Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Značajan napredak Pekinga u svemirskoj utrci

'Kinezi zapanjujuće osvajaju svemir, mogu prestići Ameriku'

Astronauts Fei Junlong, Deng Qingming and Zhang Lu attend a news conference before the Shenzhou-15 spaceflight mission, at Jiuquan Satellite Launch Center
Foto: Stringer/REUTERS
1/2
30.11.2022.
u 22:04

U travnju 2021. Kina je počela s izgradnjom svemirske postaje s tri modula lansiranjem modula Tianhe

Kina će u utorak navečer lansirati letjelicu Shenzhou-15 s tri astronauta prema svojoj svemirskoj postaji, objavila je dan ranije Kineska svemirska agencija. Prema planu, to je posljednja misija kojom će kompletirati postavu u orbitalnoj postaji.

Svemirsku postaju će im unutar tjedan dana predati trojica astronauta koji su stigli početkom lipnja.

– Tijekom boravka, posada Shenzhou-15 dočekat će svemirski teretni brod Tianzhou-6 i predati svemirski brod s posadom Shenzhou-16. Planiraju se vratiti na kinesko mjesto slijetanja Dongfeng u svibnju sljedeće godine – rekao je Ji Qiming, glasnogovornik u agenciji.

– Trenutačno je kombinacija svemirske postaje u stabilnom statusu sa svom opremom koja dobro funkcionira i spremna je za sastanak, pristajanje i primopredaju posade – dodao je Ji.

U travnju 2021. Kina je počela s izgradnjom svemirske postaje s tri modula lansiranjem modula Tianhe, glavnog stambenog prostora za astronaute.

Dovršetak svemirske postaje, projektirane za vijek trajanja od najmanje deset godina, bit će prekretnica u kineskim ambicijama u niskoj orbiti oko Zemlje, s NASA-inim zastarjelim ISS-om koji bi potencijalno prestao s radom do kraja desetljeća.

Načelnica stožera američkih svemirskih snaga Nina Armagno smatra da Kina postaje sve veća prijetnja u vojnoj svemirskoj utrci i da brzo jačanje kineskih vojnih sposobnosti predstavlja sve veći rizik za američku nadmoć u svemiru.

Ona je kazala da je Peking napravio značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije, uključujući i područja poput satelitske komunikacije i svemirskih letjelica za višekratnu upotrebu, što omogućuje zemljama da brzo povećaju svoje svemirske programe.

– Mislim da je potpuno moguće da bi nas mogli dostići i prestići. Zapanjujući je napredak koji su ostvarili, zapanjujuće brz – rekla je Armagno u Sydneyu.

Povijesno zaostajući u svemirskoj utrci kojom dominiraju SAD i Rusija, Peking je posljednjih godina napravio značajan napredak koji je uznemirio Washington. 

>> VIDEO Jeziva priča iz Zagreba: Majka (25) na porod došla s 2,25 promila u krvi, sud otkrio zanemarivanje djece

Komentara 7

PP
Pisem_pisi
22:11 30.11.2022.

Rusi ih poslali 2004 god u svemir..Sve su im napravili ruski inzinjeri i sad ce izbit na prvo mjesto.

XA
xaron
05:27 01.12.2022.

Odakle im novci za ovaj skupi sport ? Pa od ogromnog trgovinskog suficita koji imaju sa US, EU, a sada se čide ko pura dreku.

Avatar nekakav
nekakav
07:28 01.12.2022.

stvar je u tome da kinezi dižu u svemir puno preme, a zapad ne diže, osim vojnih satelita. stvar je u tome da kinez ima ogromne resurse koje troši na inženjere, a zapad na birokraciju. odnos birokrata i inženjera u nasa-i danas je obrnuto proporcionalan odnosu iz 60-ih, kad su se razvijali i imali uspjehe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije