Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR BIZNIS

Kokoši hrvatice ne traže puno, a snesu i 250 jaja godišnje

14.04.2015., Slavonski Brod, Podvinje - Braca Josip i Sasa Vrkljan iz Podvinja vec osam godina bave se uzgojem autohtone pasmine kokosi hrvatice.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
16.04.2015.
u 21:30

Otporne su na bolesti, žive na otvorenom, hladnoća im ne smeta, nabrajaju vlasnici OPG-a koji po grlu dobiju i 55 kuna poticaja

Braća Josip i Saša Vrkljan iz brodskog prigradskog naselja Podvinja već se osam godina bave uzgojem autohtone pasmine kokoši hrvatice. Zbog izumiranja te pasmine Hrvatska poljoprivredna agencija prije desetak je godina pokrenula akciju njezina očuvanja. Vrkljani su dobili državni poticaj, koji po grlu iznosi 55 kuna. Danas imaju pet jata s po 10 kokoši i pijetlom, a ako prođu na natječaju za nepovratna sredstva, koji raspisuje Županija, ove godine planiraju udvostručiti broj.

I za ekoproizvodnju

– U posao smo krenuli ponajprije zato što volimo životinje, a to nam je, uz očevu mirovinu, i jedini izvor prihoda. Uzgoj nas je zaintrigirao zbog kvalitetnih jaja i pilića, a kokoš hrvatica pogodna je i za ekološku proizvodnju – kaže Josip.

Braća drže crveni soj kokoši, no postoje još i crni, crno-zlatni te jarebičasto-zlatni. Svi sojevi imaju bijele podušnjake. Osnovne karakteristike hrvatice su otpornost na sve bolesti te nepostojanje velikih zahtjeva u prehrani. Kupuju ih uglavnom OPG-i te oni koji žele imati svoja jaja jer te kokoši ne moraju jesti koncentrat da bi nesle, a nesu već s pet mjeseci, ranije od ostalih pasmina. Uzgajaju se tradicionalno, a veći dio života provedu na otvorenom.

Svoje jednodnevne piliće za rasplod Vrkljani po cijeni od 13 kuna prodaju po cijeloj Hrvatskoj. – Jaja stoje od jedne do pet kuna. Međutim, mi sva stavljamo u inkubator kako bi se izlegli pilići – kaže Saša.

Više od 200 životinja

Josip dodaje da je hrvatica stara kokoš koja malo traži, a puno daje. Veoma je produktivna i ima veliku nosivost od 200 do 250 jaja godišnje. Nije zahtjevna, spava u kokošinjcu, a zima i hladnoća joj ne smetaju.

Vrkljani uzgajaju i patke, koze, zečeve i papige, ali isključivo u svrhu hobija. Imaju više od 200 jedinki, a među njima i jedno janje.

>> Uzgoj kokoši Hrvatica - poticaj razvoju požeških sela

Komentara 5

KP
karlo.petrik
21:44 16.04.2015.

Ako je autohotna ne budite lijeni nego ju i zastitite zakonski kao tipicno hrvatsku pasminu .

DU
Deleted user
22:37 16.04.2015.

tako je... a čitao sam da se i ona naša starinska pasmina kravice, zvane "buša" pokazala kao najbolja za naše krajeve... proporcionalno svojoj veličini daje najviše mlijeka, i nije zahtjevna... moja rodbina je imala takve... više ih nemaju.. nemaju nikakvee krave, nažalost... sada i seoska djeca ne mogu vidjeti kravicu, purana.. kokoš još i nekako... one male Jureka i Katicu jako teško.. čak i ne znaju što to znači :-(

Avatar Glina74
Glina74
08:16 17.04.2015.

Baš zato što su Hrvatice dobro nose jaja i sjedaju u krilo i kokodaču sve u 16-st hahahahahahaahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije