Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S malo novca do doma

Kipar svojim rukama gradi prvu 'hobbit' kuću u Slavoniji

hobbit kuća
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/14
29.11.2013.
u 23:45

Na ovaj uistinu neobičan pothvat odlučio se prvenstveno iz potrebe da obitelji i sebi sagradi prostran, ugodan i topao dom raspolažući s vrlo malo novca koji mu je nakon kupnje zemljišta preostao.

Na zemljišnoj parceli koju je proljetos kupio u idiličnom slavonskom selu Oriovčiću, na rubu šume uz potok petnaestak kilometara od grada, kipar i umjetnik Andrej Macko polovinom kolovoza započeo je gradnju svoje neobične građevine, prve obiteljske "Hobbit" kuće u Slavoniji.

Na ovaj uistinu neobičan pothvat odlučio se prvenstveno iz potrebe da obitelji i sebi sagradi prostran, ugodan i topao dom raspolažući s vrlo malo novca koji mu je nakon kupnje zemljišta preostao. Odlučio je doslovno vlastitim rukama izgraditi niskoenergetsku kuću koja će koristiti alternativne izvore energije i vizualno neće štetiti prirodnom okruženju, a nakon što bude potpuno dovršena uklopit će se u harmoniju s prirodom, koja još netaknuta okružuje Oriovčić jer tu nema pošte, trgovine, gostionice, signala za mobitel, ni interneta. Do njegovog prostranog imanja ne postoji uređena cesta već samo staza, ali zato ima bezbroj drugih stvari poput tišine, mira, ovaca i krava, ljeti voća, svježih jaja i mnogo vode iz potoka. Dom Andrejeve četveročlane obitelji nije izgrađen na uobičajeni način od betona, crijepa i opeke, već od prirodnih i potpuno ekoloških materijala kojih posvuda ima u izobilju poput drveta, zemlje, blata, i slame.

- Na mjestu gdje sam sagradio ovu kuću bila je mala štalica. Svi su mi govorili uzmi bager i sve sruši. Ipak, odlučio sam se za svojevrsnu restauraciju, zadržati postojeći oblik te male kućice koja je sada u sredini novoizgrađene kuće. U prvi sam mah imao želio obnoviti tu malu kućicu, no vremenom se rodila ideja da ju proširim. Zidovi su dograđeni od zemlje, blata i slame debljine pola metra i odlična su toplinska izolacija. Evo, već sam napravio dobar dio posla. Očekivao sam da ćemo useliti oko Božića, no ipak prošlo je svega tri mjeseca od početka gradnje, a napraviti kuću vlastitim rukama nije baš jednostavno. Ništa nije rađeno konvencionalnom gradnjom već su to sve alternativna rješenja, a materijali poput blata ili zemlje trebaju određeno vrijeme da se dobro osuše. Na katu obiteljske kuće su sobe za spavanje iz kojih se izlazi na prostranu zelenu terasu na kojoj će biti posađena trava, a zemlja i humus već su gore pripremljeni. Donji dio kuće ima otprilike 200 kvadratnih metara korisnog prostora s velikom dnevnom sobom, kuhinjom, malom radionicom, hodnicima i kupaonicom. Kuća je u potpunosti niskoenergetska građevina koja će zimi trošiti vrlo malo energije za grijanje. Ovih dana započeo sam gradnju zanimljivog toplinskog postrojenja tzv. "Rocket Mass Heater-a". To je peć na drva koja se u "Hobbit" kućama pokazala jako dobra kod grijanja većih prostora. Uzidana konstrukcija od kamena i debelih cijevi duga je i preko pet metara, pa ovoj peći daje iznimno visok stupanj iskorištenja i akumulacije topline iz malo drveta koje u ložištu gori. Nadam se da ću je za tjedan-dva završiti i započeti sezonu grijanja. Moja je ideja da od ovoga pokušam napraviti samoodrživo imanje, ne u potpunosti permakulturalno jer ja nisam permakulturalni dizajner i nemam puno veze s etikom permakulture. Umjetnik sam i radim na svoju ruku, neke principe permakulture koristim i već primjenjujem, međutim ne potpuno. Razmišljam da su neki drugi sistemi na ovom imanju bolji i primjenljiviji. "Hobbit" kuća poput moje ima mnogo po cijelom svijetu, Engleskoj, Walesu, Irskoj, Australiji i Americi. U Slavoniji su se nekada davno prave autohtone kuće gradile isto tako sa zidovima od drveta u koje je nabijena zemlja, slama i blato. U njima zimi nije bilo hladno. Čim dovršim posao oko izgradnje kuće želja mi je tu okupljati i mlade i stare sklone umjetnosti u svojevrsnoj multikulturalnoj radionici koju bi vodio. U njoj bi se radile razne skulpture od drveta, kamena i drugih materijala. Pa i mnoge stvari cjeloživotnog učenja, primjerice već sam s bakama iz sela razgovarao da pripomognu budućim polaznicima razjasniti put od ovce do čarape - kaže Andrej Macko koji je inače i upravitelj Braniteljske zadruge "Sjeme, panj, umjetnost, život" , a već se dugi niz godina bavi obradom drvenih panjeva i od kojih izrađuju skulpture uporabne vrijednosti i ekološki namještaj.

Zadruga je do sada sudjelovala na brojnim manifestacijama i sajmovima, te je aktivan čimbenik u kulturnom životu Hrvatske.

>>Od rušenja stare kuće do niskoenergetske u 350 dana!

Komentara 5

Avatar maladala
maladala
11:19 30.11.2013.

Prelijepo.

Avatar dragi Ivo
dragi Ivo
08:04 30.11.2013.

vila propuh

RH
RHAlanFord
07:50 30.11.2013.

Ako se ovaj "Plan 21" nastavi i dalje ovako, svi ćemo si graditi kuće kao ovaj hobbit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije