Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI POGREŠKE

Mate Laušić: Blamaža! Sigurnosni propusti bili su na svim razinama

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
30.11.2017.
u 07:12

Arsen, cijanid, živčani bojni otrovi i niz drugih kemijskih supstancija moguć su uzrok smrti generala Praljka, što će se znati nakon obdukcije

– Sigurnosni propusti bili su na svim razinama. Ovo je totalna blamaža Haaškog suda, ovo se nije smjelo dogoditi – kaže o samoubojstvu generala Slobodana Praljka Mate Laušić, stručnjak za sigurnost.

Laušić objašnjava da je sigurnosni sustav zakazao na sve tri razine, počevši od pritvorske jedinice u Scheveningenu: –Ta je jedinica udaljena od sudnice, ondje zatvorenici dobivaju odjeću i tamo ih se trebalo pregledati. Sljedeća razina na kojoj je sustav zakazao jest transport do suda, a zatim i sam ulazak u sudnicu, na izricanje presude. Da je generala Praljka stražar samo izvana pregledao, morao bi osjetiti da u džepu ima bočicu – govori Laušić.

Otrov ne djeluje odmah

Stručnjak za sigurnost pomno je pregledao snimku Praljkova samoubojstva pred očima cijelog svijeta. Uočio je kako se general ustao i prije no što mu je sudac kazao da to učini, a čini mu se da je već tada u ruci držao bočicu:

– Cijela scena od Praljkova govora do podizanja bočice potrajala je desetak sekundi i stražari bi, da su mu bili bliže, imali vremena izbiti mu je iz ruku. No, s udaljenosti od četiri-pet metara, na kojoj su se nalazili, nisu ništa ni vidjeli – rekao je Laušić.

Očekuje da će se istragom utvrditi čime se Slobodan Praljak ubio .

– Scene u kojima čovjek popije otrov i umre iste sekunde filmski su mitovi – kaže toksikolog Franjo Plavšić objašnjavajući kako treba vremena da otrov uđe u krvotok.

– U uobičajenim slučajevima sat vremena treba da djeluje tako da bih ga ja nakon ovakvog incidenta odmah zgrabio i isprao mu želudac – govori Plavšić odbacujući mogućnost da je general Praljak mogao sam “iskombinirati” smrtonosni napitak. Arsen, cijanid, živčani bojni otrovi i niz drugih kemijskih supstanci mogući u uzroci smrti koju može potvrditi tek obdukcija.

– Ovo on nije mogao sam napraviti. Morao je imati pomoćnika koji mu je nešto donio, a otrove nije tako teško nabaviti – govori Plavšić.

Bivša glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartman kazala je za portal startbih.info kako ovo nije prvi put da je u sudnicu Haaškog tribunala uneseno zabranjeno sredstvo: – Prvi put je to bilo u slučaju Slobodana Miloševića i tada to nismo vidjeli, a on je uzimao protulijek koji je poništavao djelovanje lijeka za visoki tlak – rekla je Hartman.

Samoubojstva u ćelijama

Samoubojstvo generala Praljka nije prvo tijekom postojanja Haaškog suda. U ćeliji u Scheveningenu 1998. objesio se Slavko Dokmanović, gradonačelnik Vukovara tijekom okupacije, optužen za zločin nad civilima na Ovčari. Bivši lider Srba u Hrvatskoj Milan Babić počinio je 2006. godine samoubojstvo u pritvoru Haaškog tribunala 

Komentara 3

CR
CROLINDA
08:39 30.11.2017.

Srbima entitet i muslimanima entitet a Hrvatima ništa - opet nam se sprema neki novi Bleiburg s blagoslovom međunarodne zajednice

CR
CROLINDA
08:35 30.11.2017.

na TV su rekli da je hitna došla tek za 40 minuta - pa kakav je to sud koji u presudi ovakvog rizika nije pripremio hitnu i zašto mu neko nije izbio bočicu iz ruke i spasio mu život osim ako nisu mislili da je popio nekakav lijek

GU
gudu
09:33 30.11.2017.

A šta briga za sud kako je ratnom kriminalcu, on je isti nacista nosi sa sa sobom cijanid. Sto nisu srpski generali nosili cijanid ili neki otrov, bože mili pa milošević je ubijen tamo, a Hrvati to slave na ulicama Zagreba a šta je trebalo sad da SRbi i Bošnjaci da slave u Sarajevo i Beograd. More šut bre gamad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije