Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Kreće istraga protiv 37 ljudi, oštetili proračun za 6,8 milijuna kuna

Prvookrivljeni je Gorki Grubišić, protiv kojeg je već ranije podignuta optužnica u drugom slučaju.
21. ožujka 2018. u 12:08 25 komentara 33811 prikaza
policijski auto
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

USKOK je zbog sumnje u niz kaznenih djela donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana i 25 trgovačkih društava, objavljeno je danas bez navođenja identiteta. Kako doznajemo, prvookrivljeni je Gorki Grubišić, protiv kojeg je već ranije podignuta optužnica u drugom slučaju.

Stomilijunska afera Petar Pripuz tvrdi: Brda otpada nisu bila fatamorgana

Prvookrivljenog se tereti da je povezao sedmero okrivljenih radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak okrivljenim trgovačkim društvima. Tereti ih se da su proračun Republike Hrvatske te Grada Zagreba oštetili za najmanje 6.875.000 kuna.

Protiv Grubišića i drugih, uključujući desetke kineskih državljana, u studenom 2016. godine zbog niza koruptivnih djela pokrenuta je istraga na temelju kaznene prijave koju je podnio Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija. Radilo se o klasičnom izvlačenju novca preko fiktivnih računa i poduzeća, a poduzetni osumnjičenici su, kako sumnjaju PNUSKOK i USKOK, tako izvukli oko 50 milijuna kuna, dok je državni proračun oštećen za oko 13 milijuna kuna. Grubišić je tada pobjegao u Sloveniju i tako izbjegao uhićenje. Grubišić je inače poduzetnik koji je imao nekoliko tvrtki i obrta koji su se bavili kemijskim čišćenjem odjeće. 

U nastavku prenosimo USKOK-ovo priopćenje u cijelosti:

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida te kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana i 25 trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine. (21. 3. 2018.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., od početka 2013. do kraja studenoga 2016. godine, u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao II., III., IV., V., VI., VII. i VIII. okrivljene radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak okrivljenim trgovačkim društvima. Plan zločinačkog udruženja realiziran je posredstvom 13 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio I. okr., a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih  računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima. Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a, poreza na dobit te poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak.

Zagreb: Odgođeno je pripremno ročište na suđenju Marini Lovrić Merzel “Pravosudni rat” Ruši li Turudić sustav nagodbi s USKOK-om?

Prvookrivljeni je u ostvarenju navedenoga te u cilju prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a II. i III. okr. su tim osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali im otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili. Nadalje, I., IV., V., VII. i VIII. okr. su pronalazili odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika. Sukladno uputama organizatora zločinačkog udruženja, II. i VI. okr. su izrađivali fiktivne račune i drugu nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava I. okr. i okrivljenih trgovačkih društava, dok su VII. i VIII. okr., radi prikrivanja stvarnih izdavatelja računa, dio tako ispostavljenih računa putem tri trgovačka društva koja su stvarno vodili prefakturirali drugim trgovačkim društvima zainteresiranima za izdavanje nevjerodostojnih računa.

U navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva su na račune trgovačkih društava I. okr. uplatila ukupno najmanje 17.435.000,00 kuna od kojeg iznosa su pripadnici zločinačkog udruženja (I.-VIII. okr.), na ime dogovorene provizije, za sebe zadržali i međusobno podijelili ukupno najmanje 1.115.000,00 kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak, čime su proračun Republike Hrvatske i proračun Grada Zagreba oštetili za ukupno najmanje 6.875.000,00 kuna.

Zagreb: Odgođeno je pripremno ročište na suđenju Marini Lovrić Merzel Odbio izuzeće Opet odgođeno suđenje Marini Lovrić Merzel: 'Turudić krši zakon' Policija USKOK Optuženi krijumčari ljudi: Prebacili 469 osoba i zaradili više od 70 tisuća eura Nastavlja se suđenje braći Mamić Suđenje Mamićima Tužitelj: Čekam ugovor koji je vjerodostojan, a ne krivotvoren!
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
 • Avatar southman
  southman:

  27 ljudi u pržun radi 7 mil. kn, a 1 čovjek za 10 mil . kn saborski zastupnik !?

 • Avatar Celzijus
  Celzijus:

  A šta je sa nizom trgovačkih lanaca koji od dobavljača kupe proizvod (npr. paštetu) po 5 kn, a prodaju po 4,5 kn, te u izvješćima poreznoj prilikom prijave PDV-a umjesto plaćanja istog traže povrat i tako proračun njima nadoknađuje razliku ... prikaži još! od prodajne do nabavne cijene?

 • HDZSDP:

  Istraga? Pravosuđe? Hrvatska? HDZSDP? Hahahahahahaha.....