara 28

ZA
zagabria1
21:53 20.09.2016.

Referendum je Srbima bitan jer ako im se legalno dozvoli referendum o danu RS-a onda će im se morati dozvoliti i referendum o otcijepljenju. Ne smijemo dozvoliti da se Srbi otcijepe i u trbuhu Hrvatske naprave veliku Srbiju, pogotovo nakon što su od tamo protjerali preko 95% Hrvata. Previše je Hrvatskih domoljuba u povijesti palo u sprječavanju nastanka velike Srbije

Avatar dobry
dobry
22:35 20.09.2016.

Bolje kakva-takva država Bosna i Hercegovina, nego Banja Luka u sastavu proširene serbie 50-tak km od Zagreba, gdje bi se održavale združene rusko-velikoserbske "vojne vežbe". Točka. Konačno jedna diplomatski odmjerena izjava naše Predsjednice.

TZ
tibold.zvonimir
06:42 21.09.2016.

što se mene tiče, neka slave datum koji žele. Taj referendum je osnova za onaj drugi koji trebaju provesti hrvati i obnoviti herceg bosnu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije