Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA DŽIHADISTIMA

Al-Baghdadi mijenja taktiku: 'Ne dolazite više u kalifat, moje naredbe čekajte u EU'

berlin
Foto: Peter Jordan/News Syndication/PIXSELL
1/5
27.12.2016.
u 17:30

Islamisti i drugi teroristi na Zapadu vješto koriste dosege demokratskih društava koja štite njihova prava i slobode sve dok ne postanu krvnici

Zemlje članice EU danas se suočavaju s velikim problemom jer sve dosadašnje mjere koje su poduzete u borbi protiv terorizma nisu se pokazale učinkovitima. Najveći dokaz je zadnji teroristički napad koji je izveo Tunižanin Anis Amri na božićnom sajmu u Berlinu unatoč tome što je bio pod nadzorom njemačkih tajnih službi i policije. Trenutačno je u Njemačkoj pod nadzorom tajnih službi i policije 548 osoba koje su označene kao potencijalni teroristi. Uz islamiste tu se nalaze i njemački ekstremisti, i desni i lijevi, označeni kao opasni za njemačko društvo i pravni sustav.

EU se, unatoč krvavim terorističkim napadima i svakodnevnim terorističkim prijetnjama, još uvijek drži svojih načela koja smatra temeljem demokracije i ljudskih prava i sloboda. Ta načela EU-a dovode do pravnih prepreka u borbi protiv terorizma jer, u demokratskim pravnim sustavima svako je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Same indicije, ma koliko vjerodostojne bile, nisu dovoljne da se nekoga zatvori.

Dramatična prijetnja

Zbog velike opasnosti od terorizma Njemačka najavljuje neke zakonske promjene da bi se osobe koje se nalaze pod sumnjom da su teroristi i opasne za nacionalnu sigurnost strpalo u zatvor. Isto tako, u Njemačkoj postoji problem protjerivanja iz zemlje. Nekoliko desetaka osoba među 548 nadziranih dobilo je naredbu da hitno napuste Njemačku, a oni su se o nju oglušili. Jedan od njih bio je i terorist Anis Amri, koji nije mogao biti izručen Tunisu jer nije imao tunisku putovnicu. Paradoksalna je situacija kako ih se u neke zemlje jednostavno ne može protjerati jer ne postoje ni zračne linije s tim zemljama.

Njemački mediji objavili su ovih dana da u Njemačkoj ilegalno boravi oko pola milijuna osoba kojima je odbijen azil. No, oni koriste prava na žalbe i druge pravne mogućnosti kako bi se što dulje zadržali u ekonomski najmoćnijoj državi EU.

Izbjeglički val iz 2015. povećao je broj potencijalnih terorista u Njemačkoj za više od tri puta – 2014. je pod nadzorom bilo 167 osoba, a danas ih je 548. Međutim, taj se broj povećava svakodnevno s obzirom na to da se džihadisti iz Sirije i Iraka vraćaju u svoje matične EU zemlje. Njima je teško ući u trag jer su veoma mobilni i idu iz jedne u drugu državu EU potpuno nesmetano. Nepoznatom broju terorista koji su ušli u EU na izbjegličkom valu teško je ući u trag jer za komunikaciju ne koriste svoje mobitele, već se priključuju na razne forume po društvenim mrežama koje je teško nadzirati.

Teror u zemljama Europske unije mogao bi dobiti novu dinamiku.

Vođa terorističke organizacije Islamske države, samoproglašeni kalif Abu Bakr Al-Baghdadi, uputio je dramatičnu poruku svim svojim pristašama diljem svijeta, a najviše onim u zemljama Europske unije, da ne dolaze više na teritorij kalifata već da ostanu u svojim matičnim zemljama i čekaju njegovu naredbu za “početak sudnjeg dana svim nevjernicima i križarima”. Poruku Al-Baghdadija pročitao je imam džamije u Mosulu na sam Badnjak, na mjestu na kojem je Al-Baghdadi i proglasio kalifat, u lipnju 2014. godine.

Deset “kalifatića”

Al-Baghdadi je svjestan da je samo pitanje dana kada će današnji teritorij kalifata u potpunosti nestati stoga je najavio stvaranje svojih novih deset država u zemljama Zaljeva i Turskoj. Isto tako, Al-Baghdadi je uputio poruku turskom predsjedniku Erdoganu i gradonačelniku Istanbula kako će ulicama te zemlje još puno krvi teći zbog napada turskih postrojbi na grad Al-Bab, jedno od uporišta ISIL-a koje se nalazi na granici Turske i Sirije. Kalif Al-Baghdadi poručio je Erdoğanu kako će mu on postati prava noćna mora.

>> Osumnjičenik za napad u Berlinu ubijen u Milanu: Evo što je na snimci poručio muslimanima diljem svijeta!

Komentara 7

AS
asper
18:16 27.12.2016.

6. razlog: liberalni mediji, kao večernji, koji svugdje vide nevinu djecu među izbjeglicama, a rasiste među onima koji upozoravaju na problem.

Avatar Idler 3
Idler 3
17:55 27.12.2016.

Davno sam napisal kak su Europi glavni problem europski zakoni! Ne mislim pri tom na same zakone neg to kaj su pisani za nas, a ne za druge. Tu je korijen problema koji anemični politikanti....ups....hoću reć političari nebuju razriješili !!!

Avatar jebb
jebb
18:03 27.12.2016.

U Europi se mora proglasiti izvanredno stanje, to je jedini nacin za izlazak iz ove situacije u kojoj osvjedoceni krvoloci uzivaju sva ljudska prava i slobode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije