Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ

'Jučer se nije izricala presuda Hrvatskoj ni hrvatskom narodu u BiH'

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/9
30.11.2017.
u 11:20

Mi, Hrvati, moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci u BiH počinili zločine i da oni za njih trebaju odgovarati, kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na današnjoj konferenciji za novinare izrazila je sućut obitelji Slobodana Praljka koji je jučer u Haagu popio otrov nakon potvrđivanja presude. Rekla je i kako ovo nije bila presuda Hrvatskoj te da Hrvatska nije bila agresor.

 

– Želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka – kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

– Kao predsjednica, jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se jučer nije izricala presuda Hrvatskoj ni hrvatskom narodu u BiH. Hrvatska nije bila agresor – rekla je Grabar-Kitarović i dodala da je Hrvatska napravila najviše na očuvanju BiH.

Rekla je i kako Hrvatska nije napala nikoga.

– Mi, Hrvati, moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci u BiH počinili zločine i da oni za njih trebaju odgovarati. Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH. No, bez obzira na sve to, svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci, moraju se izdići iznad toga za dobro naroda. Pozivam bošnjačke čelnike da učine sve kako se ova presuda ne bi zloupotrebljavala nego da ona bude završetak jednog i početak drugog razdoblja – rekla je predsjednica.

– Hrvatska je uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao država – rekla je predsjednica.

– Za vrijeme rata Hrvatska je primila nekoliko stotina tisuća izbjeglica iz BiH. Najviše humanitarne pomoći stiglo je u BiH upravo preko Hrvatske – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Rekla je i kako će učiniti sve da se odnosi s BiH ne naruše te da će u ''najskorijem roku posjetiti BiH''.

– Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni i dostojanstveni. Ne brinite, uz vas smo – rekla je Grabar-Kitarović i dodala da trebamo biti oprezni u izjavama.

Dodala je kako se danas vidi koliko su nas stajale izjave bivših hrvatskih dužnosnika.

– Nitko drugi, pa ni Haaški tribunal, neće pisati našu povijest – rekla je predsjednica i dodala da želi da se rat i sva nesreća ostavi iza nas.

Kolinda Grabar Kitarović
1/29

Grabar-Kitarović jučer je prekinula posjet Islandu, gdje je u glavnom gradu Reykjaviku sudjelovala na Godišnjem summitu Foruma žena političkih lidera.

Nakon Islanda, kako je prethodno bilo najavljeno, predsjednica bi trebala otići u Sjedinjene Američke Države, gdje bi se trebala sastati s nizom tamošnjih dužnosnika.

Podsjećamo, šestorica bivših političkih i vojnih dužnosnika Herceg-Bosne optuženi su jučer za ratne zločine u Haagu – a to su Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Valentin Ćorić i Berislav Pušić. General Praljak počinio je samoubojstvo popivši otrov prilikom izricanja osuđujuće presude.

Komentara 93

DU
Deleted user
11:25 30.11.2017.

Zašto nitko od naših državnika ne želi potegnut pitanje procesuiranja svojih prethodnika koji su omogućili curenje dokumenata najvišeg državnog ranga? Zašto se šuti o ulozi Stjepana Mesića u svemu ovom? Vesne Pusić?Ante Nobila? Zašto se sustavno taji da je Armija BIH s Izetbegovićem izvršio agresiju na Hrvate u BIH ? Zašto se sustavno šuti o muslimanskim zločinima koje su osim Armije vršili i mudžahedini, preteče današnjih ISIL-ovaca? Zašto se sustavno hini neko lažno prijateljstvo prema muslimanima kad nam to nisu?

DU
Deleted user
11:05 30.11.2017.

Svi nasi celnici govore kako su nam i Srbija i BiH,i Slovenija prijateljske zemlje a one nas je.. u zdravi mozak. i po duzini i po sirini pa tko je tu lud.??

Avatar southman
southman
10:53 30.11.2017.

Vidim da su antihrvatski elementi jutros jako aktivni na ovom portalu. Džaba vam trud mrzitelji Hrvatske. Više nego ikada će nakon ove posljednje farse hrvatski državni vrh u suradnji sa vodstvom hrvatskog korpusa u BiH raditi na izjednačavanju jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH jer je to i strateški interes Republike Hrvatske !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije