Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kleopatra je bila afričkog podrijetla

16.03.2009.
u 13:17

Kleopatra, posljednja egipatska kraljica, bila je porijeklom Afrikanka, tvrde stručnjaci iz BBC-ova tima koji su navodno pronašli grobnicu njezine sestre. Kleopatra je inače potomak Ptolomeja, makedonskoga generala koji je vladao Egiptom nakon Aleksandra Velikog.

No ostaci princeze Arsinoe, kraljičine sestre, koji su pronađeni u Turskoj, pokazali su građu tijela karakterističnu za tadašnju tipičnu afričku ženu. Ovo su otkriće stručnjaci prozvali "pravom senzacijom". Hilke Thuer iz Austrijske akademije znanosti, koji je do otkrića došao, iznimno je uzbuđen zbog toga:
- To se događa jednom u životu arheologa, da pronađe grobnicu i kostur člana ptolomejske dinastije. Činjenica da je majka princeze Arsinoe bila Afrikanka je važno otkriće i nudi novi pogled na Kleopatrinu obitelj i vezu njene sestre i nje.

One su živjele u burno vrijeme, kad je Rimsko carstvo bilo na vlasti na cijelom Mediteranu. Kleopatra je tada sklopila savez s rimskim vođom Julijem Cezarom, te nakon njegova ubojstva s njegovim političkim pristašom, generalom Markom Antonijom, za kojeg se udala.

- Kleopatra, Julije Cezar, Marko Antonije - to su sve povijesne ikone, rekao je arheolog Neil Oliver, koji je predstavio BBC-ov dokumentarac o Kleopatrinu životu.
- Gotovo je nemoguće zamisliti da su oni bili stvarne osobe, a ne polumitska stvorenja koja su glumili Richard Burton i Elizabeth Taylor. Suočiti se s njima kao sa stvarnim ljudskim bićima bilo je poput hladnog tuša.

Princeza Arsinoe i njena moćna sestra Kleopatra često su se sukobljavale, a mnogi vjeruju da je Kleopatra poslala Marka Antonija da je ubije. (NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije