Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

48 Kineza dobilo uvjetne kazne i rad za opće dobro, moraju platiti 5,3 milijuna kuna

Ako u zadanom roku ne plate novčane kazne one im se na koncu mogu zamijeniti kaznom zatvora.
23. listopada 2019. u 08:35 6 komentara 3702 prikaza
Ilustracija
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Da hrvatsko pravosuđe može biti i učinkovito svjedoči jedan nedavni primjer sa zagrebačkog Županijskog suda. Tamo su naime sklopljene prve nagodbe u predmetu u kojem je optuženo ukupno 57 osoba, od čega su njih 48 Kinezi, te 39 trgovačkih društva, a sve njih USKOK tereti za milijunske muljaže s PDV-om. Za sada je krivnju priznalo 11 optuženika, sve Kinezi, te pet trgovačkih društva.

uskok ZLOČINAČKO UDRUŽENJE Nova akcija poreznog USKOK-a: Provodi se istraga protiv 9 Hrvata i 53 Kineza!

Od 11-ice Kineza, dvojica su osuđena na rad opće dobro, a ostali na uvjetne kazne u rasponu od šest do 11 mjeseci zatvora. No važnije od zatvorskih kazni je činjenica da su optuženicima izrečene i sporedne novčane kazne, pa njih 11 ukupno za te novčane kazne mora u državni proračun uplatiti 747.850 kuna. Ako u zadanom roku ne plate novčane kazne one im se na koncu mogu zamijeniti kaznom zatvora. Novčanim kaznama u rasponu od 20.000 do 100.000 kuna kažnjeno je i pet tvrtki, koje ukupno u proračun moraju uplatiti 140.100 kuna. Osim što im je izrekao osude i sporedne novčane kazne, sudac Vjeran Blažeković odredio je i da  optuženici te optužne tvrtke moraju Republici Hrvatskoj nadoknaditi štetu u ukupnom iznosu od 4,6 milijuna kuna. Kada se sve zbroji, nakon prvog kruga nagodbi u ovom predmetu, proračun bi trebao biti bogatiji za ukupno 5,3 milijuna kuna.

A cijelu tu priču, prema USKOK-u, osmislio je Gorki Grubišić, kojeg se tereti da je od 2013. do 2016. na području Hrvatske ustrojio zločinačko udruženje koje se bavilo prijevarama s PDV-om. U prijevare su bili uključeni Kinezi koji na području Hrvatske imaju poduzeća koja se uglavnom bave trgovinom. Grubišić se tereti da je osmislio plan u koji je potom uključio Denisa Matijevića, Nenada Krbanju, Damira Šimića, Nenu Sašu i Anamariju Ilić. Njihov je posao, tvrdi USKOK u optužnici, bio da osnivaju i vode tvrtke čiji je jedini  osnovni cilj bila isporuka nevjerodostojnih računa. Odnosno računa za fiktivnu robu koja nikada nije isporučena.

policijski auto USKOK Kreće istraga protiv 37 ljudi, oštetili proračun za 6,8 milijuna kuna

Takvi računi, umanjeni za osam posto provizije, isporučivani su kineskim tvrtkama, koje su ih plaćale. Novac je potom podizan, a dio tog  novca, oko 3,3 milijuna kuna podijeljen je među Grubišićem i optuženicima. USKOK u optužnici tvrdi da je tako uplaćeno najmanje 52,7 milijuna kuna, pri čemu je državni proračun oštećen za oko 14,1 milijun kuna. Zbog toga je USKOK tražio da se svim optuženicima, i pravnim i fizičkim osobama oduzme nezakonito stečena imovinska korist, a do konca 2017. država je od optuženika uspjela oduzeti oko 5,1 milijun kuna.

Grubišić je malo prije uhićenja uspio pobjeći, jedno je vrijeme bio u bijegu i za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica. Optužnica protiv njega i ostalih podignuta je u siječnju 2018., a neki dan je potvrđena u odnosu na optužene pravne i fizičke osobe koje su se nagodile. Prema najavama, nagodbi će biti još.

Inače, istražitelji su skupinu duže vremena tajno pratili i prisluškivali, a nakon uhićenja i tijekom istrage optuženi Kinezi uglavnom su se branili tvrdnjama  da nisu znali da čine kaznena djela te da su s tim prestali čim su shvatili da rade nešto nezakonito.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
 • Avatar navijač
  navijač:

  Gdje god da su Kinezi , tu su i kućerine , luksuzni auti i sve što uz to ide. Nemoguće je toliko zaraditi na trgovini, oni se bave puno većim švercom, drogom, ljudima itd. Samo su jedna karika u lancu ... prikaži još! međunarodnog organiziranog kriminala.

 • kapunjohan:

  To su prave odluke ,novac je važniji od zatvora - što bi država trošila na izgradnju zatvora i krila troškove za prestupnike take vrste , plati kaznu i nadoknadi štetu , to je prava stvar.

 • ne_lupetaj:

  Priznali su manju muljazu da se ne otkrije veca jer su oni glavni proizvodjaci umjetnih droga, a Hrvatska i Srbija su im idealne lokacije ne daleko od zapada.