Naslovnica Vijesti Svijet

Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Hobbiton, naselje hobbita

Osim filmskog centra, izgrađenog za potrebe snimanja trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobbit", predsjednica je obišla i maslinara Petera Simunovicha i najveću geotermalnu elektranu na svijetu
20. kolovoza 2017. u 15:29 57 komentara 4760 prikaza
Foto: Ured predsjednice
Pogledajte galeriju 1/7

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započela je svoj drugi dan službenog putovanja na Novi Zeland posjetom najvećem masliniku u državi koji je u vlasništvu novozelandskog Hrvata Petera Simunovicha

Grabar-Kitarović je nakon toga posjetila filmski centar Hobbiton kod Matamate, izgrađen za potrebe snimanja trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobbit", kasnije pretvoren u vrlo posjećenu turističku atrakciju. 

PACIFIČKA TURNEJA Pogledajte kako je predsjednica Grabar-Kitarović dočekana na Novom Zelandu

S vodstvom centra razmijenjena su iskustva u pretvaranju filmskog seta u turističku atrakciju te o hrvatskim potencijalima koji se temelje na sve većem interesu filmske industrije za snimanje filmova i serija u Hrvatskoj.

1 / 7

Predsjednica je potom s novozelandskim ministrom trgovine gospodinom Toddom McClayem posjetila izvor gejzira Te Puia u Rotorui te je tom prigodom izmijenila iskustva u turizmu koji je najveća izvozna grana obiju država. Naglasak u razgovoru bio je na važnosti očuvanja prirodnih ljepota te tradicijskih vještina obrade drveta koje pridonose očuvanju postojeće baštine i izradi autohtonih suvenira.

Grabar-Kitarović je potom posjetila geotermalnu elektranu Ngatamariki, najveću takve vrste na svijetu. S voditeljima je razgovarala o svim aspektima iskorištavanja geotermalnih izvora kao iznimno iskoristivog izvora obnovljive energije.

Razgovarali su i o mogućnostima sinergije i povezivanja elektrana s drugim granama industrije i djelatnostima, čime se povećava iskoristivost i podiže ukupna učinkovitost, stoji u priopćenju.

hobbit kuća S malo novca do doma Kipar svojim rukama gradi prvu 'hobbit' kuću u Slavoniji hobbit Od drveta i slame Pogledajte kako se gradi prva hrvatska samoodrživa 'hobbit' kuća Kolinda Grabar-Kitarović Port Lincoln Predsjednicu dočekali aboridžini, položila vijenac na spomeniku ribarima
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • binki:

  Svaka joj čast. Ona i thompson dokazuju kako se na ljudskoj gluposti može lagodno živjeti. Svaka čast onima koji su je birali.

 • Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
  Hrvatska.Na.Balkanu:

  Pa penzioneri i radnici će biti presretni zbog ove posjete.E moj narode.

 • Draš:

  Ne napadajte mi predsjednicu,ona je išla provjeriti kako žive hobiti,kada nam uvedu porez na nekretnine mnogi Hrvati će i živijeti kao hobiti u zemunicama a ona će im moči dati savijet iz prve ruke kako svoju zemunicu učiniti toplim domom.Bravo ... prikaži još! predsjednice i veliko hvala.