Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kina predstavila Put svile 2.0

Realizacijom projekta gradnje prometnica i željeznica, tvornica..., Kina širi svoj geopolitički utjecaj na globalnoj razini
16. svibnja 2017. u 20:25 2 komentara 785 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL

Kineska ideja i inicijativa, ali na dobrobit cijelog svijeta. Tako je kineski predsjednik Xi Jinping opisao novi projekt kojim Peking planira ponovo trgovinski povezati Kinu s ostatkom Azije, Europom i Afrikom. Projekt je u nedjelju i ponedjeljak predstavljen na svojevrsnom summitu u Pekingu pod nazivom “Pojasno-cestovni forum”, no odmah je dobio i neslužbeno ime – novi put svile. Skup je okupio cijeli niz svjetskih lidera, među kojima su, između ostalih, bili i ruski predsjednik Putin, turski predsjednik Erdoğan, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, direktorica MFF-a Christine Lagarde... Ukupno su se u Pekingu tijekom vikenda okupili predstavnici više od 110 država svijeta i moćnih međunarodnih organizacija, od Španjolske do Sjeverne Koreje, od Čilea do Tadžikistana...

Ilustracija Transakcije Kina je pionir: Prvi uveli novac, prvi ga i ukidaju

Sustav u kojemu svi dobivaju

– Izgradit ćemo otvorenu platformu, braniti i razvijati otvoreno gospodarstvo, zajedno stvarati okoliš pogodan za otvaranje i razvoj. Stremit ćemo pravednoj, razumnoj i transparentnoj međunarodnoj trgovini i ulaganjima kako bi sirovine i proizvodi mogli kružiti bez zapreka, s visokom učinkovitošću i duboko integriranim tržištima – ustvrdio je u svom govoru predsjednik Xi objašnjavajući projekt koji uključuje gradnju desetaka tisuća kilometara prometnica između Kine i ostatka svijeta, gradnju novih željezničkih sustava, ali i gradnju cijelog niza tvornica diljem Europe, Azije i Afrike. Samo za prometnu infrastrukturu Kina je već alocirala 124 milijarde dolara, ali procjenjuje se da su cjelokupna ulaganja teška čak oko 900 milijardi američkih dolara. Učinak ovog projekta toliko je velik da se već uspoređuje s Marshallovim planom kojim je zapadna Europa obnovljena nakon Drugog svjetskog rata.

U cjelokupnom iznosu predviđena je i pomoć slabije razvijenim zemljama duž Puta svile u iznosu nešto manjem od devet milijardi dolara.

Ovim projektom Kina se želi postaviti kao glavni nositelj globalnog razvoja i ulaganja, i to u oštrom kontrastu prema izolacionističkoj politici koju SAD provodi posljednjih nekoliko mjeseci, od kada se u Bijeloj kući nalazi predsjednik Trump.

Inače, SAD je na forumu predstavljala delegacija koju je vodio Matt Pottinger, direktor Nacionalnog savjeta sigurnosti za istočnu Aziju. Kina i sama priznaje kako joj je, između ostalog, bitan i porast utjecaja u svijetu, no na sasvim drugačijim temeljima nego li je to slučaj bio do sada.

– Ne želimo ponavljati stare geopolitičke igre, već stvoriti sustav suradnje u kojemu svi dobivaju – ustvrdio je kineski predsjednik Xi.

Trump Xi kod Trumpa Trgovina u žarištu susreta čelnika Amerike i Kine

Poput starih putnika

Iako se o novom putu svile nagađa još od 2013. godine, predstavljanje projekta nije baš najbolje odjeknulo među nekim od zemalja svijeta koji imaju svoje interese na području Azije. Japan, SAD i Indija prilično su oprezni s kineskom inicijativom te još procjenjuju što su zapravo kineski geopolitički ciljevi ove ogromne investicije. Tako je i indijsku delegaciju predstavljalo samo osoblje njihova veleposlanstva u Pekingu, pokazujući upadljivo da se indijski državni vrh drži na distanci. Kineski predsjednik Xi indirektno je odgovorio na takav stav navodima kako “ne žele otvarati nove kombinacije”, već će strateški povezati postojeće planove, uključujući Rusiju, Tursku, Mongoliju i Vijetnam.

– Mi se želimo ponašati poput starih putnika na Putu svile, koji su donosili prosperitet i civilizaciju. Oni nisu koristili ratne konje i koplja, već deve natovarene robom. Nisu koristili ratnu mornaricu, već trgovačke brodove i prijateljski pristup – ustvrdio je Xi.

Nema sumnje kako je Kina u velikoj geopolitičkoj ekspanziji, kako traži novo mjesto na karti svijeta. A Peking je procijenio da im je najmoćnije oružje ono u čemu su dobri – trgovina i ekonomija. Kina je svijetu pripremila Put svile druge generacije 2.0.     

Doktrina kineske vojske temelji se na brojnosti, no ubrzano razvijaju i pomorsku te zrakoplovnu komponentu kako bi snagu mogli projicirati u dubinu Ljestvica moći SAD, Rusija i Kina vojno su najmoćnije zemlje, ali postoje velike razlike u doktrinama kina, vojska Nosit će 24 zrakoplova Kina porinula prvi vlastiti nosač zrakoplova Kina tenzije u regiji Kina najavila povećanje vojnog proračuna za oko 7 posto
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • Avatar lvan12
    lvan12:

    Kina ulaže 900 milijardi za povezivanje svijeta izgradnjom nove infrastrukture od koje ce korist imati čitavi svijet... Dok SAD paralelno troši tisuće milijardi na nove nosace zrakoplova i F-35 avione s kojima žele zaustaviti taj projekt na korist pojedinaca...

  • miroslav.petkovic.7564:

    Velika i mocna sila sa civilizacijom od deset tisuca god .U povjesti nisu vodili velike ratove radni narod gdje im ekonomija cvjeta.. Za samo trideset posljedni god postali su najveca ekonomska sila svjeta..Istocnjacka mudrost je velika.Gdje ce im biti kraj.