Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kod Knina otkrivena golema austrijska tvrđava iz 19. stoljeća

Austrijska vojska tvrđavu Vrbnik izgradila je po svoj prilici u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godine,
05. veljače 2019. u 17:21 5 komentara 2959 prikaza
Knin
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell

Austrijsku tvrđavu iz 19. stoljeća u Vrbniku, mjestu u Šibensko-kninskoj županiji, otkrili su šibenski konzervatori Ivo Glavaš i Marko Sinobad nakon što ih je na nju upozorio profesor s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu Hrvoje Kekez, koji je, istražujući podatke o kninskoj tvrđavi u Bečkome državnom arhivu, pronašao nacrte te tvrđave.

Muzej vučedolske kulture i arheološko nalazište na Vučedolu BLAGO UZ DUNAV Istražili smo 10 posto Vučedola, posla ima za još 100 godina

"Tvrđava ima površinu od gotovo jednog hektara, što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana. U obliku je nedovršenog polukruga s velikim grudobranima od kamenja i zemlje, a rov ispred grudobrana je iskopan u kamenu živcu. U središtu tvrđave nalazi se zidana vojarna u koju se moglo smjestiti gotovo 150 vojnika i časnika", ispričao je u utorak nakon detaljnog obilaska tvrđave dr. sc. Ivo Glavaš.

Konzervatori iz Konzervatorskog odjela u Šibeniku ističu kako je, bez svake sumnje, riječ o najvažnijemu povijesnom i arheološkom otkriću nekog obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske.

Ilustracija arheolozi oduševljeni Slučajno pronašli stotine rimskih zlatnika u podrumu starog kazališta

"Slijede daljnja istraživanja tvrđave nakon kojih ćemo moći nešto više reći o prostorima unutar nje", rekao je Glavaš.

Austrijska vojska tvrđavu Vrbnik izgradila je po svoj prilici u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godine, otkad je pala u zaborav. Izgrađena je kako bi štitila južni prilaz Kninu, na točki s koje je mogao biti najlakše ugrožen. Tvrđava se odlično  vidi na austrijskoj topografskoj karti iz sredine 19. stoljeća.

>> Demografska slika Hrvatske

r
Reserved
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • stric7:

  ... e Austrija...

 • BakaMraz:

  Nije golema vec velika ili ogromna, rijec golemo je srpska rijec.

 • Avatar Balcanicus
  Balcanicus:

  Nevjerojatno! Kako je moguće da se utvrda te veličine otkriva 150 godina nakon što je napuštena?