Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
studentski ugovori

Katunarić uvjetno osuđen, ZKM mora vratiti 600.000 kn

'03.10.2013., Zagreb - Zupanijski sud na Zrinjevcu, izricanje presude Leu Katunaricu iz ZKM-a i drugima.   Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
04.10.2013.
u 20:51

Uvjetno su osuđeni i Ozren Prohić te Mirna Čubranić i Kruno Miljan

– Optuženi su bili svjesni takvog poslovanja, jer je takvo poslovanje bilo notorno ne samo za Zagrebačko kazalište mladih već i za više kazališta u gradu. Osim toga, takvo poslovanje poticala su tijela lokalne, pa i državne uprave. Postoje indicije da se tako još posluje u mnogim kulturnim ustanovama. No za sve to opravdanje ne može biti da su optuženi radili na općeprihvaćen način, i to u vrijeme opće financijske nediscipline i gospodarskog nereda – kazao je, među ostalim, Tomislav Juriša, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu presudu kojom su uvjetno osuđeni Leo Katunarić, bivši ravnatelj ZKM-a, Ozren Prohić, Katunarićev zamjenik iz tog vremena, Mirna Čubranić, koja je bila poslovna tajnica ZKM-a, te Kruno Miljan.

Ponovljeni postupak

Njih se četvero teretilo za zloporabu u gospodarskom poslovanju, a optužbe datiraju iz pomalo davne 1995. Riječ je, inače, o ponovljenom postupku, jer je prvotnu presudu, kojom je Katunarić bio osuđen na dvije godine zatvora, a Prohić na godinu i pol, Vrhovni sud ukinuo, naloživši ponovljeno suđenje. Razlika u odnosu na tu presudu je i to što su se tamo optuženici teretili da su si priskrbili imovinsku korist od 1,1 milijun kuna, dok je u ovom postupku tužiteljstvo odustalo od te točke optužnice pa je u odnosu na nju donesena odbijajuća presuda. Katunarić je oslobođen i optužbe da si je protuzakonito isplatio 146.890 kuna stimulacije.

Neplaćeni porez

Prema optužnici, Katunarić, Prohić i M. Čubranić su, želeći pribaviti korist ZKM-u, od 1995. do svibnja 1997. svjesno izbjegavali plaćanje poreznih obveza, i to tako da su za razne povremene poslove u ZKM-u angažirali veći broj ljudi, i to preko studentskih ugovora. Temeljem tih ugovora ZKM je uplatio 1,5 milijuna kuna za obavljene poslove, nakon čega je u studentskim servisima podignuto 1,3 milijuna kuna kako bi bili plaćeni stvarni izvršitelji obavljenih poslova. ZKM se pri tome okoristio za oko 600.000 kuna neplaćenog poreza i to je novac koji će u slučaju pravomoćnosti presude ZKM morati uplatiti u državni proračun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije