Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koliko su vjerske zajednice dobile od države u 10 godina

Naknada - 
Crkvi je od 2006. dosad za oduzetu imovinu isplaćeno 55 milijuna kuna
13. studenoga 2014. u 21:07 182 komentara 7813 prikaza
Josip Bozanić
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Katolička crkva u Hrvatskoj iz državnog je proračuna u posljednjih deset godina dobila oko šest milijardi kuna iz državnog proračuna, bilo izravno na račun Hrvatske biskupske konferencije ili neizravno na račune župa i samostana, odnosno kroz plaće vjeroučitelja. Crkva se u krizi, od 2009. do 2012., odrekla 162 milijuna kuna. Odgovor je to ministra financija Borisa Lalovca na zastupničko pitanje saborske zastupnice Nansi Tireli iz kolovoza ove godine, koji bi trebao posve demistificirati famu o tome koliko država troši na vjerske zajednice u Hrvatskoj, a najviše na većinsku Katoličku crkvu.

Naime, upravo je iz saborskih klupa, od zastupnika don Ivana Grubišića, lani pokrenuta inicijativa za opoziv ugovora Hrvatske i Vatikana jer Crkva dobiva od države, prema njemu, milijardu kuna (!), što se prema Lalovčevoj računici očigledno pokazalo netočnim, jer se radi o 40 posto manjem iznosu.

Proračunske zalihe

Međutim, osim što Lalovčev izvještaj otkriva javnosti poznate podatke o uplatama Crkvi iz državne blagajne (prema ugovorima s Vatikanom: dvije prosječne mjesečne bruto plaće + 20 posto od 1999. do 2008. za mirovinsko uzdržavanje klera), najzanimljiviji dio upravo je onaj koji specificira isplate iz tzv. proračunskih zaliha za financiranje potreba pojedinih vjerskih zajednica. Tako u oči upada prva stavka iz 2004. od 700.000 kuna za sanaciju krova franjevačkog samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, kamo je redovito na misu odlazio ondašnji premijer Ivo Sanader. Slučajno ili ne, svatko neka sam zaključi. Iz zaliha je tako 2005. isplaćeno 6,8 milijuna kuna župama i samostanima te nekim biskupijama diljem Hrvatske, 2006. oko 9,1 milijun kuna, dok je 2007. bila rekorder po isplatama – čak 127 transakcija u visini 71,1 milijun kuna za Katoličku crkvu i 4,2 milijuna za Islamsku zajednicu.

Država financira vjerske zajednice i preko ministarstava obrane, policije i školstva. Tako je za vjeroučitelje svih vjerskih zajednica samo u 2013. izdvojeno 230,3 milijuna kuna, a budući da je 90 posto učitelja vjeronauka upravo onih katoličkoga vjeronauka, pretpostavlja se da je na njih utrošeno 207,3 milijuna kuna na godišnjoj razini. Također, Crkvi je od 2006. dosad za oduzetu imovinu isplaćeno oko 55 milijuna kuna, a država je, primjerice, u 2013. godini isplatila Katoličkoj crkvi i 70 milijuna kuna zbog pogrešnog obračuna iz razdoblja 2000.-2003. Premda nema preciznog izračuna za plaće vjeroučitelja, procjenjuje se da je za vjeroučitelje svih vjerskih zajednica u prošlih 10 godina država platila oko 2,33 milijarde kuna. Naime, prema "podacimia Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za plaće svih vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama, neovisno o kojoj se vjerskoj zajednici radi, izdvojeno je iz državnog proračuna 230,3 milijuna kuna u 2013., a budući da je "od ukupnog broja učitelja vjeronauka više od 90 posto učitelja katoličkog vjeronauka, dovodi do procjene rashoda za učitelje katoličkog vjeronauka u iznosu od 207,3 milijuna kua na godišnoj razini".

Bračni susreti

Ostale vjerske zajednice dobile su u posljednjih 10 godina oko 200 milijuna kuna iz državnog proračuna. Crkva, prema ugovorima, ima pravo i na novčanu naknadu za rad u bolnicama pa je tako od 2007. do 2013. dobila oko devet milijuna kuna, dok je Ministarstvo kulture za financiranje objekata Katoličke crkve, u sklopu programa zaštite nepokretnih spomenika, od 1997. do 2003. izdvojilo 870 milijuna kuna.

 Vlada financira i katoličke škole, tj. dvije osnovne i 12 srednjih katoličkih škola, za što je od lipnja 2011. do prosinca 2013. godine isplaćeno 98,5 milijuna kuna. Ministarstva, poput MUP-a, primjerice, podmiruju i troškove međunarodnih, nacionalnih i lokalnih hodočašća te troškove održavanja duhovnih vježbi i bračnih susreta djelatnika MUP-a, što godišnje iznosi oko 700.000 kuna.

>>Katolička crkva
 s besplatnim uslugama

>>Biskupi Župan, Ivas i Bogović čekaju mirovinu

HEP
Izvještavanje o održivosti
Od ove direktive EU strahuju mnoge hrvatske kompanije; hoće li uspjeti ispuniti zahtjeve?
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G mreža je neizostavan dio svake moderne države, evo koje će koristi od nje imati svaki Hrvat
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar nijeminišta
  nijeminišta:

  pod hitno treba omogućiti svakom građaninu hrvatske da sam odluči kamo će ići njegov novac - nekoj od vjerskih zajednica, humanitarnim organizacijama, nekoj udruzi ili nevladinoj organizaciji, državi ili nekom drugom...

 • billynik:

  Pa dajte da vidimo koliko su nevladine udruge a pogotovo pojedine milijarde dobile iz proračuna.

 • olala:

  Katastrofa...neka žive od milodara kao prije i imali su dosta!!