Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolinje

Kobasicu dugu 30 metara pojelo 200 gostiju cerničkog krmokolja

kolinje  (1)
Foto: Duško Mirković/PIXSELL
1/3
30.10.2011.
u 08:58

Tako Cerničani i u 106. godini rada svog pjevačkog društva nastavljaju njegovati običaje i napjeve tog dijela Slavonije i to na čistim amaterskim principima ne žaleći svoga vremena, truda i odricanja.

CERNIK – Punih 29 godina prvo slavonsko kolinje se održava u Cerniku gdje su vrijedni članovi Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav, poznati njegovatelji i čuvari kulturne baštine svoga kraja, organizirali u subotu uvečer tradicionalnu gastronomsku-turističku priredbu Večer cerničkog krmokolja. A ove godine u dvorištu njihovog Slavin doma, gdje su prostorije društva, njih tridesetak radilo je užurbano od ranog jutra.

- Od tri svinje teške po 150 kilograma proizveli smo 180 kilograma kobasica, 40 kilograma krvavica, zatim 400 sarmi i drugo – kaže nam predsjednik HPD Tomislav Đuro Vuk, a to će večeras većim dijelom kušati i potrošiti 200 posjetitelja naše priredbe kada će svirati poznati požeški tamburaši Zlatna dolina.

Među ovim kobasicama je i ona rekorderka duga 30 metara koju su vrijedni domaćini na čelu sa Dragom Jankovićem napunili kao posebnu zanimljivost ovogodišnje priredbe na kojoj je poslužena kompletna večera kao na domaćem kolinju u slavonskim selima.

I dok su muškarci u dvorištu radili na obradi mesa i pripremi domaćih kolinjskih specijaliteta desetak domaćica je u kuhinji Slavin doma spravljalo poznate slane kolače koji su zovu cerničke ćuptete, a oni koji su ih kušali kažu da su posebno dobre jer se poslije njih može dobro popiti!.

- Na komad izrađenog tijesta stavi se pripremljena smjesa za punjenje kobasica pa se to onda ispeče – objašnjavaju nam domaćice tajnu pripreme ovih kolača.

No, dio ovih specijaliteta Cerničani su spremili u hladnjake jer će im to trebati za njihove brojne priredbe i gostovanja tijekom sljedećih godinu dana kao što su Božićni i Uskrsni koncert, proljetna vrtna zabava i drugo. Tako Cerničani i u 106. godini rada svog pjevačkog društva nastavljaju njegovati običaje i napjeve tog dijela Slavonije i to na čistim amaterskim principima ne žaleći svoga vremena, truda i odricanja.

Komentara 21

MI
mightymraz
10:05 30.10.2011.

I 10 cm te kobasice su bolje nego kilometri i kilometri onih kupovnih Mljaaaaaaaaaaac

TH
thekurcula
10:07 30.10.2011.

Misliš da ovu ne moraš kupiti?

KA
kajinx
13:27 31.10.2011.

Čekajte samo da nam EU kaže da je ovo nehigijenski i moramo kupovati GMO kobasice iz zapadne Europe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije