Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transakcije

Kina je pionir: Prvi uveli novac, prvi ga i ukidaju

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
13.05.2017.
u 08:50

Popularnost plaćanja mobitelima u Kini raste strelovito, a tehnologija istiskuje novčanice izvan upotrebe. Samo preko WeChat Pay aplikacije tijekom 2016. ostvareno je 556 milijardi dolara prometa

Iako se pojam “društva bez novca” najčešće povezuje s nordijskim zemljama poput Švedske, Finske ili Norveške, ekonomski analitičar drže kako bi prva zemlja u kojoj će novac u fizičkom smislu izumrijeti biti Kina.


 

Nije to službena inicijativa Pekinga, već rezultat goleme popularnosti aplikacije WeChat i Alipay kojima se, kroz mobilne telefone, danas u Kini odvija više od 60 posto transakcija. I ne ulaze tu samo transakcije u luksuznim trgovinama, hotelima ili supermarketima. Danas već i ulični trgovci imaju na komadu kartona ili papira ispisan QR kod čijim skeniranjem vlasnici mobilnih telefona plaćaju i najmanje usluge.

Čak su prije nekog vremena i prosjaci na ulici, uz kutiju za ubacivanje novčića, počeli stavljati ove kodove kako bi im prolaznici mogli udijeliti koji juan na njihov bankovni račun.
– Procjenjuje se kako je ukupan promet preko WeChatPay sustava tijekom 2016. godine iznosio oko 556 milijardi dolara. Kroz Alipay je ostvareno dodatnih 270 milijardi dolara prometa. A plaćalo se doslovno sve, od režija za kuću, stanarina, kupnju automobila, do plaćanja nekoliko novčića uličnim sviračima. Danas kada u vrijeme pauze na ulici Shanghaia vidite red pred kioskom za jelo, gotovo da nećete vidjeti kako itko plaća novcem. Svi skeniraju QR kodove i plaćaju mobitelima, kaže Rhia Liu, analitičarka PR agencije China Tech Insights.

Procjene koje su načinili imajući na umu rast broja mobilnih transakcija govori kako će za pet do dvanaest godina Kina biti društvo bez gotovinskog novca. Glavni razlog zbog čega je plaćanje mobitelima toliko popularno u Kini jest brzina i jednostavnost postupka, ali i praktičnost. Danas oko polovice Kineza nema uopće više naviku nositi novac sa sobom.

– Prilično je sigurno da ćete za neko vrijeme čak i sitnice poput kutije žvakaćih guma moći kupiti samo preko mobitela. Gotovinu zamalo pa i neće primati, kaže Liu. Inače, Kinezi su izmislili novac, i prvi ga u povijesti počeli koristiti. Kako se čini, prvi će ga i ukinuti.

Komentara 4

DU
Deleted user
09:43 13.05.2017.

kako bude siromašan građanin prosio za novac???? Molim vas, kunica na moj smartphone

JO
josip
09:38 13.05.2017.

bilo bi super da nije hakera.

AA
aabbcc
17:12 13.05.2017.

Super stvar ali kao novo da su nas i tu zaostali Kinezi prestigli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije