Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.11.2014. u 12:00

Je li Crkva toliko velikodušna da može besplatno vjenčati, krizmati...

Crkva je toliko velikodušna da može besplatno dijeliti pravdu, kazao je (5. studenoga) papa Franjo sudionicima tečaja Svete rimske rote, crkvenog suda koji određuje ništavnost ili valjanost nekog braka. Franjo je kazao da ne bi trebalo čekati godinama da se dozna valjanost ili nevaljanost braka, jer je u pitanju pravednost i ljubav, a i duhovne stvari trebaju biti odvojene od ekonomskih, odnosno za poništavanje braka crkvenom se sudu ne bi trebalo ništa plaćati.

Važno je odijeliti duhovni interes od materijalnog. Franjo je ispričao kako je udaljio svećenika, dok je još bio biskupom u Buenos Airesu, koji je tražio 10.000 dolara za poništenje braka. Osobe koje idu na sud moraju putovati, uzeti neplaćene dane, odreći se zarade itd., pa na koncu odustanu. Crkveni se sud treba brzo očitovati kako ljudi ne bi trebali biti s teretom na duši. Proceduru treba ubrzati i ne naplaćivati uslugu.

Crkva je toliko velikodušna da može besplatno dijeliti pravdu, kao što nas je besplatno opravdao Isus. Franjo je više puta “polemizirao” i glede “cjenika” za sakramentalna slavlja. Je li Crkva toliko velikodušna da može besplatno vjenčati, krizmati...

>> Crkva se ne miješa u rad državnih tijela, no nitko nema pravo manipulirati braniteljima

Ključne riječi

Komentara 4

LU
luftbrenzer
22:26 13.11.2014.

"Katolička crkva besplatnim uslugama" - Boljeg vica već davno nisam čuo.......

ZE
zekoslavmrkva
13:28 07.11.2014.

U bibliji pise "besplatno ste primili i besplatno dajte" a oni to naplacuju ,vjerojatno ne citaju bibliju ..

Avatar Apollon_der_Philosoph
Apollon_der_Philosoph
19:35 07.11.2014.

Kod Varikana i Crkve NISTA nije Besplatno!! U stvari sve Religije kostaju Svijeru najvise i nahskuplje jer su to pravi paraziti. Ciao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije