Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za mirenje

Kod sporova u osiguranju mirenje odsad i digitalnim putem

Ilustracija
Foto: Getty Images
05.05.2020.
u 12:35

Komunikacija sa strankama odvija se telefonom ili mailom, a prijedlog za mirenje dostavlja se bez dodatne popratne dokumentacije

Centar za mirenje pri Hrvatskom uredu za osiguranje omogućio je građanima, uslijed pandemije koronavirusa, online rješavanje sporova iz osiguravateljskih i odštetnih odnosa. Postupak se pokreće podnošenjem prijedloga za provođenje postupka mirenja Centru za mirenje pri HUO-u, koji se dostavlja suprotnoj strani kako bi se u roku od 15 dana od dana dostave izjasnila pristaje li na mirenje. Prijedlog se može dostaviti mailom, a obrazac je dostupan putem linka.

Komunikacija sa strankama odvija se telefonom ili mailom, a prijedlog za mirenje dostavlja se bez dodatne popratne dokumentacije. Po zaprimljenom pristanku na postupak mirenja sastanak se zakazuje u roku od nekoliko dana. Najčešće se postupak mirenja završava nagodbom već pri prvom sastanku stranaka. Mirenje se može provesti i za sporove kod kojih traje sudski postupak, a postupak je besplatan za osiguranike, ugovaratelje osiguranja i oštećene osobe. Troškove postupka snosi društvo za osiguranje koje je iniciralo, odnosno koje je pristalo na provođenje postupka mirenja, bez obzira na ishod.

Odlukom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Centar za mirenje pri HUO-u notificiran je kao tijelo za alternativno rješavanje potrošačkih sporova, domaćih i prekograničnih online i offline potrošačkih sporova koji proizlaze iz osigurateljnih i odštetnih odnosa između potrošača s boravištem u Europskoj uniji i društva za osiguranje sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije