Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasukali se

Katastrofa na plaži! Uginulo 135 kratkorepih morskih kitova

Foto: Reuters/Pixsell
1/6
23.03.2018.
u 10:34

Odjel za parkove i divlju faunu države Zapadne Australije izvijestio je da njihovi zaposlenici nastoje spasiti 15 kitova koji još nisu uginuli.

Stotinu trideset pet kratkorepih oceanskih kitova uginulo je u petak nakon što ih se oko 150 nasukalo na plaži u australskom zaljevu Hamelin.

Jedan je ribar u zoru uzbunio odgovorne zamijetivši mnoštvo kitova nasukanih u Hamelinu oko 315 km južno od Pertha. Spasioci daju sve od sebe da preživjele vrate na otvoreno more te upozoravaju stanovništvo da bi leševi mogli privući morske pse. 

Odjel za parkove i divlju faunu države Zapadne Australije izvijestio je da njihovi zaposlenici nastoje spasiti 15 kitova koji još nisu uginuli.

"Većina dupina nasukala se na kopnu tijekom noći. Nisu preživjeli", izjavio je dužnosnik službe Jeremy Chick, dodavši da su njegovi kolege neko vrijeme čekali pojačanje i odgovarajuću opremu kako bi spasili preživjele sisavce.

"Vjetar i eventualna kiša odredit će trenutak i mjesto na kojemu ćemo ih pokušati vratiti u more, no vrlo je važna i snaga te izdržljivost samih životinja."

"Osim preživljavanja nasukanih kitova glavni nam je cilj zajamčiti sigurnost osoblja i dobrovoljaca koji rade na njihovu spašavanju", kazao je Chick. 

Zaljev je zatvoren za javnost zbog bojazni od napada morskih pasa.

Kratkoperajni oceanski kitovi (Globicephala macrorhynchus), najveći u porodici dupina (Delphinidae) nakon kitova ubojica, žive u tropskim i suptropskim vodama te često plove u skupinama i kad se nasukaju to rade masovno. Razlozi nasukavanja još su nepoznati iako postoje brojne teorije o toj temi. 

Najčešće se drže dubokih voda, a neki znanstvenici njihova nasukavanja dovode u vezu s infekcijama i parazitima koji utječu na rad njihova mozga te im remete sposobnost orijentacije u morima. 

Najveće se nasukavanje u Australiji dogodilo 1996. kad je u Dunsboroughu pronađeno 320 crnih kitova. Samo ih je dvadeset preživjelo.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar maxist
maxist
12:10 23.03.2018.

dakle morski kitovi a ne...jezerski jarunski...*?

GO
Gorans
15:13 23.03.2018.

sjebali ih dugorepi sigurno los navi skinuli..ludo sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije