Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće otkriva

KB Merkur od 126 milijuna čak 109 potrošio izravnom pogodbom

\'03.09.2006., Zagreb - Klinicka bolnica Merkur. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Dalibor Urukalovic/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
16.04.2012.
u 08:00

Bolnica posluje s tvrtkom Sonimed u kojoj radi supruga ravnatelja Vidasa. Vlasnik Tipexa, tvrtke-partnera, je M. Bačić, sin bivšeg ravnatelja, sada savjetnika

Nakon što je prošlog tjedna u javnost procurila vijest da policija u KB-u Merkur istražuje ne samo tri sumnjive smrti nego i obavljenje ilegalnih pobačaja, Večernji list ima i izvješće inspekcije poslovanja te ustanove koju je lani provela inspekcija HZZO-a. Prema izvješću koje su sastavili inspektori u prošle tri godine, Merkur je nabavu roba i usluga provodio isključivo direktnom pogodbom umjesto, kako je zakonom propisano, postupcima javne nabave.

Tajnica i supruga

Od ukupno 126 milijuna kuna prometa, ta je bolnica direktnom pogodbom dogovorila posla u vrijednosti od 109 milijuna, a javnom nabavom, stoji u izvješću, bilo je pokriveno samo 14% ili 17 milijuna kuna.

– U 2009. godini nabavljeno je medicinskog potrošnog materijala za 36,524.999, a od toga 6,170.765 kuna javnom nabavom ili 17%, a u razdoblju od siječnja do rujna 2010. godine 43,275.788 kuna od čega javnom nabavom 4,543.258 kuna ili deset posto – stoji u nalazu.

Zanimljivo je i da je jedna od tvrtki, koja je bolnici samo u 2009. godini prodala 1,738.413 kuna opreme i dugotrajne imovine, Tipex d.o.o. u vlasništvu Mije Bačića, sina Stjepana Bačića bivšeg ravnatelja bolnice i pomoćnika bivšeg ministra Andrije Hebranga.

No, to nije sve, jer inspekcija HZZO-a prigovorila je ravnatelju Vidasu i na činjenicu da si je 2010. godine, iako na to nema pravo, savjetnikom imenovao samog Stjepana Bačića.

– Ustanova ima sklopljen ugovor o djelu sa S. Bačićem za poslove savjetnika ravnatelja i specijalista otorinolaringologa u službi za bolesti uha, grla, nosa i kirurgiju vrata i lica jednom tjedno, a za navedene poslove plaća naknadu od 5000 kuna na mjesec – stoji u izvješću.

Usto inspekcija je primjedbe imala i na poslovanje bolnice s tvrtkom Sonimed, koja za tu ustanovu nabavlja većinu potrošnog materijala. Riječ je o tvrtki u kojoj kao tajnica direktora Dubravka Jukića radi nevjenčana supruga ravnatelja bolnice Željka Vidasa, Ivana Veselić, a zanimljivo je i da je jedna od osnivačica i direktorica te tvrtke i liječnica koja radi u KB-u Merkur Dorotea Pavan-Jukić.

Dva dežurstva

Iako bolnica ima zaposlenu diplomiranu pravnicu koja vodi pravne poslove, ravnatelj Vidas sklopio je ugovor s Odvjetničkim društvom Hondl i partneri te im plaća 5000 kuna mjesečno. Čudno je inspektorima da bolnica, iako potražuje ukupno 2,962.240 kuna, na adrese dužnika šalje samo opomene pred tužbu, ali ih ne utužuje.

“Ljuti” se inspekcija HZZO-a i na činjenicu da je ravnatelj Vidas još u veljači 2009. godine za svaku obavljenu eksplantaciju i transplantaciju organa donio odluku da se svakom članu transplantacijskog tima, u kojem je i on, isplaćuje iznos za dva dežurstva, što nije u skladu s osnovama i mjerilima određenim općim aktom poslodavca.

Komentara 24

Avatar dariodario551
dariodario551
08:22 16.04.2012.

Nastavljamo po starome. Bilo je novca na bacanje

Avatar dariodario551
dariodario551
08:25 16.04.2012.

U KC Merkur smo isporućivali uredski namještaj, alaj se dobro zaradilo ! Upravitelj je tražio najviše za sebe ( čak 25 % od bruto na crno ), još posjedujem uplatnice na tekući....

MI
Milkica
08:18 16.04.2012.

I kaj sad? Bu neko reagiral ili će se sve nastaviti po starom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije