Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Media Congress

Klarić: Kazne se moraju prilagoditi prihodima izdavača

Zagreb: Vijeće za elektroničke medije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/11
10.12.2020.
u 16:01

Istaknuti su problemi s kojima se suočavaju mediji poput sve veća dominacija globalnih platformi na koje su prelijeva publika i oglašivači, problemi poslovanja medija u korona-krizi i nemogućnost pristupa izvorima financiranja HBOR-a.

Kako spriječiti govor mržnje na portalima, a ne ugroziti slobodu govora i usput poslovanje domaćih medija visokim kaznama koje predviđa novi Zakon o elektroničkim medijima, bile su teme današnjeg Croatia Media Congressu u zagrebačkom hotelu Esplanada. O ovim temama predstavnici vodećih domaćih medijskih kuća raspravljali su s ministricom kulture Ninu Obuljen Koržinek. Istaknuti su problemi s kojima se suočavaju mediji poput sve veća dominacija globalnih platformi na koje su prelijeva publika i oglašivači, problemi poslovanja medija u korona-krizi i nemogućnost pristupa izvorima financiranja HBOR-a.

- Trenutno u Hanza mediji zapošljavamo 15 ljudi na brisanju komentara, a prema novom zakonu trebali bismo taj broj povećati za dva do tri puta. Jednostavno, nismo u toj mogućnosti. Penaliziranje izdavača zbog komentara nije rješenje. Apsolutno smo protiv govora mržnje, ali odgovornost mora snositi osoba koja širi govor mržnje – rekla je Ana Hanžeković, članica Uprave Hanza Medije. Pritom je od ministrice kulture zatražila odgodu nekih članaka Zakona o elektroničkim medijima navodeći da se domaće izdavače stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na velike globalne platforme, društvene mreže, koje odgovornost za komentare svojih korisnika nemaju.

- S obzirom na to da je naš financijski rizik prevelik mi ćemo, kako sada stvari stoje, biti primorani ukinuti komentare, a onda će se ti komentari preseliti na globalne platforme – objasnila je nelogičnosti.

Dodatan problem su tu i visoke novčane kazne koje nisu prilagođene prihodima medijskih kuća, istaknuo je Dražen Klarićglavni urednik i prokurist Večernjeg lista. Naime, drakonske kazne od 100.000 kuna do milijun kuna predviđene su u 102 slučaja, a mnogi su postavljeni široko i nejasno te su skloni raznim interpretacijama. Primjerice, ako medij “objavi sadržaj koji ne potiče na slobodno oblikovanje mišljenja”.

- Apeliram na Ministarstvo kulture da se kazne prilagode prihodima izdavača. Također, nakon što su hrvatski mediji iznijeli teret pandemije i napravili veliki posao u edukaciji i informiranju građana, sada moramo, uz sve što nam je korona napravila, razmišljati još i o velikim kaznama – podcrtao je Klarić. Naglasio je i probleme s kojima će se suočiti vlasnici malih portala koji nemaju kapaciteta, ljudski ni financijski za nadzor komentara.

Ivan Jurić-Kaćunić, predsjednik Uprave AMM Global Instituta i organizator kongresa, napomenuo je da “bez medija nema kreativne industrije u Hrvatskoj”.

- Radio, televizija, tisak je kreativna industrija, a to je budućnost hrvatskog oporavka. A iz nekog razloga nas se još uvijek drži u kategoriji kockara i trgovaca oružje te ne možemo sudjelovati u programima HBOR-a. To nije tako u Europi i svijetu, mi moramo imati iste uvjete kao naše kolege iz EU zemalja – apelira.

S njim se složila i članica Uprave Nove TV Diana Roginić.

-‘Ne samo u Europi. U svijetu nema zemlje u kojoj medije ne podržava njihova banka za obnovu i razvoj. To je veliki problem jer bi nam to strašno pomoglo da je HBOR netko tko nam pomaže, bez obzira bismo li išli preko drugih banaka.‘‘

Ministrica Obuljen Koržinek saslušala je predstavnike medija i kazala da se u javnom prostoru ne smiju dozvoljavati sadržaji koji bi pozivali na govor mrženje, rasizam, ksenofobiju.

- Istovremeno, ipak, moramo paziti da ti zahtjevi ne ugroze poslovanje izdavača. Što se globalnih platformi tiče, država tu vrlo malo može. Čekamo da se na razini EU s time ulovimo u koštac, ali ako se to nastavi izgubit ćemo naše medijske igrače, to je svima jasno. Ono što možemo napraviti na nacionalnoj razini jest da poslušamo vaše potrebe. Uspjeli smo svima u području kulture osigurati kredite za koje jamči država, ali moramo medijskoj industriji osigurati izvor prihoda koje imaju i ostali poduzetnici u Hrvatskoj – zaključila je ministrica. 

Komentara 5

DD
ddh
17:05 10.12.2020.

Boze moj, pa novinari su ti koji u najvecem dijelu kolportiranjem od njih samih konstruiranih lazi, konstruiranih podmetanja i spletkarenja podsticu govor mrznje na portalima. A kaj se kazni tice one moraju biti za sve jednake. I ako jedan izdavac tu kaznu nemoze platiti, onda s njim u stecaj i likvidaciju.

ST
stefj
22:05 10.12.2020.

Eto cenzure. Već ovako se brišu razni komentari koji nemaju veze s mržnjom, nakon ovog zakona svima će biti jedina opcija zabraniti komentiranje... A onda sve ove novine više nemaju smisla, onda mogu pisati što žele, po čijem nalogu žele, bez ikakvog suočavanja sa čitateljima. To je kao što sad imate članke nekih komentatora gdje su zabranjeni komentari. U pravilu su takvi vrlo malo čitani...

DU
Duslikr
06:42 11.12.2020.

Klarić:"nakon što su hrvatski mediji iznijeli teret pandemije"____ziva istina. U razini sa medicinskim osobljem. Hvala vam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije