Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LONDON ZGROŽEN

Kina zabranila BBC: 'To je neprihvatljiva povreda slobode tiska'

BBC
Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11.02.2021.
u 23:30

Zabrana je nastupila nakon što je BBC 3. veljače emitirao reportažu o mučenjima i seksualnom nasilju nad ujgurskim ženama u kineskim logorima

Kineski regulator za audiovizualne sadržaje objavio je u četvrtak da je zabranio emitiranje BBC-a u Kini, potez koji je London nazvao "neprihvatljivim napadom na slobodu medija".

Peking drži da su sadržaji međunarodnog informativnog kanala "ozbiljno" prekršili smjernice na snazi u toj zemlji.

Nadležno tijelo je priopćilo da je BBC World News prekršio načelo po kojem "informacije moraju biti točne i poštene i ne smiju dovoditi u pitanje nacionalne interese Kine", pa više ne dopušta BBC-u emitiranje u Kini.

Zabrana je nastupila nakon što je BBC 3. veljače emitirao reportažu o mučenjima i seksualnom nasilju nad ujgurskim ženama u kineskim logorima.

BBC žali zbog te odluke Pekinga. "Razočarani smo što su kineske vlasti odlučile poduzeti tu mjeru", izjavila je glasnogovornica britanskog kanala. "BBC je najveći međunarodni informativni kanal na svijetu i pokriva teme iz cijelog svijeta pošteno, nepristrano bez straha i naklonosti".

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab je upozorio na "neprihvatljivu povredu slobode tiska".

"Kina ima jednu od najrigoroznijih ograničenja slobode medija i interneta na svijetu i posljednja mjera samo ruši ugled Kine u svijetu", ocijenio je britanski šef diplomacije u tvitu.  

Američki State Department je naveo da "apsolutno osuđuje" zabranu emitiranja BBC-a.

 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:59 12.02.2021.

I neka su...

SI
sisavac
08:00 12.02.2021.

amerikanci su prije 3 godine većinu ruskih medija proglasili stranim agentima, zabranili im pristup javnim konferencijama. englezi, tj. bbc, bolje nek šute, i ne provociraju. englezi su zabranili rad kineske televizije u engleskoj, ovo je samo, nakon tjedana upozorenja, vraćanje istom mjerom. prošla su vremena kad je zapad mogao dijeliti packe i uvrede kinezima ,rusima, indijcima, pakistancima. rus se više ni ne obazire na lajanje eu diplomata, eu je prepuna licemjerja, dvostrukih standarda, i nema pravo ikome nešto prigovoriti po bilo kojoj temi. zbog miješanja u unutarnje stvari države, kinez je već davno ograničio rad i googleu, fejsu, twitteru. znate, ono za što su ameri optuživali ruse, da im se miješaju u izbore. sve je to isto, samo što to mediji drugačije obojaju, pa su jednom naoružani prosvjednici koji pucaju po policiji miroljubivi građani, a drugi puta je to rulja. jednom je 50.1% glasova čista pobjeda, a 80 i nešto je lopovluk, onaj koji je dobio 10-ak posto je pobjednik... zapad ima ogromnih problema jer ga svijet više ne doživljava kao nešto ozbiljno, važno. neki dan njemački političar, ministar, javno izjavi da eu nikako ne bi smjela prekinuti sve odnose sa rusijom, jer je to malo kontakata jedino što još može ruse natjerati da eu doživljavaju. pa o čemu će vijeće europe raspravljati ako ne bude rusa? pa 99% vremena i materijala se tiče samo rusije! vremena su se promijenila, samo treba prihvatiti to. zatvaranje u svoj vrt znači umiranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije