Naslovnica Vijesti Svijet

'Ključni svjedok za optužbe iz BiH radikalni islamist iz Zenice'

Harun Čelenka trenutačno živi i radi u Travniku, a član je jedne od skupina-paradžemata koje su se odmetnule od službenih struktura Islamske zajednice u BiH i koje prakticiraju radikalno tumačenje islama, a sjedište joj je u Zenici
27. travnja 2019. u 12:21 1 komentara 724 prikaza
bosanska policija dobra
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Ključni svjedok optužbi da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) regrutirala državljane BiH kako bi oni podmetali oružje u islamske vjerske objekte u BiH, što bi navodno služilo kao dokaz tvrdnjama da je ta zemlja utočište tisuća opasnih terorista, pripadnik je zajednice radikalnih islamista-selefija, objavio je u subotu sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na izvore iz Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Banja Luka Diskriminacija Islamska zajednica u BiH: Na djelu je agresivna pravoslavizacija

Harun Čelenka trenutačno živi i radi u Travniku, a član je jedne od skupina-paradžemata koje su se odmetnule od službenih struktura Islamske zajednice u BiH i koje prakticiraju radikalno tumačenje islama, a sjedište joj je u Zenici.

OSA je informacije o tome da Čelenka predstavlja sigurnosnu prijetnju dobila početkom 2018. i to upravo od SOA-e, koja se poslije našla na meti optužbi da nezakonito istražuje državljane BiH.

SOA je Čelenku kao potencijalnu prijetnju identificirala temeljem njegovih statusa na društvenim mrežama, a često je putovao u države Europske unije upravo preko Hrvatske.

Milorad Dodik kod pape Franje Vatikan VIDEO Dodik kod pape: 'Prenio sam mu zadovoljstvo zbog komisije za Stepinca'

"Avaz" citira izvor iz OSA-e koji je kazao kako, unatoč obavijestima što su ih dobili od hrvatskih kolega, bosanskohercegovački obavještajci nisu smatrali da im je Čelenka sigurnosno zanimljiv.

Upravo na osobu H.Č., kao na ključnog svjedoka postojanja navodne obavještajne afere, pozivao se ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je tvrdio kako hrvatski obavještajci nezakonito djeluju protiv BiH te kako su u to uključeni i njegov zamjenik Mijo Krešić, hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te novinar Televizije Republike Srpske (RTRS) Mato Đaković.

U sklopu istrage koju je o tim optužbama otvorilo Tužiteljstvo BiH saslušana je i osoba inicijala H.Č., kao i Mektić, a Tužiteljstvo BiH je zaključilo kako nema osnova za nastavak tog procesa, no zato je otvorilo posebnu istragu protiv ministra koji je sada osumnjičen za odavanje povjerljivih podataka i ugrožavanje sigurnosti zemlje.

Milorad Dodik Jozo Pavković Uvode se 'rezervisti' u BiH. Sve podsjeća na 1991.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u travnju je ipak odlučilo zbog ovog slučaja uputiti prosvjednu notu Hrvatskoj "zbog aktivnosti i postupaka SOA-a prema državljanima BiH prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku".

Ministarrstvo vanjskih poslova BiH tu je notu pripremilo ovog tjedna i u srijedu je uputilo Predsjedništvu na odobrenje, nakon čega bi ona trebala biti poslana u Zagreb.

VIDEO Šri Lanka: Kamere snimile jednog od bombaša

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka