Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Made in Croatia

Hrvatska puška slama kalifat: 'Svaki vojnik odmah se fotografira i hvali na društvenim mrežama'

VHS-2
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2017.
u 20:09

Irački specijalci s prve linije bojišnica: ISIL će nestati zahvaljujući hrvatskoj jurišnoj puški koja je teroristima postala prava noćna mora

Završne borbe za oslobođenje od Islamske države trećeg po veličini grada u Iraku (nakon Bagdada i Basre), nekad dvomilijunskog Mosula, privukle su veliku medijsku pažnju u cijelom svijetu, pa se u brojnim izvješćima počela otkrivati malo poznata činjenica da postrojbe iračkih vojnih i policijskih specijalaca, kao i dragovoljačke (šijitske) postrojbe koje su u prvim redovima borbe koriste mnogima potpuno nepoznato oružje, odnosno neku crnu jurišnu pušku futurističkog izgleda.

Kako se ta puška nalazi u “svakom kadru” u izvješćima svjetskih televizija i na snimkama koje su se širile raznim društvenim mrežama, glas o tome da je to VHS-2, jurišna puška nove generacije hrvatske proizvodnje, koju proizvodi karlovački metalski div HS Produkt, probila se svuda. Taj hrvatski proizvođač oružja do sada je bio gotovo isključivo poznat po svojim dokazanim pištoljima nastalim na osnovi prototipa HS 2000 koji je postao osnova za kasniju proizvodnju desetaka novih inačica tog polimerskog pištolja koji američko tržište (kao XD modele koje distribuira Springfield armory) i danas guta u količinama od oko pola milijuna primjeraka godišnje.

Puška VHS-2, nakon višegodišnjeg pregovaranja i testiranja u svim uvjetima, napokon je tijekom 2015. izabrana kao jurišna puška iračkih specijalnih postrojba. Istodobno, o njezinoj prodaji pregovarano je i s vlastima Kurdske autonomije na sjeveru Iraka, oko čega je također trebalo biti pregovarano i u službenom Bagdadu. Na kraju, izravnim ugovorima između hrvatske i iračke države (na razini ministara obrana), dvije su vlasti amenovale posao i, prema raspoloživim informacijama i procjenama, iračke i kurdske vlasti kupile su svaka po oko 10.000 primjeraka nove hrvatske puške, premda se mnogima čini da na tim bojišnicama ima i više od ukupno 20-tak tisuća VHS-ica. I cijenu te puške, kao i isporučene količine, obavija veo poslovnih i drugih tajni, no procjenjuje se da VHS-2 u standardnom obliku stoji oko 2000 dolara, ali može stajati i puno više, ovisno o željama kupca i količini dodatne opreme koja se može dograditi na standardni oblik puške.

>> Al-Baghdadi mijenja taktiku: 'Ne dolazite više u kalifat, moje naredbe čekajte u EU'

>> Europa mora biti spremna na nove izmijenjene napade Islamske države

Cijenom se, dakle, hrvatska puška izjednačila s onom najpoznatijom koju proizvodi njemački Heckler & Koch. Nakon što su mediji objavili da iračka vojska u borbama za oslobađanje Mosula rabi hrvatsku jurišnu pušku VHS-2, karlovačkog proizvođača HS Produkt, izazvalo je to veliki interes na arapskim portalima i forumima. Oni uvelike analiziraju i pišu o “najubojitijoj jurišnoj puški koja je odigrala važnu ulogu u razbijanju kalifata” te je spominju kao “čudo inovacije i tehnologije odličnog dizajna, laganu, idealnu za blisku borbu, koja ne trza i ne smeta joj pijesak, no ni vlaga, snijeg, blato, nema ni zastoja, velike je vatrene moći i standardnog NATO-ova kalibra (5,56 mm)”.

Prema pisanju arapskog portala “Vojna tajna”, nije bilo lako proizvesti takvu vrstu puške. Objašnjavaju kako je proces proizvodnje počeo je još 1992. godine kada je Hrvatska vojska, za vrijeme Domovinskog rata, koristila kalašnjikov AK-47 koji se pokazao neučinkovitim, nakon čega su odlučili, u dogovoru s tvornicom HS Produkt, napraviti novi model puške. Istraživanja su trajala do 2003., da bi 2005. bili proizvedeni prvi prototipovi pušaka pod nazivom VHS-D i VHS-K, koje su se razlikovali u malim nijansama dužine i težine.

Pojavljuje se i u Siriji

Godinama poslije, za tu prvu inačicu najviše je bila zainteresirana kuvajtska i venezuelska vojska koja je, kažu irački portali, s proizvođačima sklopila ugovor o kupnji. Valja dodati da je, istina, karlovački proizvođač u nekoliko zemalja slao svoje VHS-1 puške (kao i Iračanima, Kurdima, na Filipine), te se obično radilo o oko 500 primjeraka, kako bi se provela testiranja. Istodobno je i hrvatsko Ministarstvo obrane naručilo nekoliko tisuća primjeraka, što je kasnije i dalo referencu karlovačkom proizvođaču. No, na modelu VHS-1 uočene su neke slabosti, pa je konstruirana nova, modernizirana inačica VHS-2.

Karlovčani su 2013. počeli proizvoditi još bolje, efikasnije i ubojitije jurišne puške VHS-D2 i VHS-K2. Kako navodi portal “Vojna tajna”, ta je puška “oborila svu konkurenciju te postala najpopularnija puška općenito na Bliskom istoku”. Danas takve puške, osim iračke vojske, u borbama u Iraku koriste i šijitske dragovoljačke jedinice Al-Hashed Al-Shabi te kurdski borci pešmerge. U Siriji ih koriste kurdske snage demokratskog jedinstva, YPG. Činjenica je, međutim, da se VHS-ice nalaze i u “neplaniranim” rukama, čak su ih i isilovci pokazivali kao plijen. Do pušaka su došli uglavnom pomoću prebjega ili su ih zarobili. Tako su na sirijskom ratištu primijećene čak i puške VHS-1, jer su, svojedobno dok su naši vojnici još bili u UN-ovim postrojbama na Golanu, pobunjenici oteli nekoliko primjeraka. Arapski portal “Vojna tajna” detaljno opisuje pušku od izgleda do specifikacija.

Na forumima koje koriste borci iračke vojske i pešmerge, uz to što ističu kako će “ISIL nestati zahvaljujući hrvatskoj jurišnoj puški koja je teroristima postala prava noćna mora zbog preciznosti i ubojitosti”, spominju i neke specifičnosti puške VHS-2 koje su njima najvažnije i najbolje. Tako je, pišu, velika prednost te jurišne puške što ima mogućnost montaže i do osam dodataka putem šina “picatinny”, što je više nego dovoljno i za najzahtjevnije jer se na njih može postaviti gotovo sve što možete zamisliti kao dodatak tome oružju, od svjetiljke preko optičkih, laserskih i ostalih ciljnika, do dodatnih rukohvata. Najveći broj njih, koji sudjeluju u borbama za oslobađanje Mosula, posebno su zadovoljni što se uz pušku, kao dodatak, može postaviti i ručni bacač granata kalibra 40 mm koji se “u dva poteza” postavlja pod prednji dio puške. Isti se taj bacač uz pomoć vrlo jednostavnog dodatka s rukohvatom i teleskopskim kundakom može pretvoriti u samostalno oružje.

Irački borci ističu da se puška odlično ponaša i nema nikakvog odskoka poznatog kod kalašnjikova AK-47 i sličnog oružja starijeg tipa poput američkih jurišnih pušaka M-16 koje su uglavnom bile naoružanje iračke vojske do pojave hrvatske jurišne puške, koje su danas, kako pišu po forumima irački vojnici i pešmerge, “najpoželjnije na ratištu”. Proizvodnja VHS-ica je zapravo pokrenuta 2007., kada su u HS Produktu napokon bili zadovoljni prototipom, pa je uskočio MORH,koji je pušku počeo isprobavati na terenu. Puška je izrađena na temelju tzv. bullpup konstrukcije, gdje su, za razliku od klasičnih pušaka, zatvarač, mehanizam za okidanje i spremnik smješteni iza rukohvata. Prednost je što VHS stoga ima znatno dužu cijev a da se to uopće optički tako ne čini, pa je već u startu ta puška ubojitija na većim daljinama i preciznija od klasičarki. Konkretno, u ratnim uvjetima u Iraku, prema iskustvima korisnika, uvođenje hrvatske puške potpuno je promijenilo i stanje na fronti, jer borci sada imaju daleko veću vatrenu moć i mogu precizno uništavati protivnike čak i na udaljenostima od 500 metara. Prije uvođenja VHS-ica borci su sa svojim kalašnjikovima bili ograničeni na blisku borbu, a svaki je vod morao spašavati vojnik s teškom strojnicom. No, nije VHS jedini bullpup proizvod na svijetu.

 

Jedini je, pak, koji je uklonio mane te konstrukcije, a to su bile – izbacivanje čahura opasno blizu lica i samo na desnu stranu, te visoka silueta zbog visokopostavljene ručke za nošenje. HS Produktovi inženjeri su razvojem VHS-2 zapravo razvili potpuno novu pušku, jer VHS-2 nije tek poboljšana verzija, nego ujedinjuje najbolje karakteristike bullpup i klasične konstrukcije. Opasnost s čahurama riješena je tako da je postignuto izbacivanje praznih čahura pod kutom prema naprijed. No to nije bilo sve, riješeno je i da se čahure mogu izbacivati ulijevo ili udesno, pa u nuždi vojnik može prebacivati pušku s jednog ramena na drugo. VHS-2 ima i podesiv kundak, a NATO tračnice za nošenje dodatnog oružja i opreme ima na sve četiri strane, dok je visina ručke za nošenje znatno spuštena. Najnoviji model ima spregnutu ručku za nošenje s optičkim ciljnikom koji je razvio Institut Ruđer Bošković i koji je svoje ciljnike za artiljeriju, primjerice, prodao i u Izrael.

Servis u rovu

No, sada se mnogi na arapskim i svjetskim forumima čude kako je to Hrvatima uspjelo prodati Iračanima i Kurdima VHS-icu? I za nju naplatiti koliko i za njemačku “heklericu”, koja je do pojave VHS-ica bila pojam među vojnicima. U HS Produktu kažu da je odluka pala kada su, nakon višetjednog isprobavanja puške na poligonima u Hrvatskoj, irački stručnjaci i vojnici kazali Karlovčanima da su došli “umoriti” pušku, a da je ona umorila njih. Osim tog dojma, za sklapanje posla bilo je najvažnije – dokazati kupcima da je VHS-2 kao stvorena za oštre, pustinjske uvjete. I pokazalo se to točnim i odlučujućim. Pijesak je na Bliskom istoku poznat kao “ubojica pušaka”, jer svojom granulacijom poput brusnog papira djeluje na metalni sustav okidanja pušaka.

Stoga se sve puške moraju često servisirati u radionicama. HS-ovi su konstruktori stoga vojnicima učinili lako dostupan sustav za okidanje, tako da ga vojnik može doslovce sam i u samo nekoliko sekundi očistiti i “otpuhati” i u rovu! To što VHS-ice nakon tjedana uporabe u pijesku ne moraju ići na remont u servisne radionice bilo je odlučujuće, a konstruktori su dobili priznanje jer su odlično osmislili pušku za kupce na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Tako se dogodilo da je čak prije no što su je dobili hrvatski vojnici, VHS-2 otišla u ruke stranih vojski. Danas je ta puška standardna i u HV-u. HS Produkt s VHS-2 sudjeluje na glavnim svjetskim natječajima i, premda nije dobio taj posao, jako mu je koristilo što je potkraj natječaja za opremanje francuske vojske novom puškom ušao u sami finale, među tri ponuđača (HS Produkt, belgijski FN Herstal s puškom SCAR i njemački Heckler&Koch s puškom HK416). Taj su posao dobili Nijemci, no na vidiku su i mnogo veći poslovi nego s Francuzima. Indijska je vojska pred izborom svoje nove jurišne puške i jako je zanimaju konstrukcijska rješenja HS Produkta. Hindustan Times piše da se u Indiji provode testiranja VHS-ice i zaključuju da su njezine karakteristike “poštovanja vrijedne”. Posebno, pak, Indijci ističu da je “HS Produkt voljan za transfer tehnologije, razvoja i dizajna”, što znači da Indijci razmatraju i mogućnost da, eventualno, odaberu li ih na tenderu, hrvatske VHS-ice i proizvode u Indiji. 

>> Amerikanci: Uništili smo zapovjedni centar IS-a u Mosulu

Komentara 75

MA
mateoo
21:47 26.02.2017.

HS Produk je vrhuski! Nekima je to tesko prihvatiti, a i ljubomora je neizljeciva bolest.

BI
bijelocrveni
22:02 26.02.2017.

Ne daj Bože da nam ikad opet zatrebaju puške za obranu, ali sigurno znam da bi domaći izdajnici učinili sve da ih nemamo. Kao i s oružjem teritorijalne obrane 90-e.

ZA
zagabria1
21:23 26.02.2017.

Hrvatska je oduvijek bila dobra u vojnim poitanjima pa je i red da naši vojni proizvodi budu polularni. Svaka čast HS Produktu. Ja sam zagovornik da Đuro Đaković počne proizvoditi Leopard ili Abrams tenkove po licenci. Siguran sam da bi uspješno prodavali a i nama će dobro doći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije